11 Νοε 2010

Τρία «κλειδιά» για τη νίκη στον Μοριά


Αποχή, κινητοποίηση, δυσαρέσκεια είναι το τρίπτυχο που θα κρίνει τις επαναληπτικές εκλογές στην Πελοπόννησο. Οι δύο πρώτοι παράμετροι -αποχή και κινητοποίηση παλεύονται- η δυσαρέσκεια όμως, και δη πολυεπίπεδη, αποτελεί τον αστάθμητο παράγοντα που κάνει τα επιτελεία των δυο υποψηφίων περιφερειαρχών να αγωνιούν....

Στην Πελοπόννησο συναντούμε ιδιαιτερότητες που υποχρεώνουν τους υποψηφίους να δίνουν την τελική μάχη με όπλο τη... διπλωματία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δυσαρέσκεια συναντούμε σε μερίδα ψηφοφόρων και των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων.

Η αποχή ,που έφτασε την περασμένη Κυριακή στο 46% (4,2% αυξημένη σε σύγκριση με τις νομαρχιακές εκλογές του 2006) εκφράζει έναν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων τους οποίους προσδοκά να κινητοποιήσει τόσο ο Π. Τατούλης, όσο και ο Δ. Δράκος, με τη διαφορά ότι ο πρώτος έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, καθώς -σύμφωνα με εκτιμήσεις- ένα μεγάλο ποσοστό αποχής προέρχεται από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Η κινητοποίηση του μηχανισμού του κυβερνώντος κόμματος
, για την οποία είχε εκφράσει σοβαρά παράπονα ο Π. Τατούλης, είναι πλέον ορατή και καθημερινά εντεινόμενη, γεγονός που αυξάνει την αισιοδοξία στο στρατόπεδο του υποψήφιου περιφερειάρχη, ο οποίος προηγείται του αντιπάλου του λιγότερο από μία μονάδα και στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ.

Κι ενώ -όπως παρατηρείται στις άλλες περιφέρειες- οι υποψήφιοι περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ εντείνουν την αντιπαράθεση επιδιώκοντας τη συσπείρωση, ο Π. Τατούλης καλείται να κινηθεί διπλωματικά, καθώς αντλεί ψήφους και από τον χώρο της ΝΔ. Ηδη μια μικρή μερίδα ψηφοφόρων του, που προέρχονται από τη ΝΔ, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την εκλογή περιφερειακών συμβούλων που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ.

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, η δυσαρέσκεια κινείται σε εσωκομματικό επίπεδο.
Η εκλογή στις πρώτες θέσεις, τόσο στον Δήμο Καλαμάτας όσο και στην Περιφέρεια, συμβούλων που θεωρούνται «προεδρικοί», έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των μη εκλεγμένων και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα βάλουν πλάτη στον β’ γύρο.

Μία άλλη παράμετρος -επίσης αρνητική για τον Δ. Δράκο- είναι οι ψηφοφόροι που φλερτάρουν με το υπό ίδρυση κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη. Αν την πρώτη Κυριακή είχαν λόγο να στηρίξουν τον εκλεκτό του Α. Σαμαρά, στηρίζοντας έτσι τους «δικούς» τους υποψηφίους, την ερχόμενη Κυριακή δεν έχουν κανένα λόγο. Αντίθετα...

Ενδεικτικό αυτής της τάσης είναι η δημόσια αντιπαράθεση που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κόρινθο μεταξύ του Δ. Δράκου και υποψηφίου του, εξαιτίας της μικρής προσέλευσης κατοίκων, στην οποία θα μιλούσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης. Ο κ. Δράκος θεώρησε υπεύθυνο για την κακή εικόνα τον υποψήφιό του, ο οποίος φέρεται, να είπε, ότι θα σηκωθεί να φύγει.

Ο αρχηγός της ΝΔ με νέες εξορμήσεις σε νομούς της Πελοποννήσου, προσδοκά να δώσει την πολύτιμη ώθηση, που χρειάζεται ο εκλεκτός του, ωστόσο κοινή είναι η εντύπωση ότι ο Δ. Δράκος έχει εξαντλήσει την πειθώ του από την περασμένη Κυριακή. Περισσότερο προσβλέπει σε αποχή ψηφοφόρων του Π. Τατούλη, παρά σε προσέλευση άλλων γαλάζιων υπέρ του.

Και οι ψηφοφόροι της Αριστεράς; Στο ερώτημα αυτό, η απάντηση που πήραμε από υποψηφίους συνδυασμών που στήριξαν τα κόμματα της Αριστεράς είναι «ο κόσμος έχει νου και γνώση. Αν πάμε στην κάλπη θα ψηφίσουμε τους... εαυτούς μας».

Για τους ψηφοφόρους της Αριστεράς τυχόν σκέψη στήριξης του Π. Τατούλη προσκρούει στην εκλογή περιφερειακών συμβούλων του Π. Τατούλη που φέρουν τη «σφραγίδα» του ΛΑΟΣ.

Οι ίδιοι, πάντως εκτιμούν ότι ο Π. Τατούλης έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες από τον αντίπαλό του να είναι ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr