9 Οκτ 2010

ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΒΑ Η ΜΠΑΡΤΣΑ;

Μετά την εντυπωσιακή έστω και φιλική- νίκη (92-88) της πρωταθλήτριας Ευρώπης Μπαρτσελόνα επί των πρωταθλητών του ΝΒΑ Λος Αντζελες Λέικερς στο «Παλάου Σαν Τζόρντι» της Βαρκελώνης, οι Καταλανοί νομιμοποιούνται να προσφωνούν το καμάρι της πόλης τους... «υπερπρωταθλήτρια κόσμου», όπως και οι Αμερικανοί απονέμουν τον αυθαίρετο τίτλο «World Champions» («πρωταθλητές κόσμου») στους εκάστοτε πρωταθλητές του ΝΒΑ.
. Συγκρίνονται όμως οι δύο μπασκετικοί κόσμοι και, ακόμη περισσότερο, θα μπορούσε να σταθεί η Μπαρτσελόνα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου; Οι γνώμες διίστανται και το ζήτημα αποτέλεσε και αιτία διαφωνίας μεταξύ του Κόμπι Μπράιαντ και του προπονητή του στους Λέικερς κ. Φιλ Τζάκσον.

«Η Μπαρτσελόνα δεν βρίσκεται στο επίπεδο του ΝΒΑ, γιατί οι παίκτες της δεν διαθέτουν τις φυσικές δυνάμεις και το μέγεθοςπου θα τους βοηθούσαν να αντέξουν τα συνεχή ταξίδια και τους συχνούς αγώνες που δίνουμε εμείς» υποστήριξε ο «Ζεν Μάστερ», ρέκορντμαν του ΝΒΑ με 11 «δαχτυλίδια» πρωταθλητή, ωστόσο ο ηγέτης των Λέικερς είχε διαφορετική άποψη. «Η Μπαρτσελόνα είναι μια πολύ καλή ομάδα, η οποία κυκλοφορεί πολύ σωστά την μπάλα,κάτι που λίγες ομάδες κάνουν στο ΝΒΑ,διαθέτει ομοιογένεια και θα ήταν ανταγωνιστική.Διαφωνώλοιπόνμε τον Φιλ,αλλά τι ξέρω εγώ από αυτά;» αστειεύθηκε ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας του κόσμου, ο οποίος στα τέλη του περασμένου Ιουλίου υπεβλήθη (για τρίτη φορά στο ίδιο- δεξιό- γόνατο) σε αρθροσκόπηση και δεν είχε καλή απόδοση (15 π. με 2/15 σουτ και 11/12 βολές) στα 25 λεπτά που αγωνίστηκε.

Εκείνος πάντως που έδειξε να το ευχαριστιέται περισσότερο από όλους ήταν ο (πρώην παίκτης του Περιστερίου και του Μακεδονικού) αμερικανός φόργουορντ της Μπάρτσα Πιτ Μάικλ. Την προηγούμενη ημέρα του αγώνα ο άσος των Λέικερς Ρον Αρτέστ ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά με τον παίκτη που επρόκειτο να μαρκάρει. «Πιτ... ποιος;» αποκρίθηκε αυθόρμητα ο Αρτέστ, αλλά μετά το παρ΄ ολίγον «triple double figure» (26 π., 13 ρ., 7 ασ.) του Μάικλ, όχι μόνο έμαθε καλά το όνομά του, αλλά δέχτηκε και το... καρφί στη συνέντευξη Τύπου. «Δεν έχω τίποτε ούτε με τον Κόμπιούτε με τον Αρτέστ.Αλλωστεδεν αγωνίζονται στην ΑCΒ ή στην Ευρωλίγκα, οπότε δεν θα τους συναντήσω εφέτος.Κοιτάζονταςόμωςτα στατιστικά των δύο ομάδων,θα μπορούσα και εγώ να ρωτήσω:Ποιος Ρον;» σχολίασε ο Μάικλ.

Μ ια και ο λόγος για στατιστικά, οι Λέικερς... έσπασαν τα στεφάνια (παρεμπιπτόντως ο αγώνας διεξήχθη με τους κανονισμούς και τις διαγραμμίσεις του ΝΒΑ, που σημαίνει ότι η γραμμή του τριπόντου βρισκόταν στα 7,25 μ.) έχοντας 0 στα 14 τρίποντα(!), εκ των οποίων τα έξι σούταρε ο Μπράιαντ, ενώ στα δίποντα οι Λέικερς ήταν επίσης απογοητευτικοί (29/71)! Οι επιδόσεις της Μπάρτσα ήταν 12/38 τρίποντα και 18/40 δίποντα.

Και στον περυσινό έβδομο τελικό, πάντως, του ΝΒΑ Λέικερς- Σέλτικς (σκορ 83-79), οι Λιμνάνθρωποι κατέκτησαν τον τίτλο μετρώντας 4/20 τρίποντα (και τότε ο Μπράιαντ είχε 0/6) και 23/63 δίποντα, επομένως δεν έχασαν από την Μπαρτσελόνα λόγω των άσχημων ποσοστών. Το μεγάλο ελαφρυντικό των Λέικερς είναι ότι το ΝΒΑ αρχίζει στις 26 Οκτωβρίου, ενώ το ισπανικό πρωτάθλημα είχε τζάμπολ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Επίσης, το ότι ο Μπράιαντ διανύει μετεγχειρητική περίοδο και δεν αγωνίστηκε ο βασικός σέντερ Αντριου Μπάινουμ (επέμβαση στο γόνατο). «Εμείς,πάντως,αν χάναμε,δεν θα ψάχναμε δικαιολογίες» δήλωσε ο Πιτ Μάικλ, αποκαλύπτοντας ότι λατρεύει να διαβάζει ξανά και ξανά τον τίτλο «οι πρωταθλητές Ευρώπης νίκησαν τους πρωταθλητές του ΝΒΑ».

Για την ιστορία, οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Μάικλ 26 (13 ρ.,7 ασ.), Μόρις 12, Βάσκεθ 10, Ναβάρο 25 (6 ασ.), Ρούμπιο, Εντόνγκ 2, Λόρμπεκ 3, Σάδα 3, Γκριμάου 2, Πέροβιτς 4, Λάκοβιτς 5. ΛΕΪΚΕΡΣ: Αρτέστ 10, Οντομ 12, Γκασόλ 25 (10 ρ.), Μπράιαντ 15, Φίσερ 12, Μπαρνς, Μπράουν 2, Μπλέικ 6, Βούγιατσιτς 2, Ράτλιφ, Κάρακτερ, Ιμπανκς 4.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ on-line