19 Οκτ 2010

Ζορμπάς: Διάτρητο το πόθεν έσχες των πολιτικών


ΒΟΛΕΣ ΓΙΑ µαύρο πολιτικό χρήµα αλλά και κριτική στην κυβέρνηση για µια σειρά µέτρων, όπως η τακτοποίηση των ηµιυπαίθριων και ο διακανονισµός χρεών ασυνεπών φορολογούµενων, εξαπέλυσε χθες από το βήµα του συνεδρίου του Ελληνοαµερικανικού Επιµελητηρίου ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής κατά του ξεπλύµατος βρώµικου χρήµατος Γιώργος Ζορµπάς. Αναφερόµενος στις δηλώσεις
πόθεν έσχες των πολιτικών, σχολίασε ότι «σε όσες τουλάχιστον εξ αυτών δηλούνται δεκάδες ακινήτων πρέπει να γίνει κάποτε ουσιαστικός και αποτελεσµατικός έλεγχος», διαφορετικά θα συνεχίσουν να αποτελούν διαδικαστική υποχρέωση χωρίς συνέπειες.

Προκλητικές συµπεριφορές

Στην Ελλάδα της ύφεσης – συνέχισε – εύλογα προκαλεί η συµπεριφορά εκείνων που δηλώνουν ετήσιες αποδοχές συνταξιούχου αλλά δεν δυσκολεύονται οι ίδιοι ή κάποιοι συγγενείς τους να αποκτούν ακίνητα αξίας σε ακριβές περιοχές της πρωτεύουσας ή να καταβάλλουν για τέτοιες αγορές δόσεις δανείου σε τράπεζα τις οποίες δεν καλύπτουν οι αποδοχές τους. Εξίσου προκλητική είναι και η κάθε µη πειστική δικαιολογία κτήσης δεκάδων ακινήτων εκ µέρους πολιτευοµένων κι έφερε σαν παράδειγµα βουλευτή επαρχίας που πρόσφατα δήλωνε µε σεµνότητα ότι τα δεκάδες των ακινήτων που είχε δηλώσει τα απέκτησε µε τις οικονοµίες του.

Κρατική αδράνεια

Ο κ. Ζορµπάς έκανε λόγο για κρατική αδράνεια και απαθή στάση των δηµόσιων λειτουργών που ανέχονται ή και νοµιµοποιούν καταστάσεις και συµπεριφορές δίνοντας αµνηστία σε φορολογικά αδικήµατα, και έφερε παραδείγµατα από τις κατά καιρούς νοµιµοποιήσεις αυθαιρέτων και τον διακανονισµό χρεών ασυνεπών φορολογουµένων. Επικαλέστηκε επίσης ως παραδείγµατα κρατικής απάθειας την έλλειψη διαφάνειας τόσο στις συναλλαγές των ΟΤΑ όσο και στο ακριβές ύψος των υποχρεώσεών τους, καθώς και στις συναλλαγές των νοσοκοµείων που συµπορεύονται µε τη σπατάλη δηµοσίου χρήµατος για προµήθεια υλικών και φαρµάκων.

Υπογράµµισε ότι η διαφθορά στη χώρα µας καταλαµβάνει υψηλή θέση στις διεθνείς στατιστικές, µίλησε για κρούσµατα µε κρατικούς λειτουργούς, δικαστικούς, συµβολαιογράφους, αστυνοµικούς, πολεοδόµους, εφοριακούς και τελωνειακούς, ενώ τόνισε ότι η Οµάδα Διεθνούς Χρηµατοπιστωτικής Δράσης µάς είχε επιπλήξει ήδη από το 2007 για το γεγονός ότι είχε καταργηθεί η ανεξάρτητη αρχή για την καταπολέµηση του µαύρου χρήµατος, για να δώσει τη θέση της σε µια διοικητική επιτροπή, κάτι που γνώριζε η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονοµικών.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ on-line