14 Απρ 2011

«Πέταξαν» έγγραφα-φωτιά της ΔΕΗ


Σάλος από τη μυστηριώδη εξαφάνιση εγγράφων που αφορούν στις επιχορηγήσεις-«μαμούθ» συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ της ΓΕΝΟΠ από τις διοικήσεις της ΔΕΗ κατά τη δωδεκαετία 1999-2010. Ερευνα, μετά και την... παρέμβαση της Αστυνομίας, ξεκίνησε και η επιχείρηση, καθώς αυτά χάθηκαν μέσα από την τσάντα μίας εκ των δύο επιθεωρητριών Δημόσιας Διοίκησης, την ώρα που διενεργούσαν έλεγχο στα γραφεία της οδού Χαλκοκονδύλη.

Πιο συγκεκριμένα κι όπως καταγγέλλουν οι δύο γυναίκες, έπεσαν θύματα κλοπής στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, οι οποίες ελέγχουν τη νομιμότητα των επιχορηγήσεων που έχει λάβει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από τη διοίκηση της εταιρείας τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, εκλάπησαν από την τσάντα της μίας εκ των επιθεωρητριών, έγγραφα της εταιρείας, τα οποία θα φωτοτυπούσε, και προσωπικά της αντικείμενα. Η διοίκηση της ΔΕΗ κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστου και παρείχε αντίγραφα των παραστατικών που εκλάπησαν στις επιθεωρήτριες. Είχαν προηγηθεί οι καταγγελίες των τελευταίων στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας, αλλά και στην εταιρεία.

Πάντως, οι υπηρεσίες του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή συνεχίζουν τις εργασίες τους και προσπαθούν να εκδώσουν το πόρισμα για τη νομιμότητα των επιχορηγήσεων πριν από το Πάσχα.
Σύμφωνα με στοιχεία, από το 1999 μέχρι το 2010 η διοίκηση της ΔΕΗ επιδότησε τη ΓΕΝΟΠ με 24 έως 30 εκατομμύρια ευρώ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τις χρηματικές επιχορηγήσεις εργοδοτών προς συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ως αιτιολογία αναφέρεται η απώλεια της αυτονομίας των συνδικάτων με παρόμοιες χρηματοδοτήσεις.

Πηγές της εταιρείας τόνιζαν ότι «η διοίκηση επιθυμεί την πλήρη διελεύκανση της υπόθεσης και γι' αυτό τον λόγο άλλωστε έθεσε ως επικεφαλής της Επιτροπής γενικό διευθυντή». Τα ίδια στελέχη σημείωναν πως «αυτονόητο είναι ότι η επιχείρηση θέλει άμεσα να δοθεί φως και στο κατά πόσο είναι νόμιμες αυτές οι επιχορηγήσεις προς την Ομοσπονδία».

Από την άλλη πλευρά, η ΓΕΝΟΠ με ανακοίνωσή της δεν αποκλείει το «ενδεχόμενο προβοκάτσιας σε βάρος της Ομοσπονδίας» προφασιζόμενη τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλει στα σχέδια της νέας μετοχοποίησης και της εκχώρησης του μάνατζμεντ της ΔΕΗ, αλλά και στην πώληση του λιγνίτη σε τιμή κόστους προς τους ιδιώτες.

Πάντως, το περιστατικό προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας και της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, σχετικά με την απώλεια των εγγράφων:

Ποιος είχε όφελος να χαθούν έγγραφα σχετικά με τις επιχορηγήσεις της Ομοσπονδίας;

Αν όντως η «κλοπή», όπως κατήγγειλαν οι δύο επιθεωρήτριες, ήταν σχεδιασμένη, οι εμπνευστές της ήταν δυνατό να μη γνώριζαν, πως τα έγγραφα ήταν αντίγραφα και άρα τα πρωτότυπα υπήρχαν; Και τότε κάποιος είχε συμφέρον, ώστε να καθυστερήσει η έρευνα της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης και να σταλεί ένα μήνυμα ως προς την έκδοση του πορίσματος.

Και συνεχίζει το συνδικάτο: «Στο ενδεχόμενο που μπορεί να είναι προβοκάτσια, στέλνουμε το εξής μήνυμα: Το στόμα δεν θα μας το κλείσει κανείς. Οσοι επιδιώκουν να κάνουν τις βρωμοδουλειές τους σε βάρος της επιχείρησης του ελληνικού λαού, θα μας βρίσκουν απέναντι.
Λιγνίτη στην τιμή κόστους δεν θα αφήσουμε κανέναν να πάρει. Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ δεν θα αφήσουμε να τα αρπάξουν. Στη μετοχοποίηση και εκχώρηση του management δεν θα συμφωνήσουμε. Το μνημόνιο θα εξακολουθούμε να το αποκαλούμε φέρετρο».

Η ΓΕΝΟΠ εισέπραττε από 1 έως και 4,7 εκατ. ευρώ ετησίως

Στο «αστρονομικό» ποσό των 30 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι επιδοτήσεις που έδωσαν οι διοικήσεις της ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ, αλλά και στον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων των Εργαζομένων (ΟΚΔΕ) κατά τη δωδεκαετία 1999-2010.

Αυτό έγινε γνωστό από έγγραφο που έστειλε η διοίκηση της ΔΕΗ προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και τα χρήματα δόθηκαν είτε μέσω των θεσμοθετημένων συλλογικών συμβάσεων εργασίας είτε μέσω της τακτικής επιχορήγησης προς την Ομοσπονδία. Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ζήτησε από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης τη διερεύνηση της νομιμότητας για τη διάθεση αυτών των κονδυλίων.

Η ΓΕΝΟΠ από το 1999 μέχρι το 2004 εισέπραττε περί το ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Από το 2005, όμως, και μετά οι επιχορηγήσεις κινούνταν σταθερά πάνω από τα 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο, για να εκτιναχθούν το 2006 στα 4,7 εκατ. ευρώ. 
Ακόμη και κατά τη «δύσκολη» εποχή, της διοίκησης της εταιρείας από τον Τ. Αθανασόπουλο το 2007, η ΓΕΝΟΠ αλλά και ο ΟΚΔΕ έβαζαν στα ταμεία τους πάνω από 3 εκατ. ευρώ.

Η Ομοσπονδία, όμως, πέραν αυτών των επιδοτήσεων είχε λάβει και έντοκο δάνειο 500.000 ευρώ, όπως έγινε γνωστό τον περασμένο Νοέμβριο, προκειμένου να καλυφθούν οι δράσεις της πανελλαδικά.

Οι ενισχύσεις συνεχίστηκαν και το 2010. Η ΓΕΝΟΠ έλαβε συνολικά 3,1 εκατ. ευρώ και ορισμένα από αυτά αφορούσαν την «κάλυψη δαπανών για ανάπτυξη σχέσεων εργαζομένων και συμμετοχή σε ομοειδείς διεθνείς οργανώσεις».

ΠΗΓΗ: ethnos.gr