4 Σεπ 2020

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις - Ο Δένδιας καταθέτει επιστολή μου στον ΟΗΕ


Παρέμβαση Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, λίγες ώρες μετά το μήνυμα του ΓΓ του ΝΑΤΟ περί δήθεν συμφωνίας για διάλογο Ελλάδας-Τουρκία. Επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού στον ΟΗΕ παραδίδει ο Νίκος Δένδιας. 


Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας και λίγες ώρες μετά το tweet του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτνμπεργκ περί δήθεν συμφωνίας για διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας, που έβαλε «φωτιά» στα ελληνοτουρκικά. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα παραδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή εκ μέρους του για τις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας.
Παρουσιάζοντας την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο στον Yang Jiechi, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τον οποίο υποδέχθηκε στο Μαξίμου το πρωι της Παρασκευής, ο κ. Μητσοτάκης είπε με «έξι ξεκάθαρες λέξεις» πως «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».

«Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μια αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αίγαιο με βάση το διεθνές δίκαικο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική. Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ξεκινώντας την δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η χώρα μας εκτός απο την επιθετικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζει και ενέργειες που αμφισβητούν κάθε κανόνα του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με μια ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμκότηα και με κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σε όλη τη Μεσόγειο».

«Γι' αυτό και θέλω να σας πω ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επιδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή μου όπου παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή που είναι κομβική για το διεθνές εμπόριο» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης

«Στις δύσκολες ημέρες που διανύνουμε κάθε ένταση σε οποιοδήποτε σημείο του παγκόσμιου χάρτη συνιστά πρόκληση για τις δυνάμεις της ειρήνης και πολύ περισσότερο όταν αυτή εκδηλώνεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και ανατολικά συνορα της Ευρώπης» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Η παράνομη δράση της Τουρκίας συνιστά διεθνή πρόκληση που απαιτεί διεθνή απάντηση και μόνη πυξίδα μπορεί να είναι το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτόχρονα με τα δικαιώματα υπερασπίζεται την καλή γειτονία η διπλωματία είναι άλλη όψη της ισχύος της χώρας» συμπλήρωσε.

Το παρασκήνιο πίσω από την άτσαλη ανακοίνωση του Στόλτενμπεργκ
Αργά το απόγευμα της Πέμπτης και χωρίς καμία εξέλιξη να συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε μέσω Twitter: «Μετά από τις συζητήσεις με τον Έλληνα και τον Τούρκο ηγέτη, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τον διάλογο σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να καθιερωθούν μηχανισμοί αποσυμπίεσης και να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων στην Αν. Μεσόγειο».

Άμεσα σήμανε συναγερμός στην Αθήνα. Δεν πέρασαν παρά ελάχιστα λεπτά και διπλωματικές πηγές διέψευσαν τα όσα ανακοίνωσε ο αξιωματούχος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. «Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (3/9) μια συζήτηση με τις μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών και εξεφρασε την  πρόθεση να εισηγηθεί τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης. Όμως η Αθήνα δεν ενημερώθηκε πότε και ειδικά δεν υπήρξε επικοινωνία του κ. Στόλντεμπεργκ με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ή τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και φυσικά δεν υπήρξε ποτέ συναίνεση από ελληνικής πλευράς.

Διπλωματικές πηγές εξηγούσαν πως επί της ουσίας ο κ. Στόλτενμπεργκ κατέθεσε ένα έγγραφο προτάσεων για αποκλιμάκωση και ζητούσε από τις δυο πλευρές σχόλια επ’ αυτού εντός εβδομάδας. Όπως χαρακτηριστικά σχολίαζαν οι διπλωματικές πηγές: «η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα αναγνωρίζει τις καλές προθέσεις του κ.Στόλτεμπεργκ, αλλά δεν πρόκειται να καθίσει σε τραπέζι συνομιλιών, αν δεν υπάρξει έμπρακτη  αποκλιμάκωση από τουρκικής πλευράς με την αποχώρηση των στρατιωτικών πλοίων από την ανατολική Μεσόγειο.