15 Νοε 2010

Σκληρά μέτρα, «σπαρτιάτικες» παροχές

Όλα όσα θα συζητήσουν κυβέρνηση-τρόικα πίσω από τις κλειστές πόρτες
Με ένα εκρηκτικό μείγμα μέτρων και ελάχιστων παροχών η κυβέρνηση θα προσπαθήσει, το 2011, να ισορροπήσει ανάμεσα στις επιταγές του μνημονίου -με το νέο βάρος από...
την αναθεώρηση του ελλείμματος- και την ανάγκη να στηριχτεί η πραγματική οικονομία που βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνει ότι δε θα υπάρξουν νέα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Επιμένει ότι το μαχαίρι θα μπει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ενώ είναι πιθανό να ικανοποιηθούν και κάποια από τα αιτήματα των φορέων στην αγορά των ακινήτων και των Ι.Χ.

Τα… σίγουρα
Πέραν από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα μετρά σίγουρες θα πρέπει να θεωρούνται οι απολύσεις συμβασιούχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αν και μπορεί να επεκταθούν με την κατάργηση οργανικών θέσεων στο δημόσιο.

Και όλα αυτά θα συνδυαστούν με υποχρεωτικές μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων αλλά και την αυστηρή εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις.

Παράλληλα θα μπουν και λουκέτα σε ορισμένες ζημιογόνες ΔΕΚΟ, ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει μόνο δύο συγκοινωνιακούς φορείς.

Και σαν μην έφθαναν όλα αυτά, έρχεται μαχαίρι 10% στις αποδοχές των υπαλλήλων μείωση των επιδομάτων στο 8% του βασικού μισθού και μείωση των επιχορηγήσεων κατά 800 εκατ. ευρώ.

Τα εισπρακτικά μέτρα
Τα εισπρακτικά μέτρα θα περιοριστούν…. μέχρι νεοτέρας στους όρους του μνημονίου, με την κυβέρνηση να επιδιώκει αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% και ταυτόχρονη αύξηση του κατώτατου συντελεστή από το 5,5% στο 6%.

Όλα αυτά θα συνδυαστούν με μετατάξεις προϊόντων στους νέους συντελεστές, με τα τρόφιμα πολυτελείας να «απογειώνονται» στο 23%. Παράλληλα έρχεται η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο, η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις μαζί με τα νέα και πιο σκληρά τεκμήρια για τους φορολογούμενους.

Οι παροχές
Μικρό παράθυρο αφήνει ανοιχτό η κυβέρνηση για παροχές που θα δοθούν με το σταγονόμετρο, όπως η παράταση της αύξηση των αντικειμενικών αξίων που θα ξεκινήσει το καλοκαίρι, αντί στις αρχές του 2011, η κατάργηση του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία -με όφελος για την αγορά ακινήτων- και ενδεχομένως μείωση των τελών ταξινόμησης στα Ι.Χ. με δεδομένη την αρνητική πορεία των πωλήσεων.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την έκταση των μέτρων ξεκινούν σήμερα και θα αποτυπωθούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή, μάλλον, την ερχόμενη Πέμπτη

NEWBEAST