24 Σεπ 2010

ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ FULGOR ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕΟΛΑ

Απόψε το βράδυ η εκπομπή Απέναντι σε Όλα φιλοξενεί το θέμα της FULGOR.Καλεσμένοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης και κανείς άλλος στο στουντιο.Όλοι έχουν μιλήσει κατά καιρούς και τώρα πρέπει να μιλήσουν οι πράξεις..Θα βγουν  ειδήσεις σημαντικές..
Απόψε στις 22.00 στο SUPER,θα τα πούμε τηλεοπτικώς ...
Διαβάστε επίσης τι έγραψε το ΒΗΜΑ για την πορεία της επιχείρησης μέχρι το τέλος..

Η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία καλωδίων αναστέλλει τη λειτουργία της έπειτα από 53 χρόνια δραστηριότητας- «Στον αέρα» 300 εργαζόμενοι
  «Λουκέτο» βάζει η ιστορική FULGΟR της Κορίνθου, η μεγαλύτερη βιομηχανία καλωδίων στην Ελλάδα. Επειτα από 53 έτη παραγωγικής δραστηριότητας και δύο άγονα χρόνια εν μέσω κρίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε στους 300 εργαζομένους της ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητές της και, μάλιστα, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, τους κάλεσε να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικός παράγων σε αυτή την εξέλιξη ήταν η έλλειψη ρευστότητας και το κλείσιμο της «κάνουλας» του τραπεζικού δανεισμού. Η FULGΟR είχε υποστεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τη διεθνή οικονομική κρίση, καθώς ακυρώθηκαν τεράστιες παραγγελίεςμόνο αυτή του Ντουμπάι ξεπερνούσε τα 160 εκατ. ευρώ- με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές που έφτασαν το 70% του τζίρου της.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου κ. Κ. Μαλανδρένης σημειώνει ότι η εργοδοσία ειδοποίησε τους εργαζομένους ότι η επιχείρηση θα κλείσει και ότι θα μεταβιβάσει την επιχείρηση «καθαρή» από βάρη και υποχρεώσεις.
«Τους προτάθηκε να αποζημιωθούν, υπογράφοντας οικειοθελή αποχώρηση. Εμείς λέμε να μην υπογράψει κανείς και ετοιμάζουμε τη σύγκληση τριμερούς επιτροπής στο υπουργείο Εργασίας μέσα στην εβδομάδα» λέει. Οπως επισημαίνει, το εργοστάσιο έχει σταματήσει την παραγωγή εδώ και αρκετό καιρό. Την τελευταία διετία η FULGΟR είχε προχωρήσει σε σημαντικό αριθμό απολύσεων (από τους 500 έφτασε στους 300 υπαλλήλους), αλλά και σε ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Το καλοκαίρι του 2007 η επιχείρηση είχε υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου (3299/2004) για την επέκταση του μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου, συνολικής δαπάνης 3 εκατ. ευρώ, με επιδότηση του 30% του συνολικού κόστους εκ μέρους του Δημοσίου και τη δέσμευση για τη δημιουργία εννέα θέσεων απασχόλησης.
Το πρότζεκτ έμεινε ανεκτέλεστο. Νωρίτερα, το 2003, είχε ολοκληρώσει επένδυση στον προηγούμενο επενδυτικό νόμο (2601/1998) που αναφερόταν στην ευελιξία, κόστους 1,6 εκατ. ευρώ, με κρατική επιχορήγηση 651.919 ευρώ. Είχε προηγηθεί άλλη μία ολοκλήρωση (τριετούς) επιχειρηματικού σχεδίου που είχε υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο (1982/1990) το 2001, συνολικού κόστους 6 εκατ. ευρώ, με κρατική επιδότηση 2,1 εκατ. ευρώ.
Η είδηση του «λουκέτου» τάραξε την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς η FULGΟR αποτελεί μία εκ των πλέον εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων, με το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής της να κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού, όπου έχει παρουσία σε 50 χώρες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τους υπουργούς Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για να εξετάσουν τις δυνατότητες επιβίωσής της.
Η FULGΟR έχει «ντύσει» με τα καλώδιά της τα περισσότερα μεγάλα έργα υποδομής στη χώρα μας που εκτέλεσαν ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ, ενώ αποτελεί τον κλασικό προμηθευτή της εμπορικής ναυτιλίας και του στρατού.
Το 2000 η FULGΟR αποσύρθηκε από το Χρηματιστήριο Αθηνών και στηρίχθηκε σε κεφάλαια προερχόμενα από την Ιταλία. Τον περασμένο Φεβρουάριο δέχθηκε κρούσεις εξαγοράς από αρκετές επιχειρήσεις της Ευρώπης και της Ασίας, ανάμεσα στις οποίες και κάποιες ημεδαπές.
Σημεία-σταθμοί της ιστορίας της είναι η εκτέλεση των πρώτων υποβρύχιων καλωδιώσεων στο Αιγαίο (1973), η κατασκευή ιδιόκτητης προβλήτας (1975) στην Κόρινθο και η δημιουργία και εγκατάσταση του πρώτου καλωδίου οπτικών ινών στην Ελλάδα (1986). Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 η FULGΟR συνεργάστηκε με τη Siemens, συμμετέχοντας σε μεγάλα έργα του εξωτερικού. Το 1995 εκτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες υποβρύχιες ζεύξεις στον κόσμο, εγκαθιστώντας 300 χλμ. οπτικών ινών στο Αιγαίο.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ