Λιγότερες από μία ανά 100.000 είναι οι πιθανότητες για κάθε εμβολιασμένο με το σκεύασμα της AstraZeneca, να παρουσιάσει κάποια σπάνια μορφή θρόμβωσης, σύμφωνα με το πόρισμα του EMA. Η Βρετανία, που έχει χορηγήσει σχεδόν διπλάσια...
εμβόλια της AstraZeneca από ότι η υπόλοιπη Ευρώπη, κατεβάζει το ποσοστό στη μία ανά 250.000: τόσο βγαίνει, αν συγκρίνουμε τον αριθμό ύποπτων θρομβώσεων (79) και θανάτων (19), με τα περίπου είκοσι εκατομμύρια εμβολιασμένους εκεί.Στην Ελλάδα, με πάνω από 300.000 δόσεις, έχουμε ώς τώρα μόνο ένα ύποπτο κρούσμα, δηλαδή, τρεις στο εκατομμύριο. Μηδαμινές πιθανότητες, χαμηλότερες από αυτές πολλών ευρύτατα χρησιμοποιούμενων φαρμάκων.
Αναμφίβολα, το πόρισμα του ΕΜΑ αυξάνει τις ανησυχίες για το συγκεκριμένο εμβόλιο, αν και δεν είναι το μόνο, που συσχετίζεται με την εμφάνιση θρομβώσεων. Το ίδιο συνέβη όλο το περασμένο διάστημα με αυτά τα εμβόλια από τη μια ηλικιακή κατηγορία στην άλλη. Πρώτα απαγορεύτηκε για τους άνω των 65, μετά για τους κάτω των 55, τώρα οι Βρετανοί το απαγορεύουν για τους κάτω των 30! Αλλωστε, είναι δικαίωμα κάθε χώρας, να προστατεύει τους πολίτες της όπως θέλει, όπως είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη, να αρνηθεί τον εμβολιασμό.
Ομως, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει αυτή η εύλογη ανησυχία να οδηγήσει σε εκστρατεία απαξίωσης του εμβολιασμού συνολικά, γιατί, αν υπολογίσουμε πόσοι από τα δεκάδες εκατομμύρια εμβολιασμένων με AstraZeneca και τα εκατοντάδες εκατομμύρια εμβολιασμένων, συνολικά, έχουν γλιτώσει από σοβαρή ασθένεια ή/και θάνατο, γρήγορα συνειδητοποιούμε, πως δεν υπάρχει καμιά σύγκριση.
Αν είχε σταματήσει γενικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca τον Ιανουάριο, όταν άρχισαν οι συζητήσεις για πιθανές παρενέργειές του, τότε τριάντα εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, που ανήκουν μάλιστα σε ευπαθείς ομάδες, δεν θα είχαν ούτε καν τη μερική προστασία από τον Covid-19 που απολαμβάνουν σήμερα.
Το σκεύασμα της AstraZeneca είναι το φτηνότερο και ευκολότερα συντηρήσιμο, από όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί, τουλάχιστον στη Δύση. Αυτός είναι ο λόγος που αποτελεί το βασικό στο «καλάθι» εμβολίων του ΠΟΥ, τον COVAX, που προορίζεται για τον εμβολιασμό των φτωχότερων κρατών: αν η αξιοπιστία του συνεχίζει να υπονομεύεται, μαζί του θα υπονομευθεί και η παγκόσμια προσπάθεια για επίτευξη τεχνητής ανοσίας της αγέλης και θα πάρουμε δυστυχώς τον δρόμο της φυσικής ανοσίας, με αντίτιμο νέες εκατόμβες.
efsyn.gr