9 Οκτ 2010

ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΦΟΥΣΚΑΣ

 Εν μέσω έντονων αμφισβητήσεων ανακοινώνει τη Δευτέρα η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών το Νόμπελ Οικονομίας.Τα πυρά έρχονται αυτή τη φορά όχι από την Κίνα αλλά από τον Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ, έναν πρώην trader παραγώγων και στέλεχος επενδυτικών κολοσσών που έβγαλε λεφτά από τα χρηματοπιστωτικά παράγωγα, τόσο πριν από το 2007 όσο και στη συνέχεια....
Συγγραφέας του γνωστού μπεστ σέλερ «Ο μαύρος κύκνος» και ακαδημαϊκός, ο Ταλέμπ ισχυρίστηκε πριν από λίγες ημέρες ότι αρκετοί οικονομολόγοι που βραβεύτηκαν με Νόμπελ από τη Σουηδική Ακαδημία είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή οικονομική κρίση.

Μιλώντας στο Reuters, ο γεννημένος στον Λίβανο διανοητής και ένας από τους λίγους που προέβλεψε την κατάρρευση των τραπεζών και των επενδυτικών οίκων, υποστήριξε ότι υπάρχει ένας αριθμός από λανθασμένες ιδέες στην οικονονική θεωρία, που αφορούν την εκτίμηση και την αποτίμηση των κινδύνων και οι οποίες συνέβαλαν στη διεθνή οικονομική κρίση.

Τα Νόμπελ που απέσπασαν αυτές οι θεωρίες, λέει, πρόσφεραν τη σφραγίδα της επικύρωσης επιτρέποντάς τους να αναπαραχθούν. Διδάσκοντας αυτές τις ιδέες ως ορθοδοξία, τα πανεπιστήμια επιδείνωσαν στη συνέχεια το πρόβλημα.

Ο Ταλέμπ κατέγραψε μάλιστα μια λίστα από νομπελίστες οικονομολόγους φορείς αυτών των ιδεών που «κάνουν σήμερα το αίμα του να βράζει», όπως ο Φράνκο Μοντιλιάνι (1985), οι Χάρι Μάρκοβιτς, Ουίλιαμ Σάρπε και Μέρτον Μίλερ (1990), οι Ρόμπερτ Μέρτον και Μάιρον Σόουλς (1997) και ο Ρόμπερτ Ενγκλ (2003). Μεταξύ άλλων, οι Ρόμπερτ Μέρτον και Μάιρον Σόουλς βραβεύτηκαν για τη δουλειά τους στην αξιολόγηση χρηματοπιστωτικών παραγώγων, ενώ οι Μοντιλιάνι και Μίλερ επικρίνονται ότι η θεωρία τους προώθησε τη χρηματοδότηση μέσω δημιουργίας χρέους.

Δριμύς επικριτής των θεωριών που διόγκωσαν τη μόχλευση χρέους εκτινάσσοντας το πιστωτικό σύστημα στη στρατόσφαιρα, των οικονομολόγων και των τραπεζιτών ο Ταλέμπ υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει κόσμος που αυτές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μαθηματικά».

ΠΗΓΗ: enet.gr