12 Οκτ 2020

Κορονομνημόνια φέρνει το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2021


Σκληροί όροι αναφορικά με την προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και μάλιστα σε συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες... 

 

φαίνεται πως θα επιβληθούν στη χώρα μας, προκειμένου να λάβει  την προκαταβολή της ευρωπαϊκής βοήθειας, περίπου 5,5 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Ήδη τα γκρουπ της μόνιμης ομάδας των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα πιάνουν δουλειά  για την 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη, το τραπεζικό σύστημα («κόκκινα» δάνεια), οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο τομέας της ενέργειας.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, βάρος θα δοθεί και στην απόφαση του ΣτΕ για την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σχετικά με το ύψος της τελικής δαπάνης.

Υπενθυμίζεται, ότι στην 7η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών είχε γίνει ειδική αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα, αφού δεν ήταν ακόμα ξεκάθαρο, για το αν η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τα αναδρομικά και για τις επικουρικές και τα δώρα, γεγονός που θα ανέβαζε το δημοσιονομικό κόστος στα 2 δισ. ευρώ.

Η αβεβαιότητα της κορονοκρίσης και η «ιδιαιτερότητα» της ελληνικής οικονομίας

Παράλληλα, η αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημική κρίση, προκαλεί «παρενέργειες» στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα ελέγχονται από τα ηγετικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ακόμη κι όταν η αξιολόγηση περάσει σε ανώτερο επίπεδο την επόμενη εβδομάδα.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και λόγω των ιδιαιτεροτήτων  που έχει η οικονομία της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες των χωρών της ευρωζώνης, καθώς ελέγχεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα για την πρόοδο που κάνει.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, ξένοι αξιωματούχοι εκτιμούν, ότι τα ραντάρ πάνω από την Αθήνα πρέπει να ενισχυθούν, μετά την άσχημη τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα σε δημοσιονομικό πεδίο. Μάλιστα, φαίνεται ότι για τους εταίρους η κατάσταση, που έχει διαμορφώσει ο κορονοϊός στην ελληνική οικονομία, δεν είναι απλώς «γκρίζα», αλλά πολύ χειρότερη από αυτή.

Αυτό συμβαίνει, καθώς στα κέντρα των ευρωπαϊκών αποφάσεων έχουν ηχήσει «καμπανάκια», μετά και το δυσμενές σενάριο που ενσωμάτωσε η κυβέρνηση στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και το οποίο, εκτός από την πρόβλεψη για ισχνή ανάπτυξη, προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 3% του ΑΕΠ το 2021 από 6,23% του ΑΕΠ φέτος ή 10,643 δισ. ευρώ (πάντα σε όρους ενισχυμένης εποπτείας).

Πρόκειται για έλλειμμα-μαμούθ ακόμα και εντός του πλαισίου της «ρήτρας διαφυγής» και θα πρέπει από τώρα να ληφθούν κάποια «διορθωτικά» μέτρα, ώστε να μην ξαναμπεί στο κάδρο η Ελλάδα και εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο για τους Ευρωπαίους.

Ήδη στην κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν βρεθεί, αναμένουν με αγωνία μέσα στο Νοέμβριο τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού του 2021. Η αγωνία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη  με βάση την πρόσφατη πρόταση του Συμβουλίου προς την Κομισιόν, προκειμένου να συνδέσει τα λεφτά (δάνεια και επιχορηγήσεις) από το Ταμείο Ανάκαμψης με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις.

Οι όροι για την εκταμίευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης

Κάτι τέτοιο έχει ήδη αρχίσει να παίρνει «σάρκα και οστά»,  οι δυσμενείς όροι για την εκταμίευση των δόσεων από το Ταμείο είναι γεγονός.

Κάτι τέτοιο σημαίνει, ότι η Ελλάδα για να πάρει την προκαταβολή της ευρωπαϊκής βοήθειας των 5,5 δισ. ευρώ (δεύτερο τρίμηνο του 2021), ώστε να πιάσει μεγαλύτερες ταχύτητες στην ανάπτυξη (η προσδοκία είναι για 7,5%), θα πρέπει να παραδώσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα σε συγκεκριμένους χρόνους. Ειδάλλως θα υπάρχει δημοσιονομικός κόφτης για τις δόσεις. Πότε θα ενεργοποιείται; Μετά από αρνητική γνωμοδότηση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (EFC) της Ε.Ε. για «μη ικανοποιητική εκπλήρωση ορόσημων και στόχων». Επίσης, παραμένει το δικαίωμα άσκησης βέτο από ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη, στην περίπτωση που θεωρήσουν, ότι υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις από την «ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων». Επισημαίνεται, ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να υποβάλουν τα σχέδιά τους στην Επιτροπή από τις 15 Οκτωβρίου έως και την 30ή Απριλίου του 2021, που είναι ο χρόνος για τα τελικά σχέδια. Η προκαταβολή θα καταβάλλεται μετά από σχετικό αίτημα.

Μια πρόγευση του τι επακολουθεί, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης από το διαδικτυακό συνέδριο για την πανδημία (3ο Evidence Based Online Conference), ο οποίος ανέδειξε τις επικίνδυνες στροφές που κρύβουν οι όροι εκταμίευσης αυτών των χρημάτων. «Δεν θα είναι καθόλου εύκολο», είπε ο κ. Σκυλακάκης και για να δείξει το ποσό διαφέρει από τα ΕΣΠΑ, είπε, πως δεν θα φτάνει στο νέο Ταμείο να πληρώσεις το έργο, θα πρέπει να επιτύχεις και τους στόχους με τους οποίους συνδέεται.

Στα νέα προγράμματα κατάρτισης, είπε ως παράδειγμα, για να γίνουν πληρωμές, θα πρέπει να περάσουν οι ιδιώτες σοβαρές εξετάσεις πιστοποίησης και να αποδείξουν ενδεχομένως πως κάποιοι βρήκαν και μία θέση στην αγορά εργασίας.

«Χρειάζεται λοιπόν μια μικρή επανάσταση» είπε. Εξήγησε, επίσης, στο ίδιο παράδειγμα, πως ακριβώς επειδή διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσει το κράτος την κατάρτιση, «δεν θα τα δώσουμε» τα λεφτά, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, γιατί «δεν μπορούμε να στείλουμε τον λογαριασμό στον Έλληνα φορολογούμενο». Το σχέδιο, κατέληξε, «επιβάλλει μια πειθαρχία, που δεν την είχαμε στις ιδιωτικές επενδύσεις».