30 Αυγ 2011

Αρχισαν οι καταλήψεις στις σχολές


Την πρώτη κατάληψη πανεπιστημίου μετά την ψήφιση του νέου νόμου, που προβλέπει μεταξύ άλλων και την κατάργηση του ασύλου, αποφάσισαν χθες οι φοιτητές του Παντείου.
Η κατάληψη θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα με νέα συνέλευση την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ σήμερα και αύριο γενικές συνελεύσεις...
για να προσδιορίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους θα κάνουν και οι φοιτητές των περισσότερων ιδρυμάτων. Η πρυτανεία του Παντείου είχε αναβάλει την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, που επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα, κάτι που τελικά δεν θα γίνει.
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών αποφασίστηκε αναβολή των εξετάσεων σήμερα προκειμένου να γίνουν γενικές συνελεύσεις των φοιτητών. Το απόγευμα αποφασίστηκε κατάληψη και στην Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ, τις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν καταλήψεις και σε άλλες σχολές, δεδομένου ότι οι παρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στηρίζουν τις καταλήψεις, ενώ τόσο η ΔΑΠ όσο και η ΠΑΣΠ έχουν τοποθετηθεί επίσης εναντίον του νέου νόμου, επειδή καταργεί τη συνδιοίκηση των ιδρυμάτων από τους φοιτητές. Χαρακτηριστική είναι η πολύ σκληρή ανακοίνωση της ΠΑΣΠ ΑΕΙ: «Τριάντα χρόνια μετά την ψήφιση του πρωτοπόρου και ριζοσπαστικού νόμου 1268/82 για τον εκδημοκρατισμό των πανεπιστημίων, μια άλλη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έρχεται να πλήξει με τον πιο χυδαίο τρόπο την ίδια τη δημοκρατική κουλτούρα και παράδοση που καλλιεργήθηκε και εμπεδώθηκε χάρη σε αυτόν. Αυτοί που μαζί τα έφαγαν, συνασπίστηκαν τώρα χωρίς αιδώ ώστε να αποδομήσουν ό,τι είχε μείνει όρθιο από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που ενέσκηψε με την πιο ακραία μορφή της».
Εν τω μεταξύ οι καθηγητές με τις δικές τους αποφάσεις διευκολύνουν τις φοιτητικές κινητοποιήσεις ώστε να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου της Αθήνας έλαβε χθες απόφαση ανάλογη με αυτήν που πήρε το Πολυτεχνείο Αθήνας και το Σάββατο το Πολυτεχνείο Κρήτης, και ανέβαλε την έναρξη της εξεταστικής περιόδου μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου (στο Πολυτεχνείο ανεβλήθη μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου).
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι ο νέο νόμος «αποδομεί το δημόσιο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, εισάγει επιχειρηματικές λογικές στη λειτουργία και στον προσανατολισμό του, υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία που απονέμονται διαλύοντας τον ενιαίο χαρακτήρα των επιστημονικών αντικειμένων, όπως αυτά εκφράζονται και υπηρετούνται από τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές». Την Παρασκευή προγραμματίζεται νέα έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων.





Τα Νέα on line