27 Μαρ 2011

Αναζωπύρωση των σεναρίων για ανασχηματισμό-εκλογές


Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση Παπανδρέου
Ένα «θαύμα» που κράτησε λίγο ήταν τελικά ο ισχυρισμός της κυβέρνησης μετά την 11η Μαρτίου ότι οι διευκολύνσεις αλλάζουν προς το καλύτερο τους όρους και τα δεδομένα της επόμενης μέρας για την ελληνική.. οικονομία.


Η απαίτηση της Ε.Ε για εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις διαφορετικές γραμμές μέσα στην κυβέρνηση και ο ανασχηματισμός-που όλο και περισσότερα στελέχη θεωρούν δεδομένο-, δεν δείχνει επαρκής κίνηση για την πολυπόθητη «νέα αρχή» χωρίς αλλαγή πολιτικής, ενώ και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές ενισχύονται.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Τύπου της Κυριακής», οι περισσότεροι υπουργοί έχουν πειστεί ότι η επόμενη πολιτική κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα είναι ο ανασχηματισμός, αλλά την ίδια στιγμή προβλέπουν πρόωρες εκλογές με επιχείρημα ότι η κυβέρνηση- ακόμα και αν ανασχηματιστεί-, δεν έχει τη δυναμική να υλοποιήσει τα μέτρα που απαιτεί η Τρόικα.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό, φτιάχνοντας την κυβέρνηση που θα πάει σε εκλογές. Η άποψη αυτή κερδίζει πόντους, με γεωμετρική πρόοδο πλέον, και ανάμεσα στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, με δύο ισχυρά επιχειρήματα: Πρώτον, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι η έστω και προσχηματική προσπάθεια για συναίνεση στα μείζονα δεν έχει πλέον νόημα ούτε προς την πλευρά της Ν.Δ ούτε προς την πλευρά του ΚΚΕ και του Συνασπισμού.

Δεύτερον, αυτό που βλέπει με γυμνό μάτι και ο τελευταίος πολίτης. Ότι η κυβέρνηση υπό την παρούσα σύνθεση δεν μπορεί να συνεχίσει και πως αυτή που θα προκύψει «έχει πιθανότητες, αν δουλέψει με σύντομο χρονικό ορίζοντα βάζοντας τα εκλογικά διλήμματα, δεν θα μπορέσει όμως να φτάσει με θετικό πρόσημο έως το 2013».

newsbeast