2 Αυγ 2011

Είπε «όχι» στο... οφθαλμόν αντί οφθαλμού

,
"Οχι" είπε την τελευταία στιγμή στην επιβολή της ποινής της αντεκδίκησης...
που θα σήμαινε την τύφλωση με οξύ του Ματζίντ Μοβαχεντί, η Ιρανή Αμενέχ Μπαχραμί, η οποία το 2004 δέχτηκε επίθεση στο πρόσωπο με οξύ από τον Μοβαχεντί, όταν αρνήθηκε την πρόταση γάμου που της είχε κάνει, με αποτέλεσμα να χάσει πλήρως την όρασή της και από τα δύο μάτια και να παραμορφωθεί το πρόσωπό της ανεπανόρθωτα.

Ο Μοβαχεντί είχε καταδικαστεί το 2008 και του είχε επιβληθεί η ποινή της αντεκδίκησης (qisas), η οποία, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο που ισχύει στο Ιράν, προέβλεπε να τυφλωθεί ο παραβάτης με τη χρήση οξέως στο πρόσωπο.


Η Μπαχραμί ζήτησε να απαλλαγεί από αυτήν την ποινή ο Μοβαχεντί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αφού στο νοσοκομείο που θα γινόταν η τύφλωσή του είχαν ξεκινήσει ήδη οι ετοιμασίες, παρότι το Ιράν είχε δεχτεί σκληρή κριτική από τη Διεθνή Αμνηστία για την επιβληθείσα ποινή.

Στις σχετικές τις δηλώσεις η Μπαχραμί ανέφερε: "Προσπαθώ εδώ και επτά χρόνια να εφαρμοστεί η ποινή της αντεκδίκησης, όμως σήμερα αποφάσισα να τον συγχωρήσω, γιατί έχω αυτό το δικαίωμα. Το έκανα για τη χώρα μου, αφού όλες οι χώρες περίμεναν να δουν τι θα κάνουμε εμείς".

ΕΘΝΟΣ
ΠΗΓΗ: radar-gr