18 Οκτ 2010

Ε.Ε. - Eurogroup και Ecofin σήμερα και αύριο Ο προϋπολογισμός και οι προβλέψεις της Eurostat για το έλλειμμα θ΄απασχολήσουν το Συμβούλιο των υπουργών

 
 

Η αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009, αλλά και οι τεχνικές συζητήσεις για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάς από τον μηχανισμό στηρίξεως, αναμένεται να εξετασθούν κατά τις επαφές που θα έχει σήμερα και αύριο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με ομολόγους του και Κοινοτικούς αξιωματούχους στις συνεδριάσεις των Άτυπων Συμβουλίων Eurogroup και Εcofin στο Λουξεμβούργο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ αναγνωρίζουν πως το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής εφαρμόζεται αυστηρά από την Ελλάδα και θεωρούν πως ήδη έχει φέρει θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Ωστόσο, ανησυχούν για το εύρος της αναθεωρήσεως των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2006-2009 και για την επίπτωση τους στις προβλέψεις και τις παραδοχές του Μνημονίου.

Το θέμα θα ξεκαθαρίσει την προσεχή Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, οπότε η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών - μελών της Eυρωζώνης για την περίοδο 2006 - 2009. Πληροφορίες αναφέρουν πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 έχει αναθεωρηθεί από το 13,8% του ΑΕΠ στο 15,5% του ΑΕΠ περίπου, ενώ το χρέος έχει αυξηθεί στα επίπεδα του 128% του ΑΕΠ, από 115% του ΑΕΠ νωρίτερα.

Η Eurostat συμπεριέλαβε στο περυσινό έλλειμμα ζημιές των ΔΕΚΟ ύψους 1,7 δισ. ευρώ, εγγυήσεις του Δημοσίου στην Αγροτική Τράπεζα 1,2 δισ. ευρώ, τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων στα νοσοκομεία ύψους 1,5 δισ. ευρώ, επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία 2 δισ. ευρώ και τα ελλείμματα της ΑΓΡΟΓΗΣ ύψους 400 εκατ. ευρώ. Αρνητικά στην αναθεώρηση του χρέους συνέβαλαν τα swaps με κρατικά ομόλογα που πραγματοποιήθηκαν το 2001 με την Goldman Sachs και η αξία τους δεν είχε αποτυπωθεί πλήρως.

Η επί τα χείρω αναθεώρηση του ελλείμματος έχει επιπτώσεις στο εφετινό έλλειμμα. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το εφετινό έλλειμμα θα επηρεασθεί κατά 0,5% - 0,7% του ΑΕΠ ή κατά 1,15 -1,5 δισ. ευρώ. Τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις αναμένεται να μεταφερτή σήμερα στους ομολόγους του ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα εστιάσει στο γεγονός πως εφεξής τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία δεν θα συνοδεύονται από αστερίσκους και αμφισβητήσεις.

Αναφορικά με το θέμα της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να μεταφέρει στους ομολόγους του το περιεχόμενο των τεχνικών συζητήσεων που διεξήχθησαν προσφάτως για το συγκεκριμένο θέμα με στελέχη του ΔΝΤ.

Ο κ. Γ Παπακωνσταντίνου αναμένεται να επαναλάβει πως κάθε επίσημη συζήτηση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων είναι μακριά και θα εξαρτηθεί από την επιτυχία της Ελλάδας στη μείωση των ελλειμμάτων , στην ανάκαμψη της ανάπτυξης και της επανάκτησης της εμπιστοσύνης.


Επίσης, στις συνεδριάσεις θα εξετασθούν η οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη, οι κυρώσεις για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η επιβολή ειδικού φόρου στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συσκεφθούν σήμερα υπό τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Χέρμαν Βαν Ρομπει, προκειμένου να καταλήξουν στην αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και στις αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, τάσσονται υπέρ της αυτόματης επιβολής κυρώσεων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με υπερβολικά ελλείμματα, καθώς και του περιορισμού της χρονικής διάρκειας για τη μείωσή τους.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπουν σχεδόν αυτόματη επιβολή προστίμων στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες που θα φτάνουν στο 0,2% του ΑΕΠ αν το έλλειμμα υπερβαίνει το επιτρεπτό όριο ή το δημόσιο χρέος δεν μειώνεται με συγκεκριμένο ρυθμό προς το 60% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές θεωρούνται ανεπαρκείς από τη Γερμανία, η οποία ζητεί ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις όπως η στέρηση ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις απείθαρχες δημοσιονομικά χώρες, η απαγόρευση πρόσβασης στους πόρους των κοινοτικών ταμείων, αλλά και την θέσπιση διαδικασίας ελεγχόμενης πτώχευσης, μέσα από αναδιάρθρωση του χρέους.

Η Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη διαφωνούν με τις γερμανικές θέσεις και υποστηρίζουν πως το ζητούμενο είναι ενίσχυση του σκέλους των κυρώσεων μέσα στο πλαίσιο της παρούσας Συνθήκης, μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία και όχι η τροποποίηση της Συνθήκης και η εισαγωγή νέων εξοντωτικών κανόνων.

Εξάλλου, στο σημερινό Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης βάρος θα δοθεί και στην θέσπιση ειδικού φόρου - εισφοράς των τραπεζών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενώσεως, στη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και στην προετοιμασία της επικείμενης Υπουργικής Συνόδου της Ομάδας των 20 (G20).

ΠΗΓΗ:ΤΟ Βημα on-line