6 Οκτ 2010

ΚΑΠΕΛΟ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ

Σε αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ώστε να εξισωθούν σταδιακά την προσεχή τριετία με τις εμπορικές τιμέςοι οποίες υποχωρούν λόγω της κρίσης - θα προχωρήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στις αρχές του 2011.
Ο ίδιος φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το υπάρχον σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των τιμών των ακινήτων με ένα νέο σύστημα, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες της αγοράς και θα προσαρμόζει τις τιμές της Εφορίας είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε συγκεκριμένη περιοχή μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ακόμη, ο υπουργός θέλει να βάλει τέλος στα συγκριτικά στοιχεία και στις χαμηλές τιμές εκκίνησης που εφαρμόζονται σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές ή σε οικισμούς που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Αυτό θα γίνει με την επέκταση του συστήματος σε όλη την Ελλάδα. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν τιμές ζώνης, συντελεστές εμπορικότητας και τιμές οικοπέδων για όλες τις περιοχές που έχουν μείνει εκτός του συστήματος.

Από το νέο έτος και σταδιακά για τα επόμενα τρία χρόνια οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν στα επίπεδα των αγοραίων τιμών και από αυτές δεν θα εξαιρείται κανένα ακίνητο, όπου και αν αυτό βρίσκεται (εντός ή εκτός σχεδίου πόλης, σε οικισμό κτλ.).

Σήμερα αρκετές περιοχές της επικράτειας, ενώ βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης, δεν διαθέτουν αντικειμενικές αξίες και οι εφορίες υπολογίζουν τον φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών ή γονικών παροχών βάσει των τιμών που έχουν προκύψει από συγκριτικά στοιχεία, δηλαδή από προηγούμενες αγοραπωλησίες ακινήτων. Το καθεστώς αυτό κρίνεται απαρχαιωμένο και κρύβει εστίες διαφθοράς εντός αλλά και εκτός των εφοριών.

Οπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα» στο τέλος Αυγούστου του 2010, το σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων- τουλάχιστον όπως το γνωρίζουμε έως σήμερα- καταργείται και αντικαθίσταται από τις «στατιστικές αγοραίες αξίες ακινήτων».

Είναι τόσο μεγάλη η δουλειά που πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί η νέα διαδικασία και να καταρτιστούν οι νέοι πίνακες, ώστε αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τοποθετούν την έναρξη των νέων στατιστικών αγοραίων τιμών όχι στις αρχές του έτους, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011.

Ερευνα αγοράς
Οι επιτροπές συγκεντρώνουν καθημερινά πραγματικά στοιχεία για τις τιμές πώλησης και ενοικίασης καταστημάτων, γραφείων, διαμερισμάτων, μεζονετών και άλλων κατηγοριών ακινήτων από φορείς της αγοράς, οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν σε ειδικά ερωτηματολόγια. Μερικές από τις ερωτήσεις στις οποίες καλούνται να απαντήσουν είναι για παράδειγμα: «Ποια είναι η υψηλότερη και η χαμηλότερη τιμή που έχετε ακούσει για την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείστε;».

Επίσης, μέσα από έρευνα αγοράς θα καταγραφούν και οι τιμές των εντός σχεδίου οικοπέδων, ενώ με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα καταργηθεί το σύστημα των συγκριτικών στοιχείων για να μπει τέλος στο όποιο αλισβερίσι μπορεί να υπάρχει μεταξύ φορολογουμένων και φορολογικών αρχών.

Τον συντονισμό για την εφαρμογή του νέου συστήματος αγοραίων αξιών ακινήτων έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ.Γεωργακόπουλος, ο οποίος σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιτροπές θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να έχει παραδώσει στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών κ. Δ.Κουσελά τα πορίσματα για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις που θα ισχύσουν από τις αρχές του νέου έτους.

Σύμφωνα με το σχέδιο αναθεώρησης των τιμών ζώνης και των βασικών αξιών γης για τα αγροτεμάχια, θα επανακαθοριστούν οι τιμές ζώνες και οι τιμές εκκίνησης όπου υπάρχουν σημαντικές μεταβολές, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην περιοχή της Αττικής πλησίον των σταθμών μετρό, στο αεροδρόμιο, στις εξόδους της Αττικής οδού, στους σταθμούς του προαστιακού σιδηροδρόμου, του τραμ κ.ά. Επίσης, επαναχαράσσονται οι ζώνες σε αρκετούς δήμους και κοινότητες. Ο προσδιορισμός των νέων τιμών ζώνης θα πραγματοποιηθεί με διερεύνηση των ανώτατων και των κατώτατων τιμών ανά περιοχή, τις μισθωτικές αποδόσεις, τα συμβόλαια ενοικίασης ή πώλησης ακινήτων με νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου κτλ.

Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι νέες τιμές ζώνης που θα προκύψουν από τις αρμόδιες επιτροπές θα επηρεάσουν, εκτός από τη φορολογία, τις μεταβιβάσεις, τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές, τον φόρο ακίνητης περιουσίας, τα δημοτικά τέλη, το τέλος ακίνητης περιουσίας που καταβάλλεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και μια σειρά άλλα που βαρύνουν το ακίνητο και κατ΄ επέκταση τον ιδιοκτήτη του.

Αλλαζουν τα αφορολογητα ορια
 Η αύξηση των νέων τιμών θα οδηγήσει σε σημαντικές επιβαρύνσεις τους ενδιαφερόμενους αγοραστές ακινήτων ή όσους προχωρήσουν σε γονικές παροχές- δωρεές στην περίπτωση όπου σήμερα υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ αντικειμενικών και πραγματικών τιμών. Στον παραπάνω πίνακα απεικονίζεται η σημαντική διαφορά που υπάρχει σήμερα μεταξύ των τιμών της Εφορίας και των τιμών της αγοράς. Ετσι, η σύγκλιση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες μέσα σε μία τριετία θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε πρόσθετες επιβαρύνσεις τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Εκτός αν προβλέψει το υπουργείο Οικονομικών να αυξήσει σημαντικά τα αφορολόγητα όρια τόσο για την αγορά πρώτης κατοικίας όσο και για τις γονικές παροχές- κληρονομιές.

Πάντως, αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε χθες ότι, όταν οι αντικειμενικές αξίες αυξηθούν, θα υπάρξει παράλληλη αναπροσαρμογή των αφορολογήτων ορίων για γονικές παροχές- κληρονομιές. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (πρώην ΦΜΑΠ).

Η αναπροσαρμογή στις τιμές ζώνης θα γίνει βάσει πραγματικών δεδομένων που θα προκύψουν από επιτροπές που συστήνονται σε δήμους και κοινότητες (μέχρι στιγμής έχει συσταθεί το 60% στο σύνολο της επικράτειας) και στις οποίες θα συμμετέχουν εφοριακοί υπάλληλοι, καθώς και παραγωγικοί και τοπικοί φορείς.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ on line