14 Νοε 2010

Πόλεις - «νούφαρα» στον Ειρηνικό


Ελεύθερες στον Ειρηνικό Ωκεανό θα πλέουν οι πόλεις του μέλλοντος. Οι κάτοικοι των «πράσινων» αυτών φουτουριστικών πλωτών πόλεων, που πιθανότατα θα είναι έτοιμες σε 15 χρόνια από σήμερα, θα κατοικούν σε γιγάντιους ουρανοξύστες που θα έχουν ύψος ενός χιλιομέτρου και... 
ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.
Σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας Shimizu, η οποία οραματίζεται, ότι στο μέλλον οι άνθρωποι θα ζουν σε πόλεις που θα θυμίζουν τεράστια νούφαρα στον Ειρηνικό, η ζωή σε τέτοιες οικιστικές μονάδες θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 40%.

Το σχέδιο με όνομα «Green Float» («Πράσινη Σχεδία») περιλαμβάνει έναν αριθμό οικιστικών μονάδων πλάτους ενός χιλιομέτρου, που θα μπορούν να στεγάσουν από 10.000 έως 50.000 ανθρώπους. Καθεμία από αυτές τις μονάδες, θα πλέει στον ωκεανό κοντά στον Ισημερινό ή θα συνενωθεί με άλλες, για να σχηματίσει ευρύτερες πόλεις.

Μάλιστα πολλές από αυτές μαζί θα μπορούσαν να διαμορφώσουν μια νέα, αυτόνομη χώρα, σχολιάζει η ιαπωνική εταιρεία.

Παρόλο, που οι περισσότεροι κάτοικοι θα διαμένουν στην «Πόλη στον Ουρανό», δηλαδή στον ύψους ενός χιλιομέτρου πύργο, θα υπάρχουν και άλλοι κάτοικοι που θα ζουν σε κατοικήσιμες περιοχές γύρω από αυτόν.

Οι κεντρικοί πύργοι θα είναι αυτάρκεις, αφού θα περιβάλλονται, εκτός από εκτάσεις με γρασίδι και δάση, από «πεδιάδες», όπου θα διεξάγονται κτηνοτροφικές και γεωργικές δραστηριότητες.

Οι πύργοι θα είναι χτισμένοι από ελαφριά κράματα μετάλλων, τα οποία θα προέρχονται από το μαγνήσιο που περιέχεται στο θαλασσινό νερό. Σημαντικό είναι το ότι τα «νούφαρα» θα παράγουν μηδενικά απόβλητα, αφού θα ανακυκλώνουν κάθε προϊόν και θα μετατρέπουν τα σκουπίδια σε ενέργεια, χρησιμοποιώντας «πράσινες» τεχνολογίες.

Το «κλειδί»

Στοιχείο-κλειδί για την επιτυχημένη λειτουργία των πλωτών πόλεων, είναι η τοποθεσία τους, όπως εξηγούν οι σχεδιαστές, αφού κάθε ομάδα από «νούφαρα», θα πλέει κοντά στον Ισημερινό, όπου το κλίμα είναι πιο σταθερό, ενώ μια σειρά τεχνολογιών θα τα προστατεύει από παλιρροϊκά κύματα και ακραίες καιρικές συνθήκες.

Μερικές από αυτές θα είναι ενδεχομένως ισχυρές ελαστικές μεμβράνες, που θα τοποθετηθούν στην άκρη των πόλεων και κυματοθραύστες ύψους 30 μέτρων. Μάλιστα, οι σχεδιαστές καθησυχάζουν, ότι τα τσουνάμι είναι λιγότερο επικίνδυνα στην ανοιχτή θάλασσα σε σύγκριση με τις παράκτιες περιοχές.


ΠΗΓΗ: ethnos.gr