13 Νοε 2010

ΟΟΣΑ: «Ρίξτε τις δαπάνες υγείας με ιαπωνικό μοντέλο!»


Ως και 7,5 δισ. ευρώ μπορεί να εξοικονομήσει η χώρα μας, ως το 2017, αν βάλει τάξη στο χάος της Υγείας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Οπως προκύπτει από την έκθεση «Συστήματα Υγείας- Ρυθμίσεις αποτελεσματικότητας και πολιτικής», η Ελλάδα βρίσκεται στη ζώνη υψηλού κινδύνου, με μεγάλες εσωτερικές ανισότητες στο σύστημα Υγείας, και έχει μόνο...

να κερδίσει, αν αυξήσει την αποτελεσματικότητα και τη στόχευση στο σύστημα υγείας της.
Μάλιστα, ο οργανισμός προτείνει, ως μοντέλο, το ιαπωνικό μοντέλο καθώς, ενώ το επίπεδο υγείας των Ιαπώνων είναι υψηλότατο, οι κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας βρίσκονται στο ήμισυ του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

Η έκθεση κάνει λόγο για την ανάγκη αυστηρότητας στην εκτέλεση του προϋπολογισμού υγείας, με σαφείς στόχους για κάθε τομέα της υγείας, για ρύθμιση της αξίας των υπηρεσιών και για θέσπιση προτεραιοτήτων, προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής χρήσης των τεχνολογιών υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε έρευνα του ΟΟΣΑ για την αυστηρότητα στην τήρηση του προϋπολογισμού υγείας, με βάση το μηδέν και όριο το έξι, η χώρα μας βρίσκεται στο 2, ενώ τοποθετείται τελευταία στον ορισμό προτεραιοτήτων.

Ο διεθνής οργανισμός αναφέρει την ανάγκη, να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι σε κάθε τομέα της πολιτικής υγείας, ενώ ειδική μνεία γίνεται στην κοστολογική προσέγγιση κατά ασθένεια, στη μέτρηση της συνδεόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής και στους υποτομείς της υγείας, όπως ο αριθμός των νοσοκομειακών υπηρεσιών προς το κόστος τους ή ο αριθμός των εξετάσεων ανά γιατρό.

Μάλιστα, γίνεται λόγος για τις μεγάλες αποκλίσεις στην αναλογία γιατρών και νοσηλευτών στη χώρα μας, με τους πρώτους να υπερισχύουν, αλλά και για την υπέρμετρη κατανάλωση αντιβιοτικών που μας δίνει την αρνητική πρωτιά.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ on-line