6 Οκτ 2010

Ο 1ος ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Του Πάνου  Μπεγλίτη
Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας
Βουλευτή Κορινθίας

ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ – ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ


Κλείνει ένας χρόνος από τη μεγάλη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις 4 Οκτώβρη 2009.
Πριν ένα χρόνο, κληθήκαμε να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια ιστορική περίοδο που, όπως στη συνέχεια διαπιστώθηκε, ήταν η πιο κρίσιμη που γνώρισε η Ελλάδα μετά τον πόλεμο.
Το προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» αποδείχθηκε, δυστυχώς, δραματικά επίκαιρο.

Η κρίση που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση, ως εθνική οικονομία, ως ελληνική κοινωνία ήταν βαθιά και δομική.
Ως κυβέρνηση οφείλαμε να πάρουμε πρωτοφανείς αποφάσεις, όχι πάντα εύκολες, αλλά και να αναλάβουμε ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την απειλή μιας εθνικής χρεοκοπίας, που προερχόταν από τρία «μέτωπα»:
- την πρωτόγνωρη παγκόσμια οικονομική κρίση,
- την μετεκλογική αποκάλυψη ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μας ήταν υπερδιπλάσιο αυτού που είχε ανακοινωθεί επίσημα, γεγονός που έστρεψε εναντίον μας τις διεθνείς αγορές, και κατέστησε καχύποπτους τους ευρωπαίους εταίρους μας,
- τη διαπίστωση ότι «μέσα», «μηχανισμοί και υποδομές» που ήταν απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κρίσης, ήταν σε κατάσταση πλήρους διάλυσης.             
Το αποτέλεσμα ήταν στο ξεκίνημα του 2010 να βρεθεί η χώρα στο επίκεντρο μιας διεθνούς κατακραυγής.
Με πλήρη επίγνωση των εθνικών μας ευθυνών ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του, προχωρήσαμε με αποφασιστικότητα στην προώθηση και τη λήψη των αναγκαίων, ανατρεπτικών μεταρρυθμίσεων.
Το ιστορικό στοίχημα που τέθηκε δεν περιοριζόταν μόνο στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά επεκτεινόταν και στην ανάταξη της Ελλάδας σε μια προοπτική οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας και εθνικής περηφάνιας.
Σε αυτό το πλαίσιο, υιοθετήθηκαν:
-    Ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα,
-    Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση,
-    Η «επαναστατική» αναδιάταξη του διοικητικού χάρτη της χώρας μέσω του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ,
-    Η μείωση της σπατάλης του Δημοσίου,
-    Η μείωση της τιμής μεγάλου αριθμού φαρμάκων,
-    Το νοικοκύρεμα των νοσοκομείων,
-    Μέτρα για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την ενίσχυση των επιχειρηματιών απέναντι στις τράπεζες,
-    Η χρήση νέων τεχνολογιών για την πάταξη της φοροδιαφυγής,
-    Μέτρα για την αύξηση των επενδύσεων στη χώρα μας,
-    Η χρήση του διαδικτύου για την ενίσχυση της διαφάνειας και της διαβούλευσης.     
-    Η αύξηση του αριθμού των αστυνομικών στους δρόμους και στις γειτονιές,
-    Η πλήρης αναδιοργάνωση των αμυντικών δομών της χώρας, με στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής της ισχύος με το μικρότερο δυνατό κόστος,
καθώς και τόσα άλλα.
Τη χρονιά που πέρασε, την πρώτη της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, γίνανε πολλά και ανατρεπτικά.
Ίσως θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα.
Δεν το αποκλείουμε…
Ωστόσο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι οι κεντρικές πολιτικές μας επιλογές, πέτυχαν τους κυριότερους εθνικούς μας στόχους:
Η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία,
Οι θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και η σοβαρότητα και η φερεγγυότητα με την οποία αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση την κρίση, αναγνωρίζονται πλέον διεθνώς,
Τίθενται πλέον δυναμικά οι βάσεις για την ανασύνταξη όλων εκείνων των παραγόντων που θα μπορούσαν να συντελέσουν στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας.



ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ  

Το δημιουργικό, μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης αντανακλάται, όπως είναι φυσικό, άμεσα, καταλυτικά και απόλυτα θετικά και στο Νομό μας, την Κορινθία.
Σημαντικά τοπικά προβλήματα και δίκαια κοινωνικά αιτήματα που «λίμναζαν» για χρόνια, τα αντιμετωπίσαμε μαζί, δυναμικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έχοντας την αμέριστη αρωγή της κυβέρνησης μας.
Η θέση μου στη κυβέρνηση αλλά και η αγωνία των συμπατριωτών μου για την αντιμετώπιση των σοβαρών, μακροχρόνιων τοπικών προβλημάτων, αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση αλλά και ευθύνη για μένα, για αυτό και αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια κάθε φορά που μου δίδεται η ευκαιρία να συντελέσω στην επίλυσή τους. Ταυτόχρονα όμως  οι προεκλογικές μου εξαγγελίες εξακολουθούν να με δεσμεύουν απέναντι σας.

Ανάπτυξη:
-    Μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων και την ένταξη του στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», δρομολογήθηκε πλέον η κατασκευή του φράγματος Ασωπού που αποτελεί το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο για την Κορινθία, αλλά και πάγιο αίτημα των συμπολιτών μας, τα 40 τελευταία χρόνια. Το έργο ύψους 31,5 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί σε 36 μήνες και θα δημιουργήσει 250 θέσεις εργασίας. Με το συγκεκριμένο έργο ωφελούνται 4.000 αγρότες της περιοχής, λύνεται το πρόβλημα ύδρευσης της Κορίνθου και δίνεται νέα πνοή στην τουριστική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές με τον αγωγό των 4 χιλιομέτρων που κατασκευάζεται. Η κατασκευή του έργου είναι αποτέλεσμα του κοινού, συλλογικού αγώνα όλων των Κορινθίων. Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος που η υλοποίησή του συνδέεται με την παρουσία μου στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπου στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου κατέβαλε συνεχείς προσπάθειες για την έγκριση της χρηματοδότησης και την υλοποίηση του έργου, κάτι που δεν ήταν δεδομένο και αυτονόητο, λόγω της οικονομικής κρίσης και των περιορισμένων πόρων που υπήρχαν.
-    Ακόμα, η ένταξη στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» των αρδευτικών δικτύων του φράγματος Δόξα, στην ορεινή Κορινθία, θεωρείται  εξαιρετικά σημαντικό αναπτυξιακό έργο που θα ωφελήσει άμεσα τον αγροτικό και τον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής, γι αυτό και όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κορινθίας καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για την  ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωσή του.
-    Ιδιαίτερα, σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο στη πόλη της Κορίνθου αναμένεται να διαδραματίσει και ο επανακαθορισμός του αιγιαλού του Αγ. Νικολάου. Ας σημειωθεί ότι η νομική εμπλοκή της συγκεκριμένης περιοχής από το ΓΕΝ διήρκεσε για περισσότερα από 20 χρόνια, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Αγροτικός τομέας:
-    Θεωρώντας ότι ο ΕΛΓΑ είχε δημιουργήσει μια άδικη κατάσταση στην Κορινθία, προώθησα το συγκεκριμένο θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος των συμπατριωτών μας αγροτών που ήταν πραγματικά δικαιούχοι των αποζημιώσεων. Μάλιστα, θα διατεθούν, εντός του Οκτωβρίου, στο Νόμο μας, περίπου  6 εκατ. Ευρώ, επιπλέον, των 12 εκατ., που είχαν εγκριθεί και ήδη διανέμονταν,
-    Επειδή το θέμα των αγροτικών αποζημιώσεων όμως είναι θεμελιώδες για τον αγροτικό κόσμο, βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι την ολοκλήρωση της καταβολής των αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι αμπελοκαλλιεργητές την περασμένη χρονιά στο νομό μας,
-    Ακόμα, η ολοκλήρωση της κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου στο Βραχάτι, που έμενε για χρόνια ανολοκλήρωτο, έχει πλέον δρομολογηθεί. Μετά από σχετικές συνεννοήσεις με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007 – 2013, με συνολικό προϋπολογισμό 2,3 εκατ. ευρώ,
-    Τέλος, το άνοιγμα του λιμανιού του Κιάτου, για την εισαγωγή αιγυπτιακής πατάτας, ανταποκρίνεται πλήρως στο δίκαιο αίτημα των φορτοεκφορτωτών Κιάτου για εργασία 150 εργαζομένων. 

Υποδομές:
-    Η δυνατότητα παραχώρησης και αξιοποίησης από ΝΠΔΔ και ΟΤΑ σημαντικού τμήματος του 6ου Συντάγματος Πεζικού στην Κόρινθο, θα καλύψει ένα σημαντικό κενό των τεράστιων αναγκών σε υποδομές που υπάρχουν. Βρίσκομαι σε συνεχείς και παράλληλες συνεννοήσεις για την επίλυση των στεγαστικών προβλημάτων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής αλλά και για την κατασκευή Διοικητηρίου και χώρων άθλησης για τη νεολαία.
-    Ολοκληρώθηκε και εγκαινιάσθηκε το κλειστό γυμναστήριο στους Α. Θεοδώρους. Πρόκειται για ένα σημαντικό αθλητικό έργο για τη νεολαία αλλά και τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, το οποίο ωστόσο καθυστέρησε μια δεκαετία.

Προστασία του περιβάλλοντος:
-    Με εντολή μου το ΓΕΣ διέθεσε μηχανήματα για την εκτέλεση έργων δασοπροστασίας και συντήρησης αντιπυρικών ζωνών στο νομό μας,
-    Σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στελεχώσαμε την Πυροσβεστική στην Περαχώρα, η οποία πλέον λειτουργεί και καλύπτει μια ευαίσθητη περιοχή.
-    Μετά από συντονισμένες ενέργειες, το έργο «κατασκευή αποχετευτικών συνδέσεων» στο Δήμο Αγίων Θεοδώρων εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και, υπό αυτήν την έννοια, δρομολογείται πλέον η διαδικασία υλοποίησής του.  
-    Ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες για την ίδρυση Στρατιωτικού Μουσείου στην πόλη της Κορίνθου (κτίριο Λέσχης Αξιωματικών).

Μεταφορές:
-    Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δόθηκε λύση στο πρόβλημα των δρομολογίων του ΟΣΕ που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Δήμου Ευρωστίνης, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι πολίτες,
-    Το έργο «βελτίωση – ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου Πιτσών – Άνω Πιτσών» εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μετά από επίπονες προσπάθειες και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας.
  
    Ο απολογισμός έργου του πρώτου έτους δράσης μου για το Νομό μας στοχεύει στο να αποτελέσει  συνέχεια του διαλόγου που είχα ανοίξει μαζί σας τόσο ως Βουλευτής της Αντιπολίτευσης όσο και ως Υποψήφιος Βουλευτής το 2009.
Είναι φανερό ότι με πρόγραμμα, σχέδιο και συλλογική δράση μπορούμε να πετύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους και να αναδείξουμε τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν στο Νομό μας.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι  με όλες μου τις δυνάμεις για την επίλυση των προβλημάτων που εξακολουθούν να επιβαρύνουν την κοινωνία της Κορινθίας.