4 Σεπ 2020

HELLO SEPTEMBER- Της Τζένης Σουκαρά


-Η χώρα ζαλίστηκε από τα περίεργα, τα παράδοξα και τα εξοργιστικά που διαδραματίζονται αυτό το καλοκαίρι.Από την άμμο και την αφρικανική ζέστη.
Αρχές Σεπτέμβρη βρισκόμαστε,που μοιάζει με παρατεταμένο Αύγουστο, που και εκείνος με τη σειρά του έμοιαζε με Ιούλιο διαρκείας.Που πάει να πει εδώ και περίπου δυο μήνες ζεις, αναπνέεις...


με ένα 35αρι  στο κούτελο,σαν μπουζουξής μπαϊλντισμένος, που όταν έχει τα κυκλοθυμικά του δείχνει και 38 βαθμούς και εσύ τρελαίνεσαι και θες να κάνεις τη μάσκα σφεντόνα. 

-Η ζέστη και ο κορωνοϊός κάνουν ένα εκρηκτικό κοκτέηλ. Τα κρούσματα πάνε και έρχονται με τα πλοία της γραμμής, τα σχολεία το ξανασκέφτηκαν και αποφάσισαν να πάρουν τα παγουρίνια τους στις 14 Σεπτεμβρίου και όχι στις 7 ,με το ακλόνητο επιχείρημα πως δεν έχουν γυρίσει πίσω οι εκδρομείς.Πού είναι οι εκδρομείς; Υπάρχουν οικογενειάρχες που δεν γυρνούν πίσω;Η επανάσταση των κουρασμένων και καταπιεσμένων μασκοφορεμένων αστών.΄

-Μια πολιτεία που περιμένει και τον τελευταίο εγχώριο παραθεριστή να πάρει την ατομική του ευθύνη και να μείνει μέσα για ένα 7ήμερο  για να δει εάν θα αρρωστήσει και μετά να κτυπήσει το σχολικό κουδούνι.7 μέρες να κρατηθεί και το ηλιοκαμμένο πιτσιρίκι καραντίνα προληπτική.Γι αυτό δεν έρχονται αγάπη μου! Τιμωρία είναι αυτό. 

 - Η ελληνοτουρκική κρίση επίσης καλά κρατεί. Και να θέλεις να την παραβλέψεις όλο γύρω από την φούστα σου είναι ο σουλτάνος. Και να θες να μην δώσεις στόχο, πως το έχεις το πρόβλημα, εκείνος το χει κάνει βούκινο στη γειτονιά.
Κοίτα να δεις που νομίζουν όλοι πως το ακροατήριο είναι αφελές. Δεν είναι αφελές αγάπη μου. Το ακροατήριο γνωρίζει πολύ καλά ότι κάπως πρέπει να του σερβίρουν κάτι δυσμενές, δεν ξέρει τι, ούτε και το ενδιαφέρει μεταξύ μας, αλλά το ακροατήριο κοιτάει τόσο πολύ  το συμφέρον του που και στη Χάγη να πάει ο Κυριάκος εκείνο θα βλέπει τούρκικα σήριαλ. Σου λέω πως  δεν θα ανοίξει ρουθούνι αν δίνει η κυβέρνηση  ακόμα επιδόματα κορωνοιού. Κάτσε να δεις αγαπητέ μου, τι θα γίνει άμα  κόψεις τα επιδόματα!

- Και που λες ,6 λέξεις είπε ο Κυριάκος στον Ερντογάν και φούσκωσε το Αιγαίο. "Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις" Αντάρα σου λέω. Τορπίλη!Είναι να ξέρεις να χρησιμοποιείς την ελληνική.
Όχι σαν την Μενδώνη που είπε πως οι Μυκήνες δεν κάηκαν , κάηκε ελαφρώς το πούσι.

-Και βλεπεις φωτο τον Ανδριανό να παρακολουθεί με αγωνία τη φωτιά και δίπλα  το ξερόχορτο στο ένα μέτρο!
Ποια αποψίλωση;
Ποιος Καμπόσος; 
Αυτόν που μιλούσε λίγα λεπτά μετά την πυρκαγιά δεν τον αναγνωρίζω.
Αφού αναρωτήθηκα: Mήπως είναι κλώνος του δημάρχου; 
Αυτόν που ξαναγύρισε και που τα έβαλε με την πυροσβεστική ενώ της είχε δώσει συγχαρητήρια, ναι τον αναγνωρίζω!Και κυρίως την ώρα που αναρωτήθηκε θεατρικά:Τι να κάνω; Να κάνω και τον διοικητή της πυροσβεστικής; Θα το κάνω εαν η πατρίδα το θέλει. 
Αυτός είναι, είπα ενθουσιασμένα.
Το καταπληκτικό με τον δήμαρχο Καμπόσο είναι πως εκείνη τη στιγμή το πιστεύει, πως η πατρίδα τον έχει μια έγνοια και  όταν είναι απαρηγόρητη τον καλεί. Και εκείνος θα βάλει στολή παραλλαγής για να την παρηγορήση.Εκεί ίσως στο σκαρπίνι χαλάσει λίγο η εικόνα.

- Φωτιά στην φωτιά η Κορινθία. Στα ίδια μέρη.Και κανείς δεν γνωρίζει τίποτα,Οι κάτοικοι ευχαριστούν τα προσκυνήματά τους την Αγια Μαρίνα και την Παναγιά του Στείρι που τους φύλαξε, τους πυροσβέστες , τους εθελοντες - φρουρούς του δάσους, τους ανθρώπους με τις υδροφόρες, τους κατοίκους που ξυπνούσαν ο ένας τον άλλον.Μια γροθιά πάντα η Σολυγεία. Συγκινητικό.