13 Νοε 2010

Bρήκαν στο υπόγειο βάζο αξίας 50 εκατ. ευρώ


«Αν έχεις τύχη διάβαινε...»: αυτό ισχύει σίγουρα για την περίπτωση των δύο αδελφών, που κληρονόμησαν από τους γονείς τους ένα σπίτι στο Ρούσπιλ του Λονδίνου και καθαρίζοντας το υπόγειο, ανακάλυψαν ένα κινέζικο βάζο, το οποίο πουλήθηκε σε δημοπρασία στην...τιμή-ρεκόρ των 43 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 50 εκατ. ευρώ)!
Πρόκειται για ένα πορσελάνινο βάζο του 18ου αιώνα, από την εποχή του 4ου αυτοκράτορα της βασιλικής δυναστείας Κίαν Λονγκ, που διοικούσε την κινεζική αυτοκρατορία από το 1735 έως το 1796. Το κεραμικό βάζο έφυγε από την Κίνα περίπου το 1860 και έφτασε στα χέρια της αγγλικής οικογένειας το 1930, με άγνωστο τρόπο. Εχει υπέροχο κίτρινο και μπλε χρώμα και ένα μοτίβο σε σχήμα ψαριού στο μπροστινό μέρος του και σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα κινεζικά βάζα, που βγήκαν σε δημοπρασία τα τελευταία εκατό χρόνια.

Αυτό προφανώς δεν το γνώριζαν οι ιδιοκτήτες του. Η αλήθεια είναι, πως η τιμή πώλησης ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες των ανθρώπων του μικρού οίκου δημοπρασιών, καθώς πρόκειται, για την υψηλότερη τιμή, που έχει πιάσει ποτέ ένα κινεζικό βάζο.
.Νέος ιδιοκτήτης του πολύτιμου βάζου είναι ένας Κινέζος, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό.Ο αγοραστής εκτός από το ποσό των 43 εκατ. λιρών, θα πληρώσει επιπλέον 20% της τιμής σε φόρους.

Είναι, πάντως, γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό, είναι πολλοί οι Κινέζοι που διαθέτουν μεγάλα ποσά, προκειμένου να αποκτήσουν κάποιο κομμάτι-σύμβολο της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr