Μαρίνα Αλεξανδρή
Στην συνέντευξή του στο Kontra ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση (για πολλοστή φορά), επειδή δεν πήρε εμπροσθοβαρή μέτρα αντιμετώπισης της βαθιάς ύφεσης που προκαλεί η πανδημία. Και προειδοποίησε (επίσης για πολλοστή φορά), πως, εάν, ακόμη...
και τώρα, δεν γίνουν πυροσβεστικές παρεμβάσεις, «θα υπάρξουν χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία θα βρεθούν εκτός προϋπολογισμού, η ανεργία θα ξανασκαρφαλώσει» και «θα βρεθούμε σε έναν χειμώνα κοινωνικής κόλασης».
Ήταν μια προειδοποίηση-πρόβλεψη, που ήρθε να επιβεβαιωθεί ταχύτατα, με τον πλέον οξύ τρόπο, μέσα από τα σημερινά στοιχεία της Eurostat. Πρόκειται για τα στοιχεία που έδειξαν, ότι, ήδη, τον Μάιο, η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών στη χώρα μας εκτινάχθηκε στο 37,5% από 32,6% που ήταν τον Απρίλιο, ενώ το συνολικό ποσοστό των ανέργων τον ίδιο μήνα στην Ελλάδα ανέβηκε στο 17% από το 15,7%. Την ίδια ώρα, οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν, ότι μετά την πλήρη κατάρρευση του τουρισμού το ποσοστό της φετινής ύφεσης στην Ελλάδας θεωρείται δεδομένο, πως θα είναι διψήφιο, φθάνοντας ή και ξεπερνώντας το 10%, ενώ το έλλειμμα θα κλείσει κοντά στο 6%.
Μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα, όμως, και μπροστά στην απειλή της «κοινωνικής κόλασης», η απάντηση που επιλέγει να δώσει η κυβέρνηση είναι εκείνη της… δημοσιονομικής προσαρμογής. Για την ακρίβεια, ήταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που προανήγγειλε ευθέως πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής («χωρίς, βέβαια, περιοριστικά μέτρα», όπως διευκρίνισε) μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1.
Ο υπουργός Οικονομικών γείωσε οριστικά τις προσδοκίες για μόνιμες μειώσεις φόρων το 2021, επικαλούμενος πάντοτε ως άλλοθι, την υγειονομική κρίση, και πρόσθεσε, ότι θα πρέπει σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες να συμφωνηθεί η δημοσιονομική προσαρμογή για τον επόμενο χρόνο. Εδώ, καλό είναι να σημειωθεί, ότι στο Eurogroup της 11ης Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποφασιστεί μιας μορφής παράταση, και για το 2021, στην ρήτρα διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας για όλα κράτη μέλη – δηλαδή, δεν θα υπάρχει ευρωπαϊκή υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα, ούτε καν για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ή για ελλείμματα κάτω του 3%.
Όμως, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε, ότι, ακόμη κι εάν δεν υπάρξουν δημοσιονομικοί στόχοι ούτε για το 2021, θα πρέπει σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες να συμφωνηθεί η δημοσιονομική προσαρμογή για τον επόμενο χρόνο.
Σε πρώτο επίπεδο αυτό σημαίνει, ότι αποκλείονται οριστικά, για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών και οι ελαφρύνσεις που είχε κάνει προεκλογική της σημαία η κυβέρνηση. Πρόκειται για μια απόφαση που επιβεβαίωσε επίσης ο υπουργός Οικονομικών, επικαλούμενος και πάλι το κόστος της υγειονομικής κρίσης, ενώ κατά τις πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, τα μόνα μέτρα που συζητώνται και θα ανακοινώσει πιθανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12 του μήνα από την Θεσσαλονίκη, είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 μονάδες και, ενδεχομένως, μια μικρή μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η δημοσιονομική προσαρμογή που προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας, σημαίνει, επίσης, ότι ο στόχος, που θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό, θα είναι μηδενικό έλλειμμα για το 2021 με προοπτική επιστροφής στα πλεονάσματα το 2022. Πρόκειται για μια επιλογή, την οποία κυβερνητικά στελέχη στηρίζουν στο επιχείρημα, ότι αφενός θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική συγκράτηση, για να μην εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την πανδημία και, αφετέρου, θα πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα στις αγορές, ότι η Ελλάδα παραμένει στον δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης παρά την υγειονομική κρίση.
Πρόκειται όμως για μια επιλογή που, όπως με δραματικές συνέπειες αποδείχθηκε και στην μνημονιακή περίοδο, οδηγεί μαθηματικά σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση. Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν, ότι εάν το ΑΕΠ κλείσει φέτος με συρρίκνωση 8 έως 10%, προκειμένου το 2021 να επέλθει ανάκαμψη με θετικό ρυθμό ανάπτυξης έστω και 2% απαιτείται ισχυρή χρηματοδότηση της οικονομίας με πρώτο εργαλείο τις μειώσεις φόρων. Η κυβέρνηση όμως αποκλείει εκ προοιμίου αυτό το εργαλείο απαντώντας, ουσιαστικά, στην οικονομική συρρίκνωση με περιοριστικά μέτρα. Ο Χρήστος Σταϊκούρας απέκλεισε μεν την λήψη μέτρων λιτότητας, αλλά οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν, ότι θα είναι μονόδρομος, από την στιγμή που δεν θα υπάρξουν πολιτικές δημοσιονομικής επέκτασης το 2021 και το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί μέσα σε έναν χρόνο κατά 6% και να φθάσει στο μηδέν. Πόσο, μάλλον, αφού ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης αναγνώρισε αυτή την εβδομάδα, ότι τα κονδύλια από τα ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, που θα φθάσουν στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο, δεν θα ξεπεράσουν, στο καλό σενάριο, τα 2 δις ευρώ (ποσό που μοιάζει με ασπιρίνη μπροστά στην έκταση της προβλεπόμενης ύφεσης και ανεργίας).
ΠΗΓΗ: tvxs.gr