11 Νοε 2010

«Αγκάθι» τροφές και ινσουλίνη




Οχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, διαιωνίζουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας, τα τρόφιμα που πωλούνται ως κατάλληλα για διαβητικούς, καθώς, πολλά από αυτά προσθέτουν περισσότερο λίπος και θερμίδες. Δεν υπάρχει, επίσης, επιστημονική τεκμηρίωση, ότι τα τρόφιμα αυτά, όντως βοηθούν στην... 
καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, των ατόμων με διαβήτη.

Τα παραπάνω επισήμανε χθες ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου για τον Διαβήτη, καθηγητής Σωτ. Ράπτης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον αντιπρόεδρο του Κέντρου, καθηγητή Νίκο Κατσιλάμπρο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, όπως έχει οριστεί η 14η Νοεμβρίου.

«Θα πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα κατανοητό»
, ανέφερε χαρακτηριστικά, «πως τα αναφερόμενα προϊόντα, με τη σύγχρονη βιβλιογραφία δεν μπορούν επιστημονικά να υποστηριχθούν. Οπως το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο της αξιολογήσεως των κινδύνων το 2009 απεφάνθη, η αποφυγή καταναλώσεως ζάχαρης ή η αντικατάστασή της με ανάλογα ή παράγωγά της, δεν προκαλεί καμία θετική επίδραση στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος».

«Από την άλλη μεριά», υπογράμμισε, «και μάλιστα τη σήμερον ημέρα της διεθνούς οικονομικής δυσπραγίας, η χρήση τέτοιων τροφίμων "κατάλληλων δήθεν για τους διαβητικούς", έχει ως αποτέλεσμα, ετησίως, π.χ. στη Γερμανία, πωλήσεις της τάξεως του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ! Ετσι, τα αρμόδια Ομοσπονδιακά Συμβούλια της Γερμανίας, της Αυστρίας και άλλων χωρών έχουν συμφωνήσει και προώθησαν τις σχετικές αποφάσεις στην Ε.Ε. με σύσταση για εφαρμογή από όλα τα κράτη-μέλη, ότι όλα αυτά τα τρόφιμα, γλυκίσματα κ.λπ., δήθεν "κατάλληλα για διαβητικούς" να μην πωλούνται πλέον μετά τον Ιανουάριο του 2012».

Ελλείψεις στα νοσοκομεία

Ενώ, ο διαβήτης λαμβάνει πλέον διαστάσεις επιδημίας στη χώρα μας, οι διαβητικοί καταγγέλλουν, ότι προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων, διακυβεύεται η υγεία τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε από την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) Αθανασία Καρούνου και τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Ιωάννη Ιωαννίδη, στα δημόσια νοσοκομεία παρατηρούνται ελλείψεις ινσουλινών νέας γενιάς, καθώς είναι ακριβότερες, και διατίθενται οι πιο φτηνές.

Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως με τις παλαιότερες και πιο φτηνές ινσουλίνες, αυξάνεται ο κίνδυνος υπογλυκαιμικών επεισοδίων και δεν ρυθμίζεται καλά ο διαβητικός, με αποτέλεσμα οι επιπλοκές, να κοστίζουν περισσότερο τελικά στο κράτος... Η κ. Καρούνου σημείωσε πως η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για τους άπορους, που αναγκάζονται να αλλάζουν θεραπεία, με αποτέλεσμα να μη ρυθμίζονται σωστά.

Οσον αφορά τη χρήση των ειδικών υποδημάτων για τους διαβητικούς, ακόμη δεν έχει βγει η απόφαση του ΙΚΑ, που αφορά την κάλυψη της αγοράς τους, παρά το θόρυβο που είχε δημιουργηθεί για το θέμα. Η χρήση των υποδημάτων αυτών, ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μπορεί να μειώσει τους ακρωτηριασμούς κατά 50-80%. Παράλληλα υπογράμμισε πως το 80% των διαβητικών που ακρωτηριάζονται, είναι καπνιστές και κατά τη γνώμη του η αγορά των υποδημάτων, δεν θα έπρεπε να καλύπτεται για τους διαβητικούς καπνιστές.

Επίσης, καταγγέλθηκε ότι ο ΟΠΑΔ αποζημιώνει έπειτα από 4-5 μήνες τα ποσά που πληρώνουν οι διαβητικοί για ταινίες μέτρησης, ενώ εγκρίνει μόνο 100, ακόμη και όταν ο διαβητικός χρειάζεται 200.

ΠΗΓΗ: enet.gr