Η επιστρεπτέα προκαταβολή νούμερο 4 θα πριμοδοτηθεί με τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ επιπλέον και ο προϋπολογισμός της θα ξεπεράσει τα 1,2-1,3 δις. ευρώ ενώ θα υιοθετηθεί η συνταγή του "50-50" για τις επιχειρήσεις που θα πληγούν περισσότερο ειδικά στους τέσσερις ευαίσθητους κλάδους: τουρισμό (που δεν έχει αυξημένη δραστηριότητα αυτή την περίοδο), πολιτισμό, εστίαση και αθλητισμό. Δηλαδή στα 1000 ευρώ που θα εισπράττει από το δημόσιο μια επιχείρηση με βάση τη μείωση των εσόδων της, τα μισά δεν θα τα δίνει πίσω. Για τους εργαζόμενους θα επανέλθει το μέτρο της αναστολής και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ) ενώ το αντίστοιχο θα ισχύσει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα έχουμε νέο κύμα αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων προκειμένου αυτές να πληρωθούν από τον Μάιο του 2021 και μετά ενώ οι τράπεζες θα επανέλθουν στο προσκήνιο με "πάγωμα" και των δανειακών υποχρεώσεων που μπορεί να επεκταθεί και στο επόμενο έτος.
Συνολικά, το νέο έκτακτο πακέτο μέτρων θα έχει προϋπολογισμό σημαντικά υψηλότερο του ενός δισ. ευρώ ενώ θα "αγγίξει" (δεδομένου ότι πλέον μπαίνουμε στον Νοέμβριο) και τον προϋπολογισμό του 2021.
Η ανάγκη να αυξηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια για τη στήριξη της οικονομίας, προέκυψε από τη στιγμή που βάφονται κόκκινες περιφέρειες της χώρας με μεγάλο πληθυσμό και αυξημένη συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας. Από μόνη της η Θεσσαλονίκη επιδρά σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας ενώ πολλά από τα περιοριστικά μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σήμερα, αναμένεται ότι θα αφορούν και στις πορτοκαλί περιοχές στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Αττική. Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ανακοινώσει το πακέτο των μέτρων για τις πορτοκαλί και τις κόκκινες περιοχές το οποίο θα επικαιροποιηθεί (από πλευράς εύρους) και θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Το πακέτο περιλαμβάνει: