30 Σεπ 2020

Ε. Κατσούλας: Περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου που απειλεί τους κατοίκους και δυσφημίζει τον τόπο μας


Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της 29/09/2020 ο επικεφαλής των ΕΝΕΡΓΏΝ ΔΗΜΟΤΩΝ Επαμεινώνδας Κατσούλας τοποθετήθηκε με σαφήνεια και χωρίς υπεκφυγές στο θέμα "Ενημέρωση - συζήτηση για την κατάσταση και λειτουργία του...


ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου". Δήλωσε ότι ουσιαστικά πρόκειται για δύο προβλήματα :

 Την ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων 

 Την λειτουργία του "ΧΥΤΑ" κατά παράβασιν των πλαισίων αδειοδότησής του.

Για το πρώτο ο Δήμαρχος απάντησε : "ΧΑΔΑ δεν υπάρχει" και για το δεύτερο : "Την Τετάρτη 30/09 θα συναντηθώ με τον γ.γ. του Υπουργείου".

Ο Επαμεινώνδας Κατσούλας τόνισε ότι :  

α) Γίνεται υπερσυγκέντρωση όγκου απορριμμάτων, παραβιάζοντας τον βασικότερο όρο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αφορά την χωρητικότητα του ΧΥΤΑ και ο κορεσμός συντελείται πολύ νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο λειτουργίας του.

Επίσης λόγω της υπερσυγκέντρωσης γίνεται ατελής "υγειονομική ταφή" των σκουπιδιών και ο "ΧΥΤΑ" μετατρέπεται σε ανοιχτό σκουπιδότοπο με συνέπεια τη ρύπανση του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη βλαβερού "οικοσυστήματος" και τον κίνδυνο αυτανάφλεξης σκουπιδιών (πχ πρόσφατη φωτιά στο ΧΥΤΑ Φυλής)

β) Ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς μονάδα επεξεργασίας στραγγιδίων. Η σημερινή κατάσταση με την υπερχείλιση των σταγγιδίων και τη διάχυσή τους, μέχρι το δρόμο είναι απαράδεκτη και οδηγεί στην ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων  υδάτων και του εδάφους. 

γ) Η ανεξέλεγκτη παραγωγή βιοαερίου από την αποσύνθεση των σκουπιδιών ρυπαίνει τον αέρα και συνιστά κίνδυνο για την υγεία των δημοτών, ενώ ο κίνδυνος πυρκαγιάς ελλοχεύει.

δ) Αν η Δημοτική Αρχή, που είναι ενήμερη για την απαράδεκτη κατάσταση της δυσλειτουργίας του ΧΥΤΑ δεν ενεργήσει άμεσα, θα οδηγηθούμε στο οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ με τα αποτελέσματα που συνεπάγονται. 

Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι για κλείσιμο του ΧΥΤΑ δεν πρέπει να γίνεται αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο!!! 

Σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο πριν έναν χρόνο με τους αρμόδιους φορείς, είχε επισημανθεί ότι το πρόβλημα των στραγγιδίων είναι σοβαρό και απαιτείται λυθεί άμεσα! Ένα χρόνο μετά τι έχει γίνει;

Ο Επαμεινώνδας Κατσούλας  αποκάλεσε τον λεγόμενο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου "περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα" που απειλεί τους κατοίκους και δυσφημίζει τον τόπο μας.

Καταλήγοντας χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του ΔΣ απογοητευτική για τους δημότες που ανησυχούν και ανέμεναν από τη Δημοτική Αρχή και τις δημοτικές παρατάξεις να συζητήσουν την ουσία του θέματος και να λάβουν αποφάσεις για άμεση λήψη μέτρων και ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για το μέγιστης σημασίας θέμα  της επικίνδυνης δυσλειτουργίας του ΧΥΤΑ.