11 Νοε 2010

Σβήνουν τις ρυτίδες με... λίπος


«Επιδιόρθωση» των σημαδιών του γήρατος, με κύτταρα από τον ίδιο τον οργανισμό, επιτυγχάνουν πλέον οι επιστήμονες.Ρυτίδες και φθορά του δέρματος μπορούν να αντιμετωπιστούν, με τη χορήγηση βλαστοκυττάρων, τα οποία λαμβάνονται από το λίπος του ανθρώπου που επιθυμεί, να υποβληθεί σε θεραπεία. Τα βλαστοκύτταρα μπορούν...
να κρυοσυντηρηθούν και να χορηγηθούν εκ νέου στο μέλλον.


«Με την πάροδο της ηλικίας, η δραστηριότητα των κυττάρων ελαττώνεται, με αποτέλεσμα λιγότερη ενέργεια να είναι διαθέσιμη, για τη διατήρηση και ανάπλαση των ιστών»
, σημειώνει ο πρόεδρος Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, αναπληρωτής καθηγητής κ. Γιώργος Κολιάκος.

Κατά την ανάπτυξη του σώματος -εξηγεί- υπάρχει ένα θετικό ισοζύγιο στον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα ένα μέρος της ενέργειας που παράγεται να χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και διατήρηση του σώματος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το κολλαγόνο και η ελαστίνη παράγονται από τους ινοβλάστες και αποτελούν τις σημαντικότερες πρωτεΐνες του δέρματος.

Ανακυκλώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς και αποκαθίστανται αργά έως καθόλου. Με το πέρασμα των χρόνων, η φθορά μεγιστοποιείται. Το δέρμα δεν βρίσκει έδαφος να σταθεροποιηθεί, αναδιπλώνεται και δημιουργούνται ρυτίδες. Λύση στο πρόβλημα προσφέρει η μεταφορά και εμφύτευση νεαρών ινοβλαστών από το ίδιο το άτομο στην περιοχή των ρυτίδων. Με τον τρόπο αυτό, δραστηριοποιούνται τα φυσικά συστατικά του δέρματος.

Η εμφύτευση ξένων ινοβλαστών -τονίζει ο κ. Κολιάκος- οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή, παραμόρφωση και τελικά απόρριψη. Η μέθοδος του πολλαπλασιασμού στο εργαστήριο και στη συνέχεια της εμφύτευσης δεν έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς με τον πολλαπλασιασμό τα κύτταρα μεγαλώνουν ηλικιακά και η αναπλαστική τους ικανότητα ελαττώνεται.

Λήψη

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση των βλαστοκυττάρων αντικατέστησε με επιτυχία τους ινοβλάστες και έτσι τα βλαστοκύτταρα εμφυτευόμενα στο πρόσωπο, έχουν την ικανότητα της παραγωγής των στοιχείων του δέρματος, η απώλεια των οποίων οδηγεί στη γήρανση.

Η λήψη τους γίνεται από τον λιπώδη ιστό, ο οποίος αποτελεί την πλουσιότερη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων μεσεγχυματικού τύπου, τα οποία παράγουν τις σημαντικότερες πρωτεΐνες του δέρματος. Η χορήγησή τους γίνεται τοπικά, στις ρυτίδες και για άμεσο αποτέλεσμα χορηγούνται συγχρόνως με μια ποσότητα λίπους, ανάλογα με το βάθος της ρυτίδας.

Το λίπος δίνει ένα άμεσο αποτέλεσμα, γεμίζοντας τη ρυτίδα και τα βλαστοκύτταρα παράγουν τα φυσιολογικά συστατικά του δέρματος. Το λίπος απορροφάται και παραμένει η λειτουργική δραστηριότητα των βλαστοκυττάρων.


Τα μεσεγχυματικά κύτταρα σχηματίζουν το στηρικτικό σύστημα του σώματος. Τα οστά, οι μύες, οι χόνδροι, τα αγγεία και οι τένοντες δημιουργούνται από τα μεσεγχυματικά κύτταρα. Με την πάροδο της ηλικίας, η ανανέωση αυτών των οργάνων επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα την έκπτωση της λειτουργίας τους.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr