6 Οκτ 2010

ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΩΣΗ


¬ Προθεσµία έως τις 12 Νοεµβρίου για να προκαταβάλουν τον φόρο θα έχουν όσοι επιθυµούν να ενταχθούν στην περαίωση
Διαδικασίες εξπρές για την αποστολή των σηµειωµάτων περαίωσης σε ένα εκατοµµύριο ελεύθερους επαγγελµατίες και επιτηδευµατίες επιστρατεύει το υπουργείο Οικονοµικών ώστε στις 12 Νοεµβρίου να εισρεύσουν τα πρώτα έσοδα στα ταµεία του Δηµοσίου.
Παρά τις πιέσεις των φορέων της αγοράς που ζητούν µεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για την προκαταβολή 20% των έξτρα φόρων περαίωσης, το υπουργείο Οικονοµικών εµµένει στην αρχική προθεσµία ενώ παράλληλα οι ελεγκτικοί µηχανισµοί εντείνουν τη µάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Ο νέος συναγερµός στον οποίο έχουν τεθεί ελεγκτικοί και εισπρακτικοί µηχανισµοί συνδέεται µε τις υστερήσεις στα έσοδα και την ανάγκη είσπραξης 16 δισ. ευρώ µέσα σε τρεις µήνες για να εκτελεστεί οµαλά ο προϋπολογισµός. Μέχρι σήµερα στα ταµεία του Δηµοσίου έχουν εισρεύσει 36 δισ. και µε τον νέο ετήσιο στόχο εσόδων στα 52 δισ. ούτε λίγο ούτε πολύ θα πρέπει να εισπράττονται παραπάνω από 5 δισ. κάθε µήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων έχει δροµολογήσει τις διαδικασίες για να ετοιµάσει τα σηµειώµατα περαίωσης και, όπως λέει ο επικεφαλής της Δ. Σπινέλλης, στα µέσα Οκτωβρίου θα αρχίσουν να αποστέλλονται οι πρώτες επιστολές. «Προετοιµάζουµε τα απαραίτητα προγράµµατα και µετά από δύο εβδοµάδες θα αρχίσουµε να αποστέλλουµε τις επιστολές. Μέχρι το τέλος του µήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία», υπογραµµίζει. Τo οικονοµικό επιτελείο προσδοκά έσοδα ύψους 700 εκατ. ευρώ από την περαίωση εκκρεµών υποθέσεων στη διάρκεια του 2009 και επιπλέον 600 εκατ. το επόµενο έτος.

Φοροκυνηγητού συνέχεια

Παράλληλα, ΣΔΟΕ, εφορίες και ελεγκτικά κέντρα συνεχίζουν το φοροκυνηγητό.

Ενδεικτικό της κινητοποίησης αλλά και της σταδιακής συµµόρφωσης υπό την απειλή ελέγχων και κατασχέσεων είναι πως µόνο την περασµένη εβδοµάδα 30 φορολογούµενοι οι οποίοι δήλωναν το σκάφος αναψυχής τους ως επαγγελµατικό για να αποφεύγουν φόρους προσήλθαν οικειοθελώς στις εφορίες αναγνωρίζοντας ότι είναι ιδιωτικό και κατέβαλαν 50 εκατ. ευρώ. Για την οικειοθελή προσέλευσή τους στις εφορίες βέβαια είχε προηγηθεί η απειλή κατασχέσεων σε 2.500

κατόχους σκαφών που είχαν ελεγχθεί από το Σώµα Δίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος. Προσδοκίες από τον ΦΠΑ
Μεγάλες προσδοκίες για την ανάκαµψη των εσόδων υπάρχουν και από το µέτωπο του ΦΠΑ. Οι πρώτες ενδείξεις στην πορεία των εσόδων του Σεπτεµβρίου δείχνουν αύξηση των εισπράξεων κατά περίπου 17% ενώ 1.200 ελεγκτές έχουν επιστρατευτεί σε πανελλαδική βάση µόνο για την είσπραξη ΦΠΑ. Χθες εξάλλου ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε συνάντηση µε το προεδρείο του Συνδέσµου Μελών Χρηµατιστηρίου Αθηνών, οι εκπρόσωποι του οποίου έθεσαν αίτηµα κατάργησης της διάταξης που προβλέπει την επιβολή φόρου υπεραξίας στις βραχυχρόνιες αγοραπωλησίες µετοχών από την 1η Ιανουαρίου. Το υπουργείο Οικονοµικών δεν συζητά ενδεχόµενη κατάργηση του φόρου υπεραξίας που προβλέφθηκε µε τον τελευταίο φορολογικό νόµο αλλά δεν αποκλείει βελτιώσεις στην εφαρµογή του. Εξετάζει παράλληλα το ενδεχόµενο παράτασης της προθεσµίας για τον επαναπατρισµό κεφαλαίων µε ευνοϊκούς όρους, έως το τέλος του έτους.

Πάνω από το 14% το έλλειµµα του 2009


ΑΛΜΑ ΠΑΝΩ από το 14% του ΑΕΠ κάνει το έλλειµµα του 2009 διά χειρός Εurostat, µε ορισµένες πηγές να µην αποκλείουν εκτόξευσή του ακόµα και πάνω από το 15%. Χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονοµικών έβαζε τον πήχυ σαφώς πάνω από το 14% θυµίζοντας ότι τον περασµένο Απρίλιο η Εurostat προειδοποιούσε για ενδεχόµενη αναθεώρηση έως και τέσσερα δέκατα της µονάδας (από το 13,6%) και για αύξηση του χρέους µέχρι και 7 µονάδες.

Η ίδια πηγή έλεγε χαρακτηριστικά ότι «η αναθεώρηση τελικά δεν αποκλείεται να είναι µεγαλύτερη», εξαιτίας της εγγραφής στο έλλειµµα σειράς στοιχείων της γενικής κυβέρνησης. Διευκρίνιζε πάντως ότι ακόµα και σε αυτήν την περίπτωση, οι επιπτώσεις στα ελλείµµατα των επόµενων ετών θα είναι υποπολλαπλάσιες, «χωρίς µε τα σηµερινά δεδοµένα να εγείρουν ενδεχόµενο λήψης νέων µέτρων».

Ξεκάθαρη εικόνα για τα δηµοσιονοµικά µεγέθη αναµένεται στις 22 Οκτωβρίου µε ανακοινώσεις της Εurostat. Τυχόν αλλαγές θα ενσωµατωθούν στον προϋπολογισµό που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Νοεµβρίου.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑon line