12 Οκτ 2020

«Βόμβα» Ρουπακιώτη: Το 2013 θα τυλίγαμε τη Χρυσή Αυγή αν δεν έβαζε stop το Μαξίμου


Το  2013 είχαμε έτοιμο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αλλά ήρθε το stop από το Μαξίμου
και τελικά ψηφίστηκε μετά τη δολοφονία Φύσσα, δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης. Μιλώντας στο Open, ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε «σε μια σημαντική απόφαση ενός.. δικαστηρίου που άντεξε. Τονίζω τη λέξη άντεξε γιατί η έννοια της Δικαιοσύνης μπορεί να είναι ενιαία, αλλά ενανθρωπίζεται σε συνθέσεις δικαστηρίων. Που σημαίνει ότι αυτό το δικαστήριο άντεξε και εξέδωσε μια ιστορική απόφαση».

«Ζητωκραυγάζουν κάποιοι, αλλά μου θυμίζουν τους δηκτικούς στίχους του μεγάλου Μανώλη Αναγνωστάκη: ''Όταν έπεσε η Χούντα, όλοι σπεύσαμε σε πλατείες και σε δρόμους να φωνάζουμε, δώστε τη Χούντα στον λαό". Φοβάμαι ότι είναι και κάποιοι που ενέχονται ολιγωρίες και καθυστερήσεις εκείνης της περιόδου. Συμμετέχουν κι αυτοί "Δωστε τη Χρυσή Αυγή στον λαό", στη Δικαιοσύνη εννοούν», είπε και εξιστόρησε τι συνέβη το 2013: Οταν το 2013 ανέλαβε ο ίδιος υπουργός Δικαιοσύνης, όπως είπε, «πέσαμε με τα μούτρα, με τους επιστημονικούς συνεργάτες, τους δικαστές που προβλέπεται ότι έχει το υπουργείο Δικαιοσύνης, και με τη συναίνεση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, που ήταν στέλεχος της ΝΔ, και μέχρι τον Μάιο του 2013 είχαμε ετοιμάσει ένα πλήρες αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, έχοντας υπόψη ότι η Χρυσή Αυγή αλώνιζε. Κι ενώ είμαστε έτοιμοι, στην κυριολεξία, να στείλουμε τον τόμο στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, έρχεται το μήνυμα από το Μαξίμου: ΣΤΟΠ, δεν περνάει αυτό το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Υπήρξε μέγας θόρυβος. Και αντέδρασαν οι ελληνοαμερικανικές εβραϊκές οργανώσεις. Αντέδρασε το συμβούλιο των εβραϊκών οργανώσεων εδώ. Αντέδρασε ο Συνήγορος του Πολίτη.... Γιατί σταμάτησε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο; Θα μπορούσε να αποτρέψει μια δολοφονία. Αν ψηφιζόταν ομόφωνα από τη Βουλή, θα έπαιρναν μηνύματα και τα Σώματα Ασφαλείας κι ενδεχομένως και κάποιοι εισαγγελείς. Θα διαχεόταν στην ελληνική κοινωνία ότι το ελληνικό κοινοβούλιο είναι κατά του ρατσισμού, κατά του εθνικισμού, του ναζισμού και τους φασισμού». 

«Σταμάτησε. Το κόψανε. Και ανακοινώθηκε εκ των υστέρων ότι ανέλαβε αυτό το νομοσχέδιο να το επεξεργαστεί ο γενικός γραμματέας, κύριος Μπαλτάκος και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κύριος Σταμάτης. Ξέρετε ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Αυτός ο νόμος να ψηφιστεί το 2014, ενώ είχε δολοφονηθεί ο Παύλος Φύσσας».