15 Νοε 2010

Ενωτικό κάλεσµα Γιώργου για την επόµενη µέρα

Γυρίζει σελίδα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και µετά τηχθεσινή µεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ στο β΄ γύρο των εκλογών δείχνει να «διαβάζει» το µήνυµα των εκλογών ως παρότρυνση για να προχωρήσει σε ευρύτατες µεταρρυθµίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα.
Παράλληλα τείνει χέρι συνεργασίας προς όλες τις πολιτικές δυνάµεις, δηλώνοντας ανοιχτός σε κάθε πρόταση που θα βοηθήσει τη χώρα, αλλά και γιατί, όπως τόνισε στη δήλωσή του, δεν περισσεύει κανένας από την πανεθνική προσπάθεια για την ανόρθωση της Ελλάδας. Ορισµένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα µείνει στα λόγια, αλλά θα απευθύνει πρόσκληση προς τους αρχηγούς των κοµµάτων, στη λογική της εθνικής συνεννόησης, ίσως και µέχρι το τέλος του µήνα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπανδρέου έκλεισε οριστικά το κεφαλαίο «πρόωρες εκλογές», καθώς δήλωσε, δύο φορές µάλιστα, ότι η κυβέρνησή του έχει µπροστά της «µια καθαρή τριετία» για να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα, προκειµένου να διορθωθούν λάθη και προβλήµατα δεκαετιών.

Αν και η προσπάθεια του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου δεν φαίνεται να είναι άσχετη µε τις διάχυτες φήµες ότι εκ των πραγµάτων επέρχεται και δεύτερο κύµα µέτρων, που είτε το επιβάλλει η τρόικα (κλιµάκιο της οποίας φθάνει σήµερα στην Αθήνα) είτε επιβάλλεται από το γεγονός ότι η χώρα κινείται οριακά εντός των στόχων που έχουν τεθεί από το Μνηµόνιο, ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε χθες να κηρύξει πανστρατιά για τη σωτηρία της χώρας.

∆ηλώνοντας ότι «δεν µας περισσεύει κανείς», ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο «για µια µεγάλη συµµαχία δυνάµεων µε τη συνεργασία όλων», τονίζοντας «µε τις όποιες ιδεολογικές διαφωνίες, σήµερα καλούµαστε όλοι να αναλάβουµε ευθύνες απέναντι στην πατρίδα και στις επόµενες γενιές. ∆εν χωρούν παιχνίδια, ακρότητες ή πολιτικές και πράξεις που βλάπτουν ουσιαστικά ακόµα και την εικόνα της πατρίδας», είπε ενώδήλωσε «πάντα ανοιχτός σε κάθε σοβαρή καιειλικρινή πρόταση που πάει τη χώραµπροστά». «Να κάνουµε όλοι µαζί την αλλαγή»,είπε χαρακτηριστικά.

Συσκέψεις
ΟΙ δηλώσεις του κ. Παπανδρέου ήρθαν σε συνέχεια όσων συζητήθηκαν το Σάββατο σε τρεις διαδοχικές συσκέψεις µε κυβερνητικά στελέχη, στηδιάρκεια των οποίωνο Πρωθυπουργός είχε ευρύτατηανταλλαγή απόψεων για πολλά ζητήµατα, και όχι µόνο γι’ αυτά που αφορούν την οικονοµική κατάσταση της χώρας. Οπως τονίστηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, η κυβέρνηση θα επιµείνει στη δηµοσιονοµική προσαρµογή της χώρας, χωρίς να λάβει νέα µέτρα σε βάρος των µισθωτών και των συνταξιούχων, αλλά και χωρίς την περαιτέρω αύξηση των φορολογικών συντελεστών, πέραν των όσων έχουν ανακοινωθεί. Η δηµοσιονοµική προσαρµογή θα συνεχιστεί µε τον προϋπολογισµό του 2011, ο οποίος θα εγκριθεί από το υπουργικό συµβούλιο την Πέµπτη και, όπως αναφέρθηκε, θα στηριχθεί:

σε διαρθρωτικά µέτρα και σε παρεµβάσεις για την οριστική πάταξη της σπατάλης στον χώρο της Υγείας και των ∆ΕΚΟ, ώστε, όπως τονίστηκε, «να πάψουν ο µόχθος και τα χρήµατα του έλληνα φορολογούµενου να χρηµατοδοτούν την αδιαφάνεια και τη διαφθορά».

Κατά τη σύσκεψη, υπογραµµίστηκε ότι «στόχος µας είναιη σπατάλη, όχιοι απολύσεις».

Ο Πρωθυπουργός, που από σήµερα βρίσκεται στο Παρίσι, προκειµένου να έχει συνάντηση και γεύµα εργασίας µε τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε το Σάββατο στα κυβερνητικά στελέχη δικαιωµένος για την προσπάθειά του να δηµιουργηθεί ο µηχανισµός στήριξης, φέρνοντας ως παράδειγµα την κατάσταση που επικρατεί σήµερα µε την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Οπως φέρεται να είπε, «αν δεν υπήρχε ο µηχανισµός στήριξης, σήµερα όλη η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν στον αέρα. Η κατάσταση στην Ευρωπαϊκη Ενωση είναι µεν για όλους ανησυχητική, αλλά εµείς διαθέτουµε πια ασπίδα προστασίας, την οποία εµείς µε τον αγώνα µας δηµιουργήσαµε από το µηδέν».

τα ΝΕΑ on line