18 Οκτ 2010

Μάθημα Ισπανικών.Το θαύμα του Χιμένεθ



Ο Μανόλο Χιµένεθ µπορεί να µην έχει µαγικό ραβδί, αλλά φαίνεται ότι έχει πειθώ. Ετσι εξηγείται η µετάλλαξη της εικόνας της ΑΕΚ στο χθεσινό παιχνίδι του Κλεάνθης Βικελίδης και η εντυπωσιακή νίκη µε 0-4.Ο ισπανός τεχνικός είπε....
ότι θα µπορέσουν οι φίλοι της οµάδας να δουν αλλαγές από τον Δεκέµβριο και µετά, όµως όσοι παρακολουθούν από κοντά την οµάδα της Ενωσης είχαν την ευκαιρία να δουν αρκετά καινούργια πράγµατα µόλις στο ντεµπούτο του Χιµένεθ στον πάγκο της ΑΕΚ. Ολες οι γραµµές «έτρωγαν σίδερα». Κυνηγούσαν την µπάλα όπου και αν βρίσκονταν και είχες την αίσθηση ότι οι παίκτες ανάσαιναν µε ανακούφιση µέσα στον αγωνιστικό χώρο µε τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς να µη βρίσκεται πλέον στον πάγκο της οµάδας Πέρα όµως από την αλλαγή αυτή, στη διάθεση των ποδοσφαιριστών, η οποία θα µπορούσε να πει κανείς ότι είναι φυσιολογική ύστερα από µια αλλαγή προπονητή, υπήρξαν και αλλαγές στον τρόπο που αγωνιζόταν χθες η ΑΕΚ. Το 4-2-3-1 που συνήθιζε να χρησιµοποιεί ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς µετατράπηκε σε ένα 4-3-3, όπου τα τρία αµυντικά χαφ, Καφές, Μάκος και Ντιοπ, ήταν όλη η ουσία στη χθεσινή νίκη της ΑΕΚ. Είναι παράξενο, και όµως η εντυπωσιακή νίκη µε 0-4 βασίστηκε κυρίως επάνω στην άµυνα. Ο Χιµένεθ είχε πει ότι θέλει η άµυνα να αρχίζει από τον πιο προωθηµένο επιθετικό και χθες στο Κλεάνθης Βικελίδης ο Τζιµπούρ κάποιες στιγµές γύριζε πολύ πίσω κυνηγώντας αντιπάλους για να τους µαρκάρει. Οι αµυντικοί της πίεζαν ψηλά, ήταν πάντα πρώτοι επάνω στην µπάλα και όταν κάποιος έχανε τον αντίπαλό του υπήρχε αλληλοκάλυψη και διάθεση για οµαδικό παιχνίδι. Το πάθος των παικτών της ΑΕΚ πολλές φορές ξέφευγε από τα όρια, ενώ η οµαδικότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό όλων των προσπαθειών που γίνονταν. Στην άµυνα, η τετράδα των Γιάχιτς, Μανωλά, Δέλλα και Λαγού ήταν αλάνθαστη και κατάφεραν να εκµηδενίσουν τους Κάλβο και Χαβίτο που είναι οι δύο κινητήριοι µοχλοί των επιθέσεων του Αρη. Στην επίθεση ο Τζιµπούρ ήταν εντυπωσιακός, µε τον Σκόκο σε µεγάλη µέρα. Ο Λεονάρντο ήταν µέτριος, όµως δεν έγινε αισθητή η έλλειψή του.

Στην πολύ καλή εικόνα που παρουσίασε η ΑΕΚ, έπαιξε µεγάλο ρόλο η τραγική απόδοση της οµάδας του Αρη. Το κενό των Πρίττα και Ναφτί στο κέντρο των γηπεδούχων ήταν αισθητό, αφού οι Τόχα και Φατί δεν µπορούσαν ούτε να κόψουν αλλά ούτε και να προωθήσουν την µπάλα. Η παρουσία τους στο κέντρο αποτέλεσε τους ιδανικούς αντιπάλους για τους µέσους και επιθετικούς της ΑΕΚ, ενώ µεγάλο πρόβληµα υπήρχε και από δεξιά της άµυνας, όπου ο Νέτο έκανε συνέχεια λάθη. Η αδυναµία των Νέτο και Μίτσελ να προωθήσουν την µπάλα από τα άκρα, καθώς και η µαύρη τρύπα που υπήρχε στο κέντρο µε τους Τόχα και Φατί να µην µπορούν να προωθήσουν την µπάλα, εξουδετέρωνε τους Τσέζαρεκ και Κόκε στην επίθεση, αφήνοντας την ευκαιρία στην ΑΕΚ να φέρει το παιχνίδι στα µέτρα της. Στο χθεσινό παιχνίδι, όλα στην οµάδα του Αρη λειτούργησαν έτσι ώστε όσα σχεδίασε ο Μανόλο Χιµένεθ στις έξι ηµέρες που βρίσκεται στον πάγκο της Ενωσης να βρουν ιδανική εφαρµογή και φυσικά να έχουν το εντυπωσιακό αποτέλεσµα του 0-4.

ΠΗΓΗ:  ΤΑ ΝΕΑ on-line