20 Ιαν 2011

Γενική απελευθέρωση στα κλειστά επαγγέλματα


Στη γενική απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων προχωρεί η κυβέρνηση. Με το νομοσχέδιο-«σκούπα» που συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο η κυβέρνηση άρει όλους τους περιορισμούς της υφιστάμενης νομοθεσίας στη διαδικασία αδειοδότησης για την άσκηση επαγγέλματος, τον αριθμό διαθέσιμων αδειών, τις τιμές των υπηρεσιών ή των ελάχιστων αμοιβών...
καθώς και τους γεωγραφικούς περιορισμούς. Επίσης προχωρεί σε ειδικές ρυθμίσεις απελευθέρωσης των επαγγελμάτων συμβολαιογράφων, δικηγόρων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, ορκωτών ελεγκτών και φαρμακοποιών. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων συνιστά «τομή» στην οικονομική ζωή, ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο, σε δημόσια διαβούλευση.

Στο γενικό μέρος του νομοσχεδίου καταργούνται όλοι οι περιορισμοί στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων. Ειδικότερα καταργούνται:

* Περιορισμοί ως προς τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να εξασκούν ένα επάγγελμα (πληθυσμιακά κριτήρια, numerus clausus).

* Η εξάρτηση της διοικητικής άδειας από την ύπαρξη «πραγματικής ανάγκης» κατά την ουσιαστική εκτίμηση της διοικητικής αρχής.

* Οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος.

* Οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ομοίων επαγγελματικών εγκαταστάσεων.

* Οι προβλέψεις, είτε αποκλειστικής δυνατότητας διάθεσης είτε απαγόρευσης διάθεσης είδους αγαθών, από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων.

* Η επιβολή ή η απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή.

* Οι περιορισμοί που σχετίζονται με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο.

* Η επιβολή υποχρεωτικών κατωτάτων ή ανωτάτων τιμών ή αμοιβών.

* Η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος.

Οπως ανακοινώθηκε, οι παραπάνω γενικοί περιορισμοί καταργούνται τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, εκτός αν μέσα στην ίδια τετράμηνη προθεσμία εκδοθεί προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέπει εξαιρέσεις για συγκεκριμένο επάγγελμα για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.

Η γενική ρύθμιση αφορά όλα τα επαγγέλματα εκτός από αυτά για τα οποία προβλέπονται (ή έχουν προβλεφθεί αλλού) ειδικές ρυθμίσεις για την άρση περιορισμών με βάση το μνημόνιο.

το βημα on line