19 Οκτ 2010

Στο φως κύκλωμα διαφθοράς γιατρών και νοσοκομείων


«Μαϊμού» θεραπείες, υπερτιμολογήσεις ιατρικών υλικών, τριγωνικές συναλλαγές, εικονικές συνταγογραφήσεις είναι ορισμένες από τις μεθόδους διαφθοράς και φοροδιαφυγής που κυριαρχούν στην υγεία.Η διαφθορά υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ...
το παγκόσμιο λάδωμα φτάνει στο 1 τρισ. δολάρια.Η διάσταση που έχει πάρει το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος και η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες αποτέλεσαν αντικείμενο συνεδρίου που διοργάνωσε χθες το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, προτείνοντας η απόκρυψη στο πόθεν έσχες να αποτελέσει ξεχωριστό ποινικό αδίκημα, κατέγραψε 5 περιπτώσεις εκτεταμένης διαφθοράς και φοροδιαφυγής στο χώρο της δημόσιας και ιδιωτικής υγείας που ζημιώνει με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό Δημόσιο και οι οποίες ερευνώνται:

1. Σκεύασμα που κοστίζει μόνο 180 ευρώ πωλείται 2.943 ευρώ στον ΟΠΑΔ (υπερτιμολόγηση 1.600%). Εντοπίστηκαν 4 γιατροί, οι οποίοι σε συνεργασία με άγνωστο πρόσωπο και εταιρείες, εισήγαγαν σκευάσματα από το εξωτερικό. Με τη μέθοδο των υπερτιμολογήσεων ζημίωσαν το Δημόσιο με 1,5 εκατ. ευρώ.

2.Εικονικά παραστατικά εμφάνιζαν ασφαλισμένους να έχουν υποβληθεί σε θεραπείες τις οποίες ουδέποτε είχαν κάνει. Οι «μαϊμού» θεραπείες κόστισαν στον ΟΠΑΔ 4 εκατ. ευρώ.

3.Γιατροί και νοσοκομεία συνεργάζονται για εισαγωγές εμφυτευμάτων ζημιώνοντας το Δημόσιο κατά 37 εκατ. ευρώ.

4.Τριγωνικές συναλλαγές στην υπηρεσία της υγείας, όταν έχουμε διαφορετική χώρα αποστολής και τιμολόγησης. Ο εκδότης του τιμολογίου είναι μεσολαβητής και όχι κατασκευαστής, δεν αναγράφουν ΑΦΜ ούτε εταιρεία γραμματοκιβωτίου (Box Office) ως διεύθυνση της έδρας τους.

Αυτού του είδους οι συναλλαγές υιοθετήθηκαν για την προμήθεια βηματοδοτών που με υπερτιμολογήσεις οδήγησαν σε ζημία 25 εκατ. ευρώ το Δημόσιο.

5.Οι εικονικές συνταγογραφήσεις των γιατρών του ΙΚΑ αναμένεται να ξεσκεπάσουν ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα των τελευταίων ετών.

Με τη μέθοδο των υπερτιμολογήσεων το Δημόσιο φορτώθηκε με ζημιά 1,5 εκατ. Με τη μέθοδο των υπερτιμολογήσεων το Δημόσιο φορτώθηκε με ζημιά 1,5 εκατ. Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος (εκτός φοροδιαφυγής) ανερχόταν στο 2% του ΑΕΠ ή 5 δισ. ευρώ το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της FATF (διεθνής Χρηματοοικονομική Ομάδα Δράσης) επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, ο οποίος προανήγγειλε την έξοδο της Ελλάδας από την αυξημένη επιτήρηση βάσει απόφασης της Ολομέλειας της FATF που συνεδριάζει στο Παρίσι, 18 -22 Οκτωβρίου.
**Στο 1 τρισ. δολ. υπολογίζονται οι δωροδοκίες παγκοσμίως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας στην Ελλάδα, Κώστα Μπακούρη.
**Στην κρατική αδράνεια και την απαθή θέση των δημοσίων υπαλλήλων αποδίδει την εκτενή μάστιγα της νομιμοποίησης εγκληματικών εσόδων ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη συγκρότηση Ενιαίου Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, Γιώργος Ζορμπάς.

Αντισυνταγματική η περαίωση


Μίλησε για την αντισυνταγματικότητα ρυθμίσεων όπως ο επαναπατρισμός κεφαλαίων, νομιμοποίησης αυθαιρέτων και διακανονισμού χρεών και φορολογικών υποχρεώσεων.

Αναφέρθηκε στα ανακριβή στοιχεία των ΔΕΚΟ, στις προμήθειες υλικών και φαρμάκων που απορρίπτονται ως άχρηστα, όπως τα περσινά εμβόλια γρίπης της πανδημίας που ποτέ δεν ήρθε, αλλά και του ανεπαρκούς πόθεν έσχες δημοσίων λειτουργών και πολιτευομένων.

Καταγράφοντας την περίπτωση του βουλευτή επαρχίας με τα δεκάδες ακίνητα που δήλωσε ότι τα απέκτησε από τις οικονομίες του, μίλησε για «Την αβάσταχτη ελαφρότητα του νεοελληνικού είναι και του νεοελληνικού λόγου».

ΠΗΓΗ:  enet.gr