2 Δεκ 2010

Wikileaks: άμεση σχέση Κρεμλίνου-μαφίας


Υπόνοιες για άμεση σχέση του Βλάντιμιρ Πούτιν με τη ρωσική μαφία αφήνουν έγγραφα που διέρρευσαν χθες από το WikiLeaks στην εφημερίδα «Guardian».

Σύμφωνα με το BBC, στα έγγραφα της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μαδρίτη, καταγράφεται ως «αναπάντητο ερώτημα» η πιθανή σχέση του ρώσου πρωθυπουργού με τη μαφία και το κατά πόσον ελέγχει τις δράσεις της.

Στα ίδια έγγραφα, Ισπανός εισαγγελέας φέρεται να.....


χαρακτηρίζει ως «κράτη που συνδέονται με τη μαφία» τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Τσετσενία.

Πρόκειται για τον εισαγγελέα Χοσέ «Πέπε» Γκρίντα Γκονζάλες, ο οποίος διεξήγαγε έρευνα για τη δράση της ρωσικής μαφίας στην Ισπανία -έρευνα που οδήγησε στη σύλληψη περίπου 60 ατόμων. Στα παραπάνω κράτη «δεν μπορείς να διακρίνεις διαφορές στις δράσεις της κυβέρνησης και των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος», εμφανίζεται να αναφέρει ο Γκονζάλες.

Μάλιστα, κατά τον Γκονζάλες, ο Ρώσος πράκτορας Αλεξάντερ Λιτβινένκο (ο οποίος δολοφονήθηκε στο Λονδίνο το 2006) θεωρούσε ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ήλεγχαν τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος -θέση που εμφανίζεται να υιοθετεί και ο Ισπανός εισαγγελέας.

Ο Γκονζάλες υποστηρίζει ότι η πληροφόρηση που έχει, οδηγεί στο συμπέρασμα, πως συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα στη Ρωσία εργάζονται «χέρι με χέρι» με το οργανωμένο έγκλημα.

Βάσει των όσων διέρρευσαν, η Ουάσινγκτον θεωρούσε πως ο Πούτιν ήταν ενήμερος για το σχέδιο δολοφονίας του Λιτβινένκο, πληροφορία που το Κρεμλίνο διαψεύδει.

Μέσω του Wikileaks διέρρευσε, επίσης, έγγραφο του 2008 από την αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, βάσει του οποίου ουκρανός επιχειρηματίας δήλωσε στον αμερικανό πρεσβευτή, ότι για να καταφέρει να συνεργαστεί με τη Gazprom έπρεπε να «λάβει» έγκριση από τον Σεμιόν Μογκίλεβιτς. Τόσο κατά Ευρωπαίους όσο και κατά Αμερικανούς αξιωματούχος, ο Μογκίλεβιτς ελέγχει τις περισσότερες ομάδες της ρωσικής μαφίας σε όλο τον κόσμο.

Νέο ένταλμα σύλληψης

Στο μεταξύ, στην έκδοση νέου εντάλματος σύλληψης για τον Τζούλιαν Ασάνζ προχώρησαν σήμερα οι σουηδικές αρχές, έπειτα από το λάθος που έκαναν στο προηγούμενο, όπως αποκαλύπτουν σήμερα οι «Times» του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα λάθος στη διατύπωση του σουηδικού εντάλματος σύλληψης εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, τού επέτρεψε να αποφύγει τη σύλληψη στη Βρετανία.

Όπως αναφέρουν οι Times, η αστυνομία γνώριζε πως ο Ασάνζ πιθανότατα κρυβόταν στη νοτιοανατολική Βρετανία, αλλά δεν μπορούσε να επέμβει διότι το σουηδικό ένταλμα σύλληψης είχε λάθη.
 
«Ο λαός πρέπει να γνωρίζει»

Ο εκπρόσωπος της ιστοσελίδας WikiLeaks, Κριστίν Χράφνσον, επέμεινε ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι ακριβώς κάνουν εξ ονόματος του λαού οι αξιωματούχοι και απέρριψε τους
ισχυρισμούς ότι η δημοσίευση των εγγράφων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις διμερείς σχέσεις διαφόρων κρατών.

«Εάν η διεθνής σταθερότητα βασίζεται σε απάτες και ψέματα, ίσως χρειάζεται λίγο ταρακούνημα», δήλωσε στην τηλεόραση του Reuters ο εκπρόσωπος του WikiLeaks.

«Κάνουμε κάτι καλό. Αυτό που κάνουμε είναι για το ευρύ κοινό. Νομίζω ότι είναι απολύτως νόμιμο. Δεν έχουμε ακούσει καμία δικαιολογία ή αναφορά σε νομοθεσία την οποία υποτίθεται ότι έχουμε παραβιάσει, άρα δεν νομίζουμε ότι παραβιάζουμε κάποιο νόμο» πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας νέες αποκαλύψεις.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, μέχρι τώρα έχουν δημοσιευθεί μερικές εκατοντάδες από τα χιλιάδες έγγραφα που έχει στην κατοχή της η WikiLeaks και ίσως χρειαστούν μήνες για να αποκαλυφθούν όλα.

«Πιστεύουμε ότι η διαφάνεια είναι η βάση μίας υγιούς δημοκρατίας» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: τα νεα on-line