8 Απρ 2021

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Προσοχή στις αναρτήσεις του Facebook


Η εν λόγω διαρροή συνέβη μεταξύ Ιουνίου 2017 και Απριλίου 2018
όταν το Facebook διόρθωσε ευπάθεια στη λειτουργικότητα αναζήτησης τηλεφώνου Με ανακοίνωσή της, η Αρχή καλεί όσους «διατηρούν προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να.. περιορίζουν τις πληροφορίες που διαμοιράζονται δημοσίως σε αυτά»

Mετά τη διαρροή αρχείων 533 εκατ. ατόμων από το Facebook, εκ των οποίων πάνω από 600.000 είναι από την Ελλάδα, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων συνιστά την προσοχή στους χρήστες των social media. Συγκεκριμένα, η Αρχή αναφέρει ότι «ένα σύνολο δεδομένων (dataset), τα οποία φαίνεται ότι προέρχονται από το Facebook, εμφανίστηκε σε ιστοσελίδα hacking και περιέχει αρχεία 533 εκατ. ατόμων. Ένας σημαντικός αριθμός αυτών είναι χρήστες από την Ε.Ε. ενώ πάνω από 600.000 από την Ελλάδα. Με βάση αρχική διερεύνηση, τα στοιχεία φαίνεται ότι έχουν εξορυχθεί αρκετό καιρό πριν από δημόσια προφίλ στο Facebook».

Όπως διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση της Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η εν λόγω διαρροή συνέβη μεταξύ Ιουνίου 2017 και Απριλίου 2018 όταν το Facebook διόρθωσε ευπάθεια στη λειτουργικότητα αναζήτησης τηλεφώνου.

«Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αυτούς, η εξόρυξη πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) στις 25/5/2018, και για τον λόγο αυτόν το Facebook δεν γνωστοποίησε το περιστατικό ως παραβίαση προσωπικών δεδομένων βάσει του άρθρου 33 ΓΚΠΔ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζεται επίσης «η εποπτική αρχή της Ιρλανδίας, που αποτελεί την επικεφαλής εποπτική αρχή, έχει εκκινήσει διαδικασία διερεύνησης του περιστατικού ενώ έχουν ενεργοποιηθεί οι διαδικασίες συνεργασίας των αρχών προστασίας δεδομένων της Ε.Ε. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση όταν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση, η Αρχή συνιστά, σε όσους διατηρούν προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να περιορίζουν τις πληροφορίες που διαμοιράζονται δημοσίως σε αυτά».