6 Οκτ 2010

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2010 ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ -ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


Με μεγάλη επιτυχία το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου συμμετείχε στους εορτασμούς ενός από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς θεσμούς, των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε εκδήλωση που οργάνωσε την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου.
Η θεματική των εκδηλώσεων για το 2010 ήταν : «Μάγια, ξόρκια και φυλακτά. Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο».
Το Μουσείο, μένοντας πιστό στον βασικό στόχο των εορτασμών,  αναζήτησε την ιστορική και τοπική διάσταση του θέματος στα μαγικά και αποτροπαϊκά τεκμήρια που έχουν έρθει στο φως από την ιστορική και αρχαιολογική έρευνα στη Βυζαντινή Κόρινθο.
Και τέλος, μέσα από μύθους και αληθινές ιστορίες, αναζητήθηκαν μνήμες για μάγισσες και μαγικά, σκορπισμένες στην Ελλάδα και στον κόσμο.
Συμμετείχαν δύο ερευνήτριες-ιστορικοί: η κυρία Μαρία Λεοντσίνη, η οποία είναι εντεταλμένη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και η κυρία Αγγελική Πανοπούλου,  ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Στη συνέχεια, το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Opus Femina του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορινθίων, υπό τη διεύθυνση της κυρίας Φάλιας Παπαγιαννοπούλου, ερμήνευσε δύο μαγικά τραγούδια. Το πρώτο, ήταν ένα νεώτερο τραγούδι που αναφερόταν στα αγροτικά – μαγικά έθιμα. Το δεύτερο, ένα ξόρκι μαγικό, τοποθετείται χρονικά ανάμεσα στο 1000 με 1500 μ.Χ και τραγουδιόταν σε περιοχές της Ευρώπης.
       Και για το τέλος, το Μουσείο κράτησε μαγικές ιστορίες, ιστορημένες από τον Στέλιο Πελασγό, παιδαγωγό και συγγραφέα, εισηγητή της αναβίωσης της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης στη χώρα μας.
Συνοδευόταν από τη μουσικό – μουσικοπαιδαγωγό  Δομνίκη Μαυρίδου, η οποία ένωσε το βυζαντινό κανονάκι με τη φωνή του παραμυθά, που σκόρπισε «Στάχτη από μάγισσες» και μας ταξίδεψε σε ιστορίες μέσα στον χρόνο.
Το Δ.Σ. των φίλων του Μουσείου ευχαριστεί όλους όσοι παρευρέθηκαν στην ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση.
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο  16 Οκτωβρίου, από τις 10:30 έως τις 18:00, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη, όπου εκτίθενται  έργα του Μυτιληνιού ζωγράφου Θεόφιλου, από τη συλλογή της Εμπορικής Τράπεζας.
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο .
Τηλ.: 27410-25352, 71690
Φαξ: 27410 71690
       Mail: ilmk@otenet.gr
 ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΟΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ