Σε συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών κατέληξαν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, σε μια προσπάθεια να βάλουν ένα τέλος στη φοροδιαφυγή.
Όπως μεταδίδει το BBC, κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 δεσμεύτηκαν για την επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου ύψους 15%.
Τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Amazon, η Google και το Facebook είναι μεταξύ των εταιρειών που επηρεάζονται, με την κίνηση αυτή να αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει έσοδα δισεκατομμυρίων στα κρατικά ταμεία, για την αποπληρωμή (φερ' ειπείν) χρεών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.
Η συμφωνία (από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ιταλία και την Ιαπωνία) θα ασκήσει πίεση και σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν, εν αναμονή της συνάντησης της G20 τον επόμενο μήνα.
«Μετά από χρόνια συζήτησης, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, ώστε να ταιριάζει στην παγκόσμια ψηφιακή εποχή», δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ, Ρίσι Σουνάκ.
Επί χρόνια, οι πλούσιες χώρες προσπαθούν να συμφωνήσουν, στον τρόπο με τον οποίο θα αυξήσουν τον φόρο που καταβάλλουν πολυεθνικές όπως οι Google, Amazon και Facebook, οι οποίες συχνά δηλώνουν τα έσοδά τους σε χώρες όπου πληρώνουν ελάχιστο ή και καθόλου φόρο.
Μέχρι σήμερα, οι εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν τοπικά υποκαταστήματα σε χώρες που έχουν σχετικά χαμηλούς εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές και να δηλώσουν εκεί τα κέρδη τους. Αυτό σημαίνει, ότι πληρώνουν μόνο τον τοπικό συντελεστή φόρου, ακόμη και αν τα κέρδη προέρχονται κυρίως από πωλήσεις που πραγματοποιούνται αλλού, με τη διαδικασία να θεωρείται νόμιμη και να αποτελεί πάγια τακτική.
Η σημερινή συμφωνία στοχεύει στο να βάλει τέλος σε αυτή την κατάσταση με δύο τρόπους:
1. Η G7 θέλει έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, ώστε να αποφευχθεί η «κούρσα προς τα κάτω», όπου οι χώρες μπορούν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές προς άγραν εξωχώριων πελατών.
2. Οι νέοι κανόνες θα έχουν ως στόχο, να υποχρεώνουν τις εταιρείες να πληρώνουν φόρο στις χώρες όπου πωλούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους και όχι όπου δηλώνουν τα κέρδη τους.