14 Νοε 2010

Trafficking ωαρίων


Στην αγορά η παρένθετη μητέρα κοστίζει δέκα χιλιάρικα και η δότρια ωαρίου δύο χιλιάρικα. Για ένα έμβρυο από υγιείς, όμορφους και καλλιεργημένους γονείς, κατευθείαν από την κοιλιά της μάνας του, το ποσό είναι υψηλότερο, αλλά... 
παίρνει παζάρια! Μοιάζει κυνικό; Μπορεί να γίνει και περισσότερο. Σε ποια χώρα συμβαίνει; Στη δική μας!

Με τον αριθμό των υπογόνιμων ζευγαριών να αυξάνεται διαρκώς -περίπου 300.000- και τους χιλιάδες κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, που γίνονται κάθε χρόνο, η ζήτηση για ωάρια είναι σαφώς πολύ μεγάλη. Ο νόμος απαγορεύει το οικονομικό αντάλλαγμα, επιτρέποντας μόνον την κάλυψη ορισμένων εξόδων της δότριας για εξετάσεις-νοσήλιά της, καθώς και για τη μεταφορά της, αν μένει μακριά από την κλινική, με την οποία συνήψε συμφωνία για να δωρίσει τα ωάρια της. Με δεδομένη την ανεπάρκεια του κρατικού ελέγχου και την πλήρη αδυναμία της πολιτείας, ακόμη και να «ακουμπήσει» το τόσο ευαίσθητο αυτό θέμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, στην πράξη δυστυχώς η ιστορία εξελίσσεται σε παζάρι.

Η σύλληψη προ μηνών του γυναικολόγου, ο οποίος συνεργαζόταν με κύκλωμα, που διακινούσε γυναίκες από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα, με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση και την εμπορία των ωαρίων τους, ήταν αυτή που άνοιξε το δρόμο στις έρευνες των ανδρών του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, που μέχρι εκείνη τη στιγμή, είχαν θολή εικόνα, για το τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική επικράτεια.
.
«Ολοι οι δότες μας ζουν στην Ελλάδα και κάποιοι εκτός από Ελληνες είναι και Ευρωπαίοι. Διαθέτουμε Αφρικανούς και Ασιάτες», διαφημίζει ελληνικό κέντρο υποβοηθούμενης γεννετικής. Και το κυριότερο: «Διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία από δότες, δεν θα περιμένετε, δεν υπάρχει λίστα αναμονής!»

Τα ωάρια που συλλέγονται σε διάφορες κλινικές, δεν προορίζονται μόνον για ζευγάρια που ζουν μόνιμα στη χώρα μας, μέρος αυτών «εξάγεται» σε άλλη χώρα της Ε.Ε., στην περίπτωση που ένα κέντρο υποβοηθούμενης γενετικής αποτελεί παράρτημα ξένης κλινικής και ένα άλλο μέρος προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες τουριστών... της εξωσωματικής. Σύμφωνα με μελέτη του European Society of Human Reproduction and Embryology, η οποία παρουσιάστηκε πριν από μερικούς μήνες, περίπου 25.000 ωάρια εμπορεύονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη! Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, ότι πολλά ζευγάρια έρχονται, για να υποβληθούν σε εξωσωματική με ξένο δότη ή δότρια στη χώρα μας κατευθείαν από την Τουρκία, όπου και απαγορεύεται η χρησιμοποίηση γενετικού υλικού από ξένο δότη για θρησκευτικούς λόγους.

Από το χωνευτήρι των γυναικών του πρώην σοβιετικού μπλοκ τροφοδοτούνται με κατεψυγμένα έμβρυα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως βάση για αντιγηραντικές θεραπείες, περίπου 170 ιδιωτικές κλινικές στην Ευρώπη. Η τιμή του κάθε εμβρύου μπορεί να φτάσει και τα 10.000 ευρώ! Κι εμείς ως χώρα παριστάνουμε τη... στρουθοκάμηλο έχοντας ευνουχίσει το μοναδικό ελεγκτικό όργανο παρακολούθησης τέτοιων ζητημάτων, την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής.

ΠΗΓΗ: enet.gr