12 Δεκ 2020

Τα καμένα χαρτιά του Κυρ. Μητσοτάκη


Ολα πάνε στραβά για τον πρωθυπουργό: Η κακή επιδημιολογική εικόνα μετά από πέντε εβδομάδες lockdown δεν του επέτρεψε να εμφανιστεί ως Αη Βασίλης, που ανοίγει τα καταστήματα για να κινηθεί η αγορά...

και να εκτονωθούν οι καταπιεσμένοι από τις απαγορεύσεις και το φόβο πολίτες.

Μόνο κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και ψώνια με click away. Και όλα αυτά χωρίς οι περιορισμοί να εγγυώνται, ότι σύντομα θα λυτρωθούμε από τον εφιάλτη της πανδημίας. Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι τραγική, το υγειονομικό προσωπικό έχει εξουθενωθεί και η απάτη με τον μειωμένο αριθμό τεστ για να φαίνεται μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποδίδει επικοινωνιακά, γιατί οι νεκροί δεν κρύβονται και οι ΜΕΘ παραμένουν γεμάτες.

Ούτε έξω πάνε καλά τα πράγματα. Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ πήρε μια απόφαση για την Τουρκία η οποία είναι απογοητευτική, αν όχι ταπεινωτική, για την Αθήνα και τη Λευκωσία. Δηλαδή, δεν πήρε καμία απόφαση για κυρώσεις μεταθέτοντας την ώρα της κρίσης για τον Μάρτιο. Μετά από τέσσερις μήνες τουρκικών προκλήσεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ακραίας παραβατικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Ρ. Τ. Ερντογάν δεν αντιμετωπίζει απολύτως καμία επίπτωση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Να μιλήσει κανείς για αποτυχία της ελληνικής διπλωματίας είναι λίγο. Να επισημάνει την απουσία εθνικής στρατηγικής, την αντιπαραγωγική  κυβερνητική κριψύνοια και την έλλειψη συμμαχιών είναι το αυτονόητο. Να αναρωτηθεί, αν ο συνδυασμός ελληνικής διπλωματικής αδράνειας, τουρκικού μαξιμαλισμού και ευρωπαϊκού κυνισμού οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις είναι λογικό. Και να ανησυχήσει για τη στροφή της κοινής γνώμης σε σκληρές θέσεις, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, λόγω των αλλεπάλληλων εξευτελισμών της χώρας είναι αναγκαίο.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα περάσει μελαγχολικά Χριστούγεννα. Ακόμη και ο πανίσχυρος προπαγανδιστικός μηχανισμός του δυσλειτουργεί. Η ιδέα της επίθεσης στον Αλ. Τσίπρα για το εξοχικό του στο Σούνιο αποδείχθηκε ατελέσφορη. Η μεσοτοιχία με τον Χριστοφοράκο στην Τήνο,  τα έξοδα και τα έσοδα από τη διαχείριση των 32 ακινήτων - όλο το μητσοτακικό real estate έρχεται στο προσκήνιο θυμίζοντας τα πλούτη και τα μυστικά μιας από τις ισχυρότερες οικογένειες στη χώρα.

Και δεν είναι εύκολο πια να ξεδώσει ξανά στην Πάρνηθα με mountain bike, χωρίς μάσκα και με παρέα παιδιά από το Μενίδι. Κάηκε κι αυτό το χαρτί.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr