8 Απρ 2021

Ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ: Έγκλημα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ


Αντιγόνη Ζούντα

Καταστροφική για το Δημόσιο χαρακτηρίζουν την απώλεια εθνικών υποδομών και εγγυημένων εσόδων από την πώληση ΔΕΔΔΗΕ τα σωματεία της ΔΕΗ.

Ως έγκλημα, αδιέξοδο και εμμονή χαρακτηρίζεται η συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) από συνδικαλιστές - εργαζόμενους και σωματεία της ΔΕΗ, δεδομένου ότι οι εξασφαλισμένες αποδόσεις του ουσιαστικά θα μεταβιβαστούν από το Δημόσιο σε ιδιώτη επενδυτή, κάτι που σημαίνει απώλεια εσόδων για την επιχείρηση και το κράτος.

Σημειώνεται, ότι την προεπιλογή από πλευράς διοίκησης των εννέα επίδοξων αγοραστών από τον χώρο των διεθνών funds, καταψήφισαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ και οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων, Ν. Φωτόπουλος και Π. Καραλευθέρης (ΔΑΚΕ).

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Ν. Φωτόπουλος, η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ ισοδυναμούν με έγκλημα, που συνδέεται αποκλειστικά με νεοφιλελεύθερο δογματισμό, ενώ δεν έχει καν το άλλοθι περί σωτηρίας της ΔΕΗ. Γιατί αυτές οι επιχειρήσεις, πρόσθεσε, δεν έχουν κανένα απολύτως οικονομικό πρόβλημα ούτε αδυναμία χρηματοδότησης των επενδυτικών τους πλάνων, έχουν μόνιμο εγγυημένο έσοδο. Ειδικά για τον ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε, ότι θα στερήσει από την επιχείρηση ένα τεράστιο εγγυημένο έσοδο 360 εκατ. ετησίως, ενώ "όσα και να πάρει από το ξεπούλημα του 49%, σε 3-4 χρόνια θα τα έχει βγάλει... Όμως πόσα θα έχει χάσει η ΔΕΗ μέσα στην επόμενη δεκαετία;".

Σημείωσε δε, ότι όλοι οι επενδυτές που προκρίθηκαν τελικά, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά πρόκειται μόνο για “κερδοσκοπικά funds”, αν και ο κ. Χατζηδάκης μιλούσε για "προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα".

Η ΔΕΗ κατ' εντολήν της κυβέρνησης συνεχίζει την αδιέξοδη, για τα συμφέροντα του Δημοσίου, πολιτική της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ με την “πρόκριση” των εννέα επίδοξων επενδυτών, που δείχνει εμμονή και επιμονή σε μια καταστροφική πορεία πώλησης - απώλειας όχι μόνον κρίσιμων υποδομών για τη χώρα, αλλά και εγγυημένων εσόδων για το Δημόσιο, τονίζει η ΓΕΝΟΠ.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση, εκφράζει την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, επισημαίνοντας ότι τα δίκτυα (μονοπωλιακή δραστηριότητα με διασφαλισμένη κερδοφορία) πρέπει να παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο. Το κυβερνητικό επιχείρημα της εξεύρεσης κεφαλαίων είναι έωλο, προσθέτει, αφού ο διαχειριστής έχει τις δυνατότητες να υποστηρίξει το επενδυτικό του πρόγραμμα και σημειώνει: “Αλήθεια, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ένα μονοπώλιο, με διασφαλισμένη κερδοφορία, θα έχει αδυναμία χρηματοδότησης;”.

Κατά τη ΓΕΝΟΠ, το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών funds δείχνει ακριβώς, πόσο “βέβαιη” και “σίγουρη” θεωρούν την επένδυση στο ΔΕΔΔΗΕ, γιατί οι ξένοι επενδυτές αναζητούν κέρδη όπως πάντα, όμως “γιατί ο όμιλος ΔΕΗ, ένας βιομηχανικός όμιλος στρατηγικού χαρακτήρα, πρέπει να μπει σε διαδικασία τεμαχισμού και πώλησης που θα ζημιώσει το Δημόσιο, όταν αυτό δεν επιβάλλεται από καμιά Οδηγία ή άλλη υποχρέωση της χώρας μας;”.


avgi.gr