30 Αυγ 2011

David Doubilet. Ορίζοντας εκ νέου τα όρια της φωτογραφίας!

Η ιστορία του κορυφαίου Αμερικανού φωτογράφου David Doubilet είναι η ιστορία μιας παιδικής αγάπης που πολλοί μπορούν να έχουν νοιώσει και να έχει εξελιχθεί σε πάθος ζωής!

Γεννημένος το 1946 στη Νέα Υορκη, είναι 8 χρονών όταν ανακαλύπτει το ψαροντούφεκο και τη μαγεία του βυθού. Ήδη από τα δώδεκά του πειραματίζεται κάτω από το νερό με μια Brownie Hawkeye (την πρώτη απλή φωτογραφική μηχανή της Kodak) τυλιγμένη σε μια καουτσουκένια σακούλα για να μη βραχεί. Περνάει την εφηβεία του στις παραλίες του New Jersey και στην Καραϊβική, όπου γίνεται ένας εξαιρετικός δύτης και τότε γεννιέται η ανάγκη να αποτυπώσει σε φωτογραφία την ομορφιά της θάλασσας. Μετά την αποφοίτηση του από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (1970), πετυχαίνει το 1971 μια πρώτη καταχώρηση στο περιβόητο περιοδικό National Geographic, με το οποίο θα κάνει σχεδόν 70 αποστολές μέχρι σήμερα. Η συνεργασία του αυτή αλλά και με πολλά άλλα περιοδικά αποτελεί μια μεγάλη πηγή πληροφοριών για την εξέλιξη της θαλάσσιας ζωής: κοραλλιογενείς ύφαλοι, όλα τα είδη ψαριών, αρπακτικά και μη, αλλά και ναυάγια, βαθιά σκοτεινά φιόρδ είναι τα αγαπημένα του θέματα.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι κάθε φορά που μπαίνει στο νερό καταφέρνει να ορίσει εκ νέου τα όρια της φωτογραφίας, με το ερώτημα του πώς θα καταφέρει να συλλάβει το υποβρύχιο φως να κυριαρχεί πάντοτε.

Η αδυναμία να αλλάζεις φακό μέσα στο νερό που σημαίνει ότι πρέπει να εφοδιάζεται με πολλές κάμερες σε κάθε φωτογραφική κατάδυση, τον σπρώχνει να εφεύρει τον διαιρεμένο φακό, ο οποίος του επιτρέπει να πάρει φωτογραφίες ταυτόχρονα πάνω και κάτω, μέσα και έξω από το νερό.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Doubilet παρέλαβε πολλά σημαντικά βραβεία τόσο για την επιστημονική αξία των εικόνων του, όσο και για την αισθητική τους. Είναι μέλος του Royal Photographic Society και του International Diving Hall of Fame. Επιμελήθηκε διάφορα βιβλία, ανάμεσα τους τα Light in the Sea, Water Light and Time, The Kingdom of Coral: Australia’s Great Barrier Reef, και Fish Face.

Ζει στο Clayton της πολιτείας της Νέας Υόρκης










Άλλες φωτογραφίες του εδώ.

peopleandideas.gr