15 Απρ 2011

Κρύβουν παγίδες οι διευκολύνσεις και οι εκπτώσεις στις εισφορές του ΕΛΓΑ


Με αφορμή την έναρξη καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς για τον ΕΛΓΑ από τους παραγωγούς, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας δήλωσε:
 «Η καταβολή της υποχρεωτικής ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για τον ΕΛΓΑ ξεκίνησε και, όπως ήταν αναμενόμενο, το ύψος των ποσών που καλούνται οι παραγωγοί να πληρώσουν προκαταβολικά έχει προκαλέσει την αγανάκτηση... και την οργή των αγροτών μας. Είχα την ευκαιρία, σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχα στο Κοινοβούλιο με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κουτσούκο, να του εκθέσω τις αντιδράσεις που εισπράττω από το σύνολο των αγροτών της Κορινθίας για τα υπέρογκα ποσά που προκύπτουν από το νέο σύστημα υπολογισμού της εισφοράς. Όπως είναι γνωστό, η αυξημένη εισφορά 4% επί της αξίας παραγωγής δεν υπολογίζεται βάσει τιμολογίων πώλησης, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να καλούνται να προκαταβάλουν 2-3.000 ευρώ εισφορά για παραγωγή που δεν υπάρχει.
Αυτά τα στοιχεία είναι γνωστά στο Υπουργείο, γι’ αυτό, όπως με ενημέρωσε ο κ. Υφυπουργός, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΛΓΑ, υπάρχει η πρόθεση να θεσπιστεί ένα ποσοστό +/-20% στην εισφορά, καθώς και κάποιες δόσεις, ανάλογα με το τι επιλέγει κάθε παραγωγός. Με άλλα λόγια, ο αγρότης θα μπορεί να πληρώσει εισφορά αυξημένη ή μειωμένη κατά 20% επί της αξίας παραγωγής του. Αν και εκ πρώτης όψεως η πρωτοβουλία ακούγεται θετική, θέλω να επιστήσω την προσοχή στους αγρότες της Κορινθίας, διότι αυτές οι διευκολύνσεις και οι εκπτώσεις κρύβουν παγίδες. Η «έκπτωση» του -20% θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στις αποζημιώσεις που θα λάβει ο παραγωγός σε περίπτωση καταστροφής. Εφόσον δηλαδή επιλέξει να καταβάλει μειωμένη εισφορά, θα έχει αντίστοιχη ποσοστιαία μείωση στην αποζημίωση που δικαιούται. Αν σε αυτή τη μείωση συνυπολογίσουμε το πάγιο ποσοστό απαλλαγής και το μειωμένο ποσοστό ζημίας από τις εκτιμήσεις, υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να υπάρξουν παραγωγοί που δεν θα εισπράξουν ούτε ένα ευρώ σε περίπτωση ζημίας.
Για να το εξηγήσω με ένα παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ένας παραγωγός, που έχει πληρώσει εισφορά μειωμένη κατά 20%, παθαίνει 100% ζημιά. Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ θα βγάλουν ποσοστό ζημιάς το πολύ 80%. Από αυτό, αφαιρούμε το 20%, που είναι το ποσοστό απαλλαγής – δηλαδή το ποσοστό ζημίας για το οποίο ο ΕΛΓΑ δεν καταβάλει αποζημίωση. Τέλος, αφαιρούμε άλλο ένα 20% από την αποζημίωση, το οποίο αντιστοιχεί στην «εκπτωτική» εισφορά. Φτάνουμε έτσι στην καλύτερη περίπτωση σε αποζημίωση της τάξεως του 40% για ζημιά 100%
. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι, για ζημιά της τάξεως του 50%, οι αποζημιώσεις θα είναι μηδέν. Στην περίπτωση μάλιστα που το ποσοστό απαλλαγής αυξηθεί, όπως προβλέπει ο νέος νόμος για τον ΕΛΓΑ, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα.
Πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι η ασφαλιστική εισφορά πρέπει να υπολογίζεται επί των τιμολογίων πώλησης, μπορεί δε να συμψηφιστεί με την επιστροφή του αγροτικού ΦΠΑ. Ένα από τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τον ΕΛΓΑ ήταν ότι υπήρχε εισφοροδιαφυγή. Αυτός ο τρόπος υπολογισμού είναι και δίκαιος για τον αγρότη και παράλληλα διασφαλίζει, μέσω του συμψηφισμού, ότι ο ΕΛΓΑ θα εισπράττει τα χρήματά του. Η «έκπτωση» στην εισφορά με αντίστοιχη «έκπτωση» στις αποζημιώσεις δεν αποτελεί λύση. Δημιουργεί αγρότες δύο ταχυτήτων, προστατεύει τους «έχοντες» και αφήνει εκτεθειμένους εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από έναν κοινωνικά δίκαιο μηχανισμό ασφάλισης και προστασίας της γεωργικής παραγωγής.»