20 Ιαν 2011

Γιώργος Δέδες : Δημιουργία μετώπου κατά της ανεργίας


Ο αντιπεριφερειάρχης  Γ.Δέδες συνεχίζοντας τις συναντήσεις του με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς ,χθες  επισκέφθηκε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κορίνθου και συναντήθηκε με την διοίκηση του, καθώς και με άλλους εργαζόμενους...
  Η οικονομική κρίση και η αποβιομηχανοποίηση  μιας σειράς μεγάλων επιχειρήσεων στην Κορινθία έχουν δημιουργήσει εκρηκτικά...
προβλήματα σε χιλιάδες εργαζόμενους με κυρίαρχο πρόβλημα την ανεργία. Στην συνέχεια ο κ. Μαλανδρένης αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους της Κορινθίας, καθώς και στις προτάσεις του Εργατικού Κέντρου για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
          Παρέμβαση έκαναν και οι πρώην εργαζόμενοι στη Σωληνουργία, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα της απασχόλησής τους. «Είμαστε σε μια ηλικία που δεν μας θέλει κανείς» επισήμαναν και ζήτησαν από τον κ. Δέδε να κάνει ότι είναι δυνατόν, ώστε να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.
          Επίσης, το λόγο πήρε και η κ. Στέλλα Δανιήλ από το σύλλογο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουνε οι εργαζόμενοι με ειδικές ανάγκες στην αγορά εργασίας.
          Στην παρέμβασή του ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ειδική ρύθμιση από το Υπουργείο Εργασίας για τους πρώην εργαζόμενους της Σωληνουργίας, ώστε να συνταξιοδοτηθούν. Επίσης, επισήμανε ότι το πρόβλημα της ανεργίας είναι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κορινθιακή κοινωνία. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η ανεργία δεν είναι ατομικό πρόβλημα του άνεργου, αλλά είναι κοινωνικό πρόβλημα, γιατί αποδιοργανώνει συνολικά την κοινωνία».
           Παίρνοντας το λόγο ο κ. Δέδες, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και τους παραβρισκόμενους, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ανεργίας και  τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ο νομός Κορινθίας χτυπάει κόκκινο και μπορούμε να πούμε ότι βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
            Στην παρέμβασή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δέδες επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:  
«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητές φίλες και φίλοι, είναι από τους πρώτους κοινωνικούς θεσμούς και φορείς που επισκεπτόμαστε το εργατικό κέντρο, όχι για να ανταλλάξουμε κοινωνικού χαρακτήρα αβροφροσύνες, αλλά για να μιλήσουμε για μια πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, η οποία είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη και για την οποία χρειάζονται άμεσα, κοινές δράσεις από το σύνολο των θεσμών και των φορέων που μπορούν να οδηγήσουν στην ανατροπή το σημερινό αρνητικό κλίμα. Όπως όλοι σωστά επισημάνατε μιλάμε για κάτι ιδιαίτερο στη Κορινθία σήμερα. Κατά την εκτίμηση μου, αν δούμε τους δείκτες της ανεργίας που κτυπάνε κόκκινο, μιλάμε για έναν νομό που από αυτήν την άποψη μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε νομό σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σαφέστατα υπάρχει το γενικό πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που επηρεάζει όλη τη χώρα και αρχίζει να επηρεάζει πλέον και ολόκληρη την ευρωπαϊκή ένωση με ιδιαίτερα έντονο και με δραματικό τρόπο. Σαφώς υπάρχουν οι επιπτώσεις της σε όλους τους τομείς και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά ειδικά στην Κορινθία εξαιτίας κάποιων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, έχει αρχίσει να παίρνει τραγικές διαστάσεις».

Στη συνέχεια ο κ. Δέδες αναφέρθηκε αναλυτικά στο μεγάλο πρόβλημα της αποβιομηχανοποίησης που χαρακτηρίζει την Κορινθία τα τελευταία χρόνια, αλλά και την έλλειψη των αναγκαίων υποδομών για νέες επενδύσεις. Σχετικά με το θέμα ο κ. Δέδες επισήμανε:

«Αγαπητοί φίλοι, είναι γνωστό σε σας ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μια σειρά βιομηχανιών που είτε απομακρύνονται από το νομό μας είτε κλείνουνε. Έχουμε πολλές επιχειρήσεις στα όρια της επικινδυνότητας, για να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας μεταξύ μας και θα αντιμετωπίζουμε, φοβάμαι πολύ, αν δεν πάρουμε προληπτικά μέτρα και αν δεν συντονίσουμε την δράση μας και στο άμεσο μέλλον τέτοια φαινόμενα. Έχουμε έναν νομό ο οποίος σήμερα πληρώνει τραγικές ανεπάρκειες και πολιτικά λάθη, δεκαετιών ίσως, πάντως σίγουρα των τελευταίων χρόνων σε σχέση με την ανάπτυξη του. Δεν μπορεί η Κορινθία, ο πρώτος σε βιομηχανική συγκέντρωση νομός στην Πελοπόννησο, να μην έχει βιομηχανική ζώνη και βιομηχανική περιοχή και να λέμε σήμερα δεν έχουμε που να εγκαταστήσουμε μια επιχείρηση, η οποία μετακινείται από το λεκανοπέδιο και θέλει να πάει κάπου αλλού.»
           
             Επίσης, ο κ. Δέδες έκανε ειδική αναφορά σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και στην ειδική κατηγορία εργαζομένων που αποτελούν οι πρώην εργαζόμενοι της Σωληνουργίας και άλλων βιομηχανικών μονάδων που έχουν κλείσει. Τόνισε χαρακτηριστικά:

           «Ήδη η αυτοδιοίκηση έχει γίνει χοάνη απορρόφησης ενός μεγάλου αριθμού απασχολουμένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μιλώ για τις υποχρεωτικές μετατάξεις των εργαζομένων στον Ο.Σ.Ε. και πιθανώς αύριο και άλλων ΔΕΚΟ. Εμείς πρέπει να λάβουμε ειδική μέριμνα και σας δηλώνω ευθέως ότι θα αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε παρέμβαση διαθέτουμε. Οποιαδήποτε παρέμβαση στο αρμόδιο Υπουργείο, στον ΟΑΕΔ, στο ΙΚΑ ή οτιδήποτε άλλο για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μιας πολύ κρίσιμης κατηγορίας συμπολιτών μας σήμερα, που είναι οι άνθρωποι στο τέλος του κύκλου του εργασιακού τους βίου. Ειδικά, λόγω των δραματικών αλλαγών στα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης, είναι πρώτη προτεραιότητα. Εκεί υπάρχει όντως από ότι διαφαίνεται μια καταρχήν σκέψη όχι να επανέλθουν αυτά τα προγράμματα, αλλά να υπάρξουν κάποιες τέτοιες παρεμβάσεις δηλαδή για απορρόφηση από τους δήμους και από τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις , ανθρώπων που είναι στα όρια να κλείσουν τον εργασιακό τους βίο και να βγουν στη σύνταξη. Σε αυτό είναι αυτονόητο και προφανές κ.πρόεδρε, ότι εμείς θα συνδράμουμε, ειδικά γι’αυτή την κατηγορία εργαζομένων, γιατί όπως είπατε και εσείς κανείς δεν θα προσλάβει έναν εξηντάχρονο στη δουλειά του σήμερα και μάλιστα με δεδομένες συνθήκες οικονομικής κρίσης, ο οποίος μπορεί να θέλει ένα με δύο χρόνια για να βγει στη σύνταξη.»
          
            Ο Αντιπεριφερειάρχης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, άτομα με ειδικές ανάγκες, σε θέματα απασχόλησης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Επισήμανε το ρόλο που καλείται να παίξει αυτή η ευαίσθητη κοινωνική ομάδα στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

           «Στα πλαίσια και της φιλοσοφίας μας και των δυνατοτήτων που μας δίνει ο νόμος, οι παλιές Διευθύνσεις Υγείας και Πρόνοιας και σήμερα νέες Διευθύνσεις της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αναπτύσσουν στο εσωτερικό τους το τμήμα κοινωνικής αλληλεγγύης που εμείς θέλουμε  να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο πλέον. Εκεί δεν θέλουμε απλά ειδικές πολιτικές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Θέλουμε τα άτομα με ειδικές ανάγκες να είναι μέσα στον πυρήνα της χάραξης πολιτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό δεν είναι γενικόλογη υπόσχεση, αυτό είναι κάτι που θα ξεκινήσουμε μαζί από τις επόμενες εβδομάδες. Να στήσουμε τη Διεύθυνση Υγείας, το τμήμα κοινωνικής αλληλεγγύης και να του δώσουμε μια πιο ουσιαστική διάσταση. Για μας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, το να ενδυναμώσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, τις πολιτικές κοινωνικής προστασίας και ειδικά τις πολιτικές απέναντι σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, είναι το μήνυμα μιας κοινωνίας που δεν ηττάται αλλά μίας κοινωνίας που μπορεί να διατηρήσει συνεκτικούς τους δεσμούς της και μπορεί να διατηρεί την κοινωνική συνοχή και ευαισθησία της για τις κρίσιμες ομάδες των συμπολιτών μας. Από τις επόμενες εβδομάδες, λοιπόν θα είστε συν δημιουργοί, όχι δέκτες, στη χάραξη μιας πολιτικής σε συνεργασία με το τμήμα της κοινωνικής αλληλεγγύης που θα έχει η Περιφερειακή Ενότητα της Κορινθίας, αλλά και η αντίστοιχη Διεύθυνση σε επίπεδο Τρίπολης, ώστε να δούμε και πέρα από τα ΑΜΕΑ και άλλες κρίσιμες κοινωνικές που μπορούμε να ασκήσουμε τέτοιου είδους πολιτικές.»
          
           Ένας όρος που κυριαρχεί στην Κορινθιακή κοινωνία είναι το θέμα της ανάπτυξης, η οποία επιδέχεται πολλών ερμηνειών και προσεγγίσεων. Ο κ.Δέδες στάθηκε αναλυτικά στο τι είδους ανάπτυξη χρειάζεται η Κορινθία και με ποιες προϋποθέσεις.

           «Υπάρχει μια λέξη, η οποία συζητιέται πάρα πολύ και χρησιμοποιείται ως πανάκεια – «Ανάπτυξη». Μία ορθολογική και καλά σχεδιασμένη ανάπτυξη στην Κορινθία είναι αυτή που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ευκαιρίες απασχόλησης και θα φέρει χρήμα στην αγορά. Δεν μπορούμε να μιλάμε πια γενικά και αόριστα για ανάπτυξη. Πρέπει να την ορίσουμε. Πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε τι κάνουμε. Από την δικιά μας την πλευρά και με τα μέσα που διαθέτουμε. Ανάπτυξη σημαίνει , για παράδειγμα, ότι πρέπει να περιορίσει άμεσα η περιφερειακή αυτοδιοίκηση τις μη παραγωγικές δαπάνες και από αυτά που θα απομείνουν από την εξοικονόμηση δαπανών, να χρηματοδοτήσουμε έργα. Το είπαμε προεκλογικά και ξεκινήσαμε να το εφαρμόζουμε από τώρα. Δεν μπορεί σε αυτές τις κρίσιμες εποχές να δαπανώνται εκατομμύρια από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για κοινωνικές σχέσεις και δημόσιες εκδηλώσεις μη αποτελεσματικού περιεχομένου. Εμείς ήδη, και για αυτό θέλω να σας ενημερώσω, ξεκινήσαμε μια δραστική περικοπή μη παραγωγικών δαπανών σε ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα της Κορινθίας, ώστε να εξασφαλίσουμε άμεσα έστω και λίγους πόρους και να χρηματοδοτήσουμε τοπικά αναπτυξιακά έργα. Δεύτερον, το αμέσως επόμενο διάστημα θα βρεθούν σε εκκίνηση η δημοπράτηση δύο σχολείων που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και θα ξεκινήσουν επιτέλους οι διαδικασίες για το φράγμα του Ασωπού που είναι ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο για την περιοχή μας και ταυτόχρονα ένα έργο μεγάλης χρονικής διάρκειας που απαντάει και αναπτυξιακά σε κρίσιμα ζητήματα. Είναι αυτονόητο, ότι δεν έχουμε ένα μαγικό ραβδί να δημιουργήσουμε από αύριο νέες θέσεις εργασίας ούτε να δώσουμε απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στη περιοχή μας. Για αυτό που δεσμευόμαστε είναι πρώτον ότι  δεν θα αφήσουμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη, γιατί δυστυχώς μέχρι σήμερα στη Κορινθία ζήσαμε τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών. Δεύτερον δεν θα αφήσουμε ούτε ένα λεπτό να πάει χαμένο με πρώτη επιλογή τις πολιτικές που δημιουργούν απασχόληση.»

            Στη συνέχεια ο κ.Δέδες αναφέρθηκε στην κατασκευή του αγωγού του φυσικού αερίου και τις δυνατότητες που δημιουργεί στην Κορινθία για νέες επενδύσεις, καθώς και στη δημιουργία ενός πολυθεματικού πάρκου στη Διώρυγα της Κορίνθου με χαρακτηριστικά πολιτιστικά, ιστορικά, αρχαιολογικά, τεχνολογικά και εμπορικά. Αυτά τα δύο πολύ σημαντικά επενδυτικά γεγονότα θα δώσουν μια άλλη διάσταση αναπτυξιακή στο Νομό Κορινθίας.

«Επίσης, τίθεται το μεγάλο θέμα του φυσικού αερίου. Η κατασκευή του αγωγού του φυσικού αερίου θεωρείται από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά έργα για την Κορινθία αλλά και ευρύτερα για την Πελοπόννησο. Αγωγός φυσικού αερίου σημαίνει αγωγός ανάπτυξης και σημαίνει ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε γύρω από τον αγωγό αυτόν, επενδύσεις που θα δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο της Κορινθίας. 
Δημιουργώντας τις βιομηχανικές ή βιοτεχνικές ζώνες, περιοχές και πάρκα, μπορούμε να πούμε ότι τις λίγες επενδύσεις που μπορεί να προκύψουν στο άμεσο χρονικό διάστημα θα έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα να τις τραβήξουμε προς την περιοχή μας.
Επίσης, είναι πάρα πολύ σημαντικό να αναδείξουμε και την Διώρυγα της Κορίνθου. Αυτό δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται συνεργασία του κράτους , της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχουν εταιρείες στη περιοχή μας που θα μπορούσαν να συνχρηματοδοτήσουν αυτό το εγχείρημα. Που ενδιαφέρονται άμεσα και θα έχουν και οι ίδιες πολλαπλά οφέλη από την πολυθεματική αξιοποίηση της διώρυγας. Αυτό θα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο, το οποίο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και την προβολή της Κορινθίας και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πολυθεματικό πάρκο με χαρακτηριστικά πολιτιστικά, ιστορικά, αρχαιολογικά, τεχνολογικά και εμπορικά.»


Στη συνέχεια ο κ.Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης από τους δήμους του χωροταξικού σχεδιασμού ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθολογική ανάπτυξη του νομού. Επίσης, επισήμανε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στον τομέα της οικοδομικής δραστηριότητας, όπου στο Νομό Κορινθίας έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε πολλούς κλάδους της παραγωγικής διαδικασίας.

            Κλείνοντας την παρέμβαση του ο κ. Δέδες τόνισε ότι:
«Ο βασικός πυρήνας της δικιάς μου σκέψης είναι η αυτοδιοίκηση, οι καλλικρατικοί δήμοι, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και οι κοινωνικοί και θεσμικοί φορείς με βασικό φορέα το εργατικό κέντρο Κορίνθου να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο κατά της ανεργίας, όχι ως σύνθημα, αλλά στη βάση συγκεκριμένων δράσεων, στη βάση συγκεκριμένων πολιτικών. Δηλαδή να προγραμματίσουμε παρεμβάσεις, έργα, πολιτικές, συχνές και τακτικές επαφές μεταξύ μας, ώστε να αρχίσουμε να δημιουργούμε μια ασπίδα καταρχήν από κοινού όλοι οι τοπικοί φορείς απέναντι στην ανεργία αντιμετωπίζοντας τα έντονα φαινόμενα της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο νομός μας και ταυτόχρονα αυτό το μέτωπο κατά της ανεργίας να λειτουργήσει στην πορεία σαν μέτωπο της ανάπτυξης και απασχόλησης. Να αρχίσουμε πια να βάζουμε συγκεκριμένες πολιτικές να δουλεύουν στη πράξη και από κοινού να προχωράμε σε συγκεκριμένες λύσεις.
Κλείνοντας αυτή την πρώτη επίσκεψη στο εργατικό κέντρο, εκτιμώ ότι θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια και με κοινές παρεμβάσεις και με κοινές εκδηλώσεις και με κοινές συναντήσεις.»

.