14 Νοε 2010

Ρηγίλλης :Θέτουν όρους για να «βάλουν πλάτη»


«ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ σε περίπτωση που τεθεί θέμα συγκυβέρνησης;» . Το ερώτημα αυτό πλανάται ως...φάντασμα πάνω από τη Ρηγίλλης που ξορκίζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η ΝΔ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, ακόμα και χωρίς να γίνουν πρόωρες εκλογές. Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά υπάρχει σκεπτικισμός για τη στάση του κόμματος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και μέχρι στιγμής ...
και με τα υπάρχοντα δεδομένα η Ρηγίλλης είναι απολύτως αρνητική. Ακόμα και στην πιθανότητα να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες τους επόμενους μήνες και να μη σχηματιστεί αυτοδύναμη
κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς είναι επιφυλακτικός για τη στάση που πρέπει να τηρήσουν αυτός και το κόμμα του. Προβληματισμός υπάρχει και για τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναλάβει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης ούτως ώστε να βρεθεί ένα πεδίο σύγκλισης απόψεων πρωτίστως στην οικονομία.

Στη Ρηγίλλης όμως δεν παραλείπουν να επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συναίνεση της ΝΔ όταν υπάρχει κλίμα πολιτικών διώξεων, είναι σε εξέλιξη Εξεταστικές Επιτροπές και συνεχώς εγκαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση για τις κυβερνήσεις Καραμανλή. «Ακόμα και το γεγονός ότι επιμένουν για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία» είναι ένα ακόμη σαφές δείγμα της κυβερνητικής στάσης που είναι ανακόλουθη με τις παροτρύνσεις για εθνική συνεννόηση.

Η οποιαδήποτε προοπτική συνεννόησης προσκρούει στο καθοριστικό αίτημα του κ. Σαμαρά για άλλο μείγμα πολιτικής και για την αποδοχή μεγάλου αριθμού προτάσεων της ΝΔ, τις οποίες παρουσίασε τον περασμένο Ιούλιο στο Ζάππειο. Στο εσωτερικό της ΝΔ η ενδεχόμενη αποδοχή πρότασης από τον κ. Παπανδρέου έχει αρχίσει να συζητείται έντονα, όπως και το σενάριο για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αφού θεωρούν ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες.

Μπορεί η επίσημη θέση του κόμματος όπως εκφράζεται από τον πρόεδρό της να είναι η κατηγορηματική διάψευση μιας προοπτικής συμμετοχής ή συνεννόησης υπό τις σημερινές συνθήκες, αλλά πολλά κορυφαία στελέχη υποστηρίζουν ότι η παράταξη οφείλει να έχει εναλλακτικό σχεδιασμό. «Είμαστε σταθερά του συστήματος και αστικό κόμμα. Εχουμε εθνική υποχρέωση να επανεξετάσουμε τη στάση μας» λένε ορισμένοι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή οι οποίοι διαφωνούν με την κατηγορηματική άρνηση που εκπέμπει η Ρηγίλλης.

Αν και ο κ. Σαμαράς άφησε μια «χαραμάδα ανοικτή» προ ημερών για συνεννόηση, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει τι εννοεί, πολλοί κάνουν λόγο για τον εναλλακτικό σχεδιασμό που πρέπει να έχει η ΝΔ. Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά χαρακτηρίζουν άκαιρη τη συζήτηση και θυμίζουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠαΣοΚ, αλλά μόνο σε περίπτωση κατά την οποία αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα υποστεί πολύ μεγάλη πίεση, αρκετά πιο έντονη απ΄ ό,τι έχει δεχθεί έως σήμερα, και δεν θα αντέξει το βάρος των νέων πρόσθετων- σκληρών όπως λένε- μέτρων που έρχονται. Για αυτό ήδη ο κ. Σαμαράς μιλά για την «κρυφή ατζέντα» μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και προβλέπουν από την αντιπολίτευση ότι θα υπάρξουν ισχυρές πολιτικές δονήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ρήγμα στην κομματική βάση του ΠαΣοΚ.

Παράλληλα θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου όσο θα αντιμετωπίζει μεγαλύτερα εσωκομματικά προβλήματα από την πολιτική που θα ακολουθεί τόσο θα οδηγείται σε πολιτικό αδιέξοδο και ως εκ τούτου η μόνη... πολιτική «σανίδα σωτηρίας» θα είναι μια κυβερνητική συνεργασία, πρωτίστως του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, για την οποία θα πιέζει.

Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ είναι ανοικτή να στηρίξει όπως λένε οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Μάλιστα υψηλόβαθμα στελέχη επισημαίνουν ότι ο κ. Σαμαράς είχε τονίσει εξ αρχής ότι θα «βάλει πλάτη» και σημειώνουν με έμφαση την ψήφιση αρκετών νομοσχεδίων επί πρωθυπουργίας του κ. Παπανδρέου.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε πει πρόσφατα ότι η προτροπή «βάλε πλάτη» έχει πολλές βαθμίδες και ζητεί ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, όπου υπάρχει και η βασική ένσταση.

Κατά της προοπτικής συγκυβέρνησης ΠαΣοΚ- ΝΔ εμφανίζεται σε συνομιλητές του ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής. Στις πολλές συζητήσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα επισημαίνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση ουσιαστικά η χώρα θα είναι σε ακυβερνησία και κάτι τέτοιο δεν θα ωφελήσει και τάσσεται υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων.

Τι κάνουμε αν προκύψει;

Ο προβληματισμός είναι έντονος αν μια θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα για συγκυβέρνηση μπορεί να ωφελήσει μακροπρόθεσμα τη ΝΔ ή αν θα την καταστήσει «μέρος του προβλήματος» και θα την...αποδυναμώσει πολιτικά.Πολλοί αναφέρουν ότι πρέπει να υπάρξει εκτενής εσωκομματική συζήτηση για το ποια θα πρέπει να είναι η στάση της ΝΔ,διά παν ενδεχόμενο.Στις συζητήσεις που γίνονται,έστω και σε χαλαρό ρυθμό ακόμα στο εσωτερικό του κόμματος,υπάρχει η εκτίμηση ότι αν η ΝΔ συμμετάσχει σε μια τέτοια κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περιορισμένη συμμετοχή στο σχήμα,για να μη χρεωθεί ευθύνες συγκυβέρνησης.


το Βημα on line