14 Δεκ 2010

Συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς



Επικοινωνιακά η κυβέρνηση στηρίζει πολλά στις συναντήσεις του πρωθυπουργού µε τους πολιτικούς αρχηγούς – συναντήσεις που θα αρχίσουν µε τον Αντώνη Σαµαρά και θα ολοκληρωθούν µε τον Γιώργο Καρατζαφέρη, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας αρνήθηκε να.... 

απαντήσει θετικά στην πρόσκληση του πρωθυπουργού.Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί

στις 10:00 με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, στις 11:15 με την γγ του ΚΚΕ...κυρία Αλ. Παπαρήγα
και στις 12:30 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας δεν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, καθώς -όπως τόνισε- δεν είναι δυνατόν ο κ. Παπανδρέου να θυμάται τη συναίνεση την ώρα που στη Βουλή θα συζητείται το πολυνομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις αλλαγές στα εργασιακά.

Μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και συγκεκριμένα στις 14:30 θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Θα συζητηθούν πέντε νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων το «καυτό» νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, παραμένει σταθερός στη θέση του ότι δεν πρόκειται να προσφέρει συναίνεση σε μέτρα που έχουν ήδη αποτύχει. Ο κ.Σαμαράς που ψήφισε την Κυριακή στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου, κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει τις φωνές για αλλαγή πολιτικής.
«Είναι πολύ σημαντικό οι απόψεις τους και η δυνατότητα για πραγματικά χρήσιμες συμβουλές να μπορούν να φτάνουν κάθε φορά στα αυτιά της εκάστοτε κυβέρνησης. Ιδιαίτερα σήμερα που αντιμετωπίζουμε αυτές τις ισχυρές οικονομικές αναταράξεις στον τόπο», δήλωσε ο κ.Σαμαράς.

Σκληρή είναι η στάση των κομμάτων της Αριστεράς. Η κυρία Αλέκα Παπαρήγα θα δηλώσει ότι το ΚΚΕ δεν θα συναινέσει ποτέ στην κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων
, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πάει καν στο Μέγαρο Μαξίμου και θα περιμένει-όπως λέει- τον πρωθυπουργό στη Βουλή για να συγκρουστούν.

Αρνητική στην κυβερνητική πολιτική θα είναι και η στάση του Γ.Καρατζαφέρη, με τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ, κ. Κ.Αϊβαλιώτη να δηλώνει πως «οι προϋποθέσεις για μία επιτυχή «συνάντηση» των σκέψεων των αστικών κομμάτων έχουν εξανεμισθεί και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του πρωθυπουργού για να επιτευχθεί αυτό που ήταν πολύ πιο εύκολο πριν από μερικούς μήνες».


«Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων»

Λίγο πριν τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ.Πεταλωτής κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες και τη χώρα».

«Δίνουμε μια μάχη όπου κανείς δεν περισσεύει, αντίθετα όλος ο πολιτικός κόσμος κρίνεται καθημερινά για τη βούληση ή την ατολμία του, την αποφασιστικότητά του ή την απουσία λόγου, την ειλικρινή ή καιροσκοπική διάθεση για πρόοδο και προκοπή της χώρας μας» συνέχισε.

Υπογράμμισε δε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ «προσερχόμαστε με όπλο τη βούληση των πολιτών μας για προοδευτικές αλλαγές και έξοδο το συντομότερο δυνατό από την κρίση».

Για το εάν η κυβέρνηση θα δεχτεί προτάσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς κατά τιςσημερινές  επαφές με τον πρωθυπουργό, αλλά και γενικότερα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι και σε αυτή και σε όλες τις φάσεις μπορεί να δεχτεί προτάσεις, «αρκεί να πραγματοποιείται ο τελικός μας σκοπός, που είναι να ξεπεράσουμε την κρίση», κάτι που, όπως τόνισε, προϋποθέτει την απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων.

«Υπάρχουν πάρα πολλά ανοιχτά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με το μέλλον της χώρας από εδώ και πέρα, τίποτα δεν έχει τελειώσει, από εδώ και πέρα κρίνονται τα μεγάλα ζητήματα».


Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του αρχηγού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυριανές επαφές, είπε ότι «η στάση του κ. Τσίπρα κρίνεται εκ των πραγμάτων» και πως «εάν θεωρεί ότι δεν πρέπει να προσέρχεται σε μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, είναι δικό του θέμα και εκεί ακριβώς αντανακλάται η παρουσία ή η απουσία ευθύνης του κάθε πολιτικού αρχηγού».

Υπενθυµίζεται ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι συναντήσεις της Τρίτης έχουν ως αντικείµενο την ενηµέρωση των πολιτικών αρχηγών για την κρίσιµη Συνοδό Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, το διήµερο 16 και 17 Δεκεµβρίου.

το Βημα on line