8 Απρ 2021

Προς μετωπική σύγκρουση Γεννηματά - Λοβέρδος


Άννα Γκρίτζη

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος δίνει μάχη εδώ και χρόνια για τη συνεπιμέλεια. Έχει πάρει μέρος σε εκδηλώσεις των «ενεργών μπαμπάδων», που...

προωθούν αυτή την υπόθεση, έχει καλέσει κατ επανάληψη τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, να μην καθυστερεί στην ολοκλήρωση του σχετικού νομοσχεδίου, έχει πάρει θέση ανοιχτά και καθαρά υπέρ της συγκεκριμένης αλλαγής στο οικογενειακό δίκαιο.

Από τότε που η κυβέρνηση ανέλαβε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία με δισταγμούς και παλινωδίες, γυναικείες οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν στην Χαριλάου Τρικούπη διατυπώνοντας τα επιχειρήματά τους εναντίον του νομοσχεδίου, που, κατά την ανάλυσή τους, θίγει τα δικαιώματα των μητέρων και, τελικά, δεν προστατεύει το παιδί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική απόφαση στο επιτελείο της Φ. Γεννηματά ήταν, να συζητηθεί το θέμα στην κοινοβουλευτική ομάδα, όταν θα πλησιάσει η ώρα της ψηφοφορίας και, ανάλογα με τη δυναμική εκεί, να δοθεί κομματική γραμμή ή να ενθαρρυνθεί η ψήφος κατά συνείδηση.

Τελικά, εγκαταλείφθηκε αυτή η ήπια προσέγγιση και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ βγήκε πολύ επιθετικά εναντίον του νομοσχεδίου Τσιάρα, ρίχνοντας το γάντι στον Α. Λοβέρδο.

Προκάλεσε διαδικτυακή εκδήλωση για την υπόθεση και εκεί χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι «με μια σειρά άρθρων δημιουργούνται επικίνδυνες αντιφάσεις, που  θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες δικαστικές διενέξεις από αυτές που υποτίθεται ότι προσπαθεί να επιλύσει το σχέδιο. Οι ρυθμίσεις δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους καθώς αφήνει εκτεθειμένους το παιδί και την μητέρα σε ενδοοικογενειακή βία».

Για την Φ. Γεννηματά, «είναι σαφές, ότι αποτελεί προϊόν πίεσης από ορισμένες ολιγάριθμες, αλλά ισχυρές ομάδες, που έφτασαν όπως είδαμε πρόσφατα και σε εκστρατεία χρηματοδοτούμενης διαφημιστικής καμπάνιας».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τάχθηκε κατά της «εναλλασσόμενης κατοικίας», γιατί «στερεί από το παιδί το απαραίτητο σταθερό περιβάλλον και τις σταθερές συνθήκες ζωής. Κάνει το παιδί τουρίστα».

Το Κίνημα Αλλαγής, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του εναντίον της συνεπιμέλειας, προτείνει τη δημιουργία Οικογενειακών Δικαστηρίων και τη θέσπιση Οικογενειακού Δικαστή.

Ο Α. Λοβέρδος δεν έχει αντιδράσει ακόμη και το ερώτημα είναι, αν, πώς και πότε θα απαντήσει και τι ανταπάντηση θα δώσει η Φ. Γεννηματά. Με βάση τους κανόνες της κοινής λογικής, δεν μπορεί παρά να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο διαφοροποιούμενος από την Χαριλάου Τρικούπη. Αλλά δεν είναι σαφές, αν αυτό θα γίνει θορυβωδώς ή διακριτικά.

Το βέβαιο είναι, ότι με πρωτοβουλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ απέναντι στον πλέον επιθετικό εσωκομματικό της αντίπαλο δημιουργήθηκε πεδίο σύγκρουσης πριν την ώρα της αναμέτρησης για την ηγεσία.

Κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η ίδια έχει σκεφτεί την επόμενη κίνησή της στη σκακιέρα. Και μάλλον αυτό σταθμίζει ο Α. Λοβέρδος.