12 Οκτ 2020

Κορονοϊός: Τεστ από σήμερα και στα Κέντρα Υγείας

 


Δεκάδες Κέντρα Υγείας ξεκινούν από σήμερα να δέχονται ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού, αφού αλλάζει το ωράριο λειτουργίας τους προκειμένου να συμβάλουν στην επιδημία στη χώρα μας. Στα Κέντρα Υγείας που μπαίνουν στη μάχη κατά του κορονοϊού...

θα πραγματοποιείται τόσο κλινική εξέταση, όσο και τεστ για τον covid-19. Ωστόσο άγνωστο παραμένει εάν το υπάρχον προσωπικό θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, δεδομένων των τραγικών ελλείψεων που καταγράφοντα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Δεν είναι τυχαίο ότι τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) μιλούν για τεράστια κενά στην στελέχωση της ΠΦΥ.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωστοποίησε ότι ενεργοποιούνται από σήμερα τα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε να μπορούν να χειριστούν και περιστατικά περιπατητικών ασθενών με συμπτωματολογία Covid αλλά και για να σπεύδουν οι ασθενείς με συμπτώματα ώστε να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία.

Ειδικότερα 103 Κέντρα Υγείας θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από σήμερα Δευτέρα για την επιδημία, ενώ άλλα 58 Κέντρα Υγείας θα ξεκινήσουν στις 15 Οκτωβρίου.

Η διαδικασία προβλέπει πως θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου υπάρχει πλέον ένδειξη για ιατρείο Covid, είτε με τους 5ψηφιους αριθμούς όπως ισχύει μέχρι σήμερα, είτε επικοινωνώντας απευθείας με το Κέντρο Υγείας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται ημερησίως περίπου 10.000 τεστ τόσο από τον δημόσιο τομέα όσο και από τον ιδιωτικό όπου όμως οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους.

Ο ημερήσιος μέσος όρος τεστ που γίνεται στα Νοσοκομεία της Αττικής είναι περίπου 1000. Με τη συνδρομή των Κέντρων Υγείας αναμένεται να αυξηθούν κατά 500 την ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Στην Κορινθία με απόφαση υπουργού ενεργοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση τα Κέντρα Υγείας Κιάτου και Ξυλοκάστρου