20 Ιαν 2011

Οι γκάνγκστερ του χρήματος. Του Γιάννη Τριάντη


Γελούσε ο κόσμος με τα πορίσματα για τη Siemens, αλλά ο ακατάβλητος μικρόκοσμος συνέχιζε να παίζει την κολοκυθιά. Ρακένδυτα επιχειρήματα, αξιοδάκρυτες προσπάθειες συμψηφισμών και απέλπιδες απόπειρες μετάθεσης ευθυνών (στη δικαστική εξουσία)...


Ενα καινούργιο βορβορώδες στρώμα, ολόιδιο με τα παλιά, στο υφιστάμενο πολιτικό ίζημα (...Τους γέλωτες, τον σαρκασμό και την οργή δεν αναχαίτισε η εμβόλιμη εξαγγελία Καστανίδη για νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Απεναντίας, πυροδότησε νέο γύρο σαρκασμών. Διότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο υπάρχον Σύνταγμα. Οπότε...)

*** Αγόρευε ο Παπακωνσταντίνου στο «Μέγκα», και μιλούσε για το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» λες και αναφερόταν στην πτώση της Βαστίλλης. Είχαν την ίδια σοβαρότητα οι ασύσπαστοι μύες του προσώπου του, όπως τότε που μιλούσε για το... «κίνημα των αποδείξεων»...

Ο Αλέν Τουρέν άκουγε σιωπηλός από τις σελίδες της «Ε» και «παρενέβη» πειρατικά, διακόπτοντας τη ροή των ειδήσεων: «Σήμερα πια δεν έχουμε κοινωνικό μοντέλο. (...) Τα συνδικάτα, η κοινωνική ασφάλεια, οι δημόσιες υπηρεσίες, όλα αυτά έχουν αντικατασταθεί από το χρήμα και μόνο το χρήμα. (...) 
Τα εμπλεκόμενα μέρη -συνδικάτα, δικαστήρια, κυβερνήσεις -όλα σφυρηλατήθηκαν σε ένα εθνικό πλαίσιο. Η παγκοσμιοποιημένη οικονομία έκοψε τις άγκυρες: κανείς, καμία κυβέρνηση, κανένας θεσμός δεν μπορεί να τη σταματήσει. Και βλέπουμε πως η πολιτική των επιχειρήσεων είναι να προφυλάσσεται η ίδια από τις καταιγίδες εκθέτοντας τους εργαζομένους» 

*** Κάπως έτσι, λοιπόν: οι επιχειρήσεις θα εκθέτουν τους εργαζομένους, «οι ολιγαρχίες θα κυβερνούν χώρες ανέργων», η δράκα των πλουσίων θα αυξάνει τα ιλιγγιώδη κέρδη της και οι κυβερνήσεις των «προθύμων» θα συκοφαντούν ομάδες εργαζομένων, επιδοτώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό. Καλή ώρα η δική μας κυβέρνηση: πέταξε προ καιρού μια φωτοβολίδα εναντίον των εφοριακών (ότι τάχα πολλοί δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις) και σηκώθηκε ένα κύμα οργής και θυμηδίας εναντίον των εφοριακών. Τι αποκαλύφθηκε; Οτι δηλώσεις δεν είχαν υποβληθεί κυρίως από γυναίκες εφοριακούς, διότι τις δηλώσεις υπάνδρων γυναικών τις υποβάλλουν οι σύζυγοί τους! (...Συκοφαντίες, προπαγάνδα και πρόσκαιρος θρίαμβος των εντυπώσεων. Μικροπολιτικής εγκώμιον)

*** Κι αυτός ο καημένος ο Παναθηναϊκός. Μια μη ομάδα...

ΠΗΓΗ: enet.gr