14 Νοε 2010

G20: Για του χρόνου... αναβλήθηκε η συμφωνία σε εμπόριο και νομίσματα


ΜΕ ΑΠΟΤΥΧΙΑ έληξαν, οι διήμερες εργασίες της κρίσιμης συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών του G20 στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας Σεούλ, καθώς δεν κατάφεραν να επιλύσουν την επικίνδυνη διένεξή τους, ως προς τις εμπορικές ανισορροπίες και τις εύλογες αξίες των νομισμάτων. Η πολιτική ελίτ του κόσμου, η οποία και εκπροσωπεί το 85% της παγκόσμιας οικονομίας, απλώς... 
συμφώνησε στο ότι, πρέπει να τιθασευτούν οι «επίμονα μεγάλες ανισορροπίες» των τεράστιων ελλειμμάτων και των κολοσσιαίων πλεονασμάτων, αλλά δεν κατάφερε να συμφωνήσει, στο πώς θα τις επιλύσει και ανέβαλε για του χρόνου... τη δύσκολη, αν όχι ακατόρθωτη, αυτή απόφαση.
Για να σώσει τα προσχήματα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την προχθεσινή συμφωνία σημαντική. Παραδέχθηκε ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος ότι υπολείπεται της συμφωνίας, η οποία «αναδύθηκε» το 2008, όταν για πρώτη φορά συνεδρίασαν ως ομάδα οι ηγέτες των επτά πλουσιότερων χωρών (G7) και οι ηγέτες των σημαντικότερων αναδυόμενων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας.

Οπως είναι γνωστό, στη σύνοδο εκείνη οι ηγέτες του G20 αναλαμβάνοντας την ευθύνη ,για την αποτροπή του επερχόμενου κινδύνου μιας δεύτερης μεγάλης κρίσης (Great Depression), επέδειξαν έναν άνευ προηγουμένου συντονισμό στις προσπάθειές τους και ενέπνευσαν την εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρουν. Αποφασίζοντας όλοι μαζί γενναιόδωρα πακέτα τόνωσης των οικονομιών και μηδενικά σχεδόν επιτόκια, σταθεροποίησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και πυροδότησαν την έναρξη της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ on-line