21 Σεπ 2020

22 χρόνια ζωής και πολιτιστικής δημιουργίας συμπληρώνει φέτος η Πινακοθήκη Κορίνθου

 


Εικοσιδύο  χρόνια  συμπληρώνει φέτος η Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου..Σαν σήμερα 21/9/ 1998, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης Κορίνθου..


από τον τότε δήμαρχο Παναγιώτη Δαλακλείδη.

Η Πινακοθήκη στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο του Δήμου και φιλοξενεί στους δύο ορόφους της τρεις μόνιμες συλλογές με πάνω από 250 έργα, που χρονολογούνται από το 1567. 

Σκοπός της Πινακοθήκης ήταν και  είναι η συλλογή έργων Τέχνης, η προβολή καλλιτεχνών – δημιουργών, η πνευματική – πολιτιστική αναβάθμιση και αισθητική αγωγή των πολιτών στην τοπική κοινωνία, η διάσωση και συντήρηση καλλιτεχνικών θησαυρών και πολιτι-σμικών αγαθών.

Ο ανωτέρω σκοπός εκπληρώνεται με τη συγκέντρωση εικαστικών έργων κάθε μορφής Τέχνης, με τη συντήρηση και ασφαλή διαφύλαξη αυτών, με τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, διαλέξεων, τη σύνταξη και δημοσίευση καταλόγων και αναλύσεων των έργων, την πραγματοποίηση εκθέσεων, καθώς και την πολιτιστική ανταλλαγή με παρεμφερή Ιδρύματα και Οργανισμούς.


Τα έργα έχουν αποκτηθεί κατόπιν δωρεών από τους Σωτήριο Πυλαρινό, ζωγράφο –συντηρητή έργων Τέχνης, Νικόλαο Θεοδώρου, συλλέκτη και Θεόδωρο Μάρκελλο, ζωγράφο (όλοι με καταγωγή από την Κόρινθο)

Ανάμεσα τους διακρίνουμε έργα που ανήκουν σε καταξιωμένους Έλληνες εικαστικούς (όπως Ροϊλός, Σπυρόπουλος, Σταθόπουλος, Φασιανός) και σε κορυφαίους Ευρωπαίους καλλιτέχνες. Εκτός από τις μόνιμες συλλογές, στην Πινακοθήκη εκθέτουν σε περιοδικές εκθέσεις σύγχρονοι Έλληνες και ξένοι εικαστικοί..

Στα 20 χρόνια λειτουργίας της έχει φιλοξενήσει σημαντικότατες εκθέσεις Εικαστικών (ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, αγιογραφίας) σπουδαίων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αξίζει να αναφερθούν ορισμένα ονόματα ανδρών καλλιτεχνών όπως των Φασιανού, Σταθόπουλου, Ράμμου, Κούκου, Ράτσικα, Γρατσία, Ρόκου, Γκολφινόπουλου, Κακαδιάρη, Καράμπελα, Ψαρράκου, Δήμου, Τσοτσώνη, Μάρκελλου, Πασπαράκη, Νικολάου και του Ιταλού Baldassare , καθώς και των γυναικών καλλιτεχνών  Τσίλαγα, Καλαρά, Αγγελή, Μουζακίτου, Δαγλαρίδου, Ρώτα, Τέκνου, Μακρή, Σαρελάκου, της Κύπριας Δάφνης Μαυροβουνιώτη, της Λιβανέζας Rabia Shawaf και της Ιταλίδας Άννας Ρούμακ.

Καθημερινά η Πινακοθήκη υλοποιεί  στους χώρους της εκπαιδευτικές – επιμορφωτικές δράσεις και  σεμινάρια για πολλές κατηγορίες κοινού ( όπως μαθητές κάθε ηλικιακής βαθμίδας, εκπαιδευτικούς, εικαστικούς, φιλότεχνους, ΑμεΑ, Ρομά ), ενώ στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει προγράμματα προσέγγισης  και εκπαίδευσης ατόμων, που στερούνται πρόσβασης σε αυτήν ( outreach policy ).