Περισσότερες από 1 εκατ. οικογένειες φαίνεται πως έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ προκειμένου να δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά – με αποτέλεσμα η τοπική αυτοδιοίκηση να αυξήσει κατά πολύ τα έσοδά της.
Σε αυτό κατέληξαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος που είχε την Τρίτη τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Δημήτρη Παπαστεργίου.
Μάλιστα, συμφώνησαν ότι θα ενταθεί η προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού, ώστε όλοι να κάνουν τις αιτήσεις τους στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα της ΚΕΔΕ έως την 31η Αυγούστου και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοθεί παράταση.
Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που όπως προκύπτει δεν θα γίνει δεκτό το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ να παραταθεί έως το τέλος του έτους η προθεσμία δήλωσης των τετραγωνικών. Ωστόσο στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών φαίνεται πως υπάρχει προβληματισμός για τους ιδιοκτήτες που εκτός από αδήλωτα τετραγωνικά έχουν και αυθαιρεσίες στις κατοικίες τους, με αποτέλεσμα να αναζητούν τη χρυσή τομή για τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΣ, πάντως, η ευνοϊκή ρύθμιση έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία και «καλό θα είναι οι πολίτες που ακόμα δεν έχουν προβεί σε ενέργειες να το πράξουν τις 12 ημέρες που απομένουν».
Το αίτημα
Την Τρίτη η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε να δοθεί επιπλέον πίστωση χρόνου, δεδομένου ότι υπάρχουν τεχνικά θέματα τα οποία δεν μπορούν να διευθετηθούν μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ.
Διαδικασία
Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων λειτουργεί στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/. Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί -με τους κωδικούς που έχει για να αποκτά πρόσβαση στις υπηρεσίες του TAXISnet- να εισέρχεται στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δηλώνει υπεύθυνα στον οικείο δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένη ή μη. Το εμβαδόν που δηλώνεται πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9.
Βήμα 1: Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω username και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet.
Βήμα 2: Δημιουργία μιας δήλωσης για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων, επιλέγοντας αρχικά τον δήμο στον οποίο ανήκει.
Βήμα 3: Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα πραγματικά, τα οποία έχουν δηλωθεί στο Ε9.
Βήμα 4: Υποβολή της δήλωσης.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Ε9 και των δήμων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων, δεν απαιτείται η αυτοπρόσωπη προσέλευση των δημοτών σε καμιά υπηρεσία ούτε η συνυποβολή κάποιου δικαιολογητικού. Κάθε δήλωση διόρθωσης επιφανειών ακινήτων, αμέσως μόλις υποβάλλεται, διαβιβάζεται από την ΑΑΔΕ στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου για επεξεργασία και υπολογισμό τυχόν οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ καθώς και των οφειλόμενων από 1ης-1-2020 δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών. Για το αποτέλεσμα του υπολογισμού ενημερώνεται και ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης.
Τα μυστικά της ευνοϊκής ρύθμισης
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, κάθε πολίτης που έχει δηλωμένα στους δήμους λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από όσα έχει δηλωμένα στην εφορία, για ένα ή περισσότερα ακίνητά του, μπορεί να υποβάλει -σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχουν δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)- διορθωτικές δηλώσεις σε κάθε δήμο στον οποίο έχει τέτοια ακίνητα, για να «αποκαλύψει» τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών τους.
Μάλιστα, η οικειοθελής αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών όλων των ακινήτων μπορεί να γίνει χωρίς επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.
Το ίδιο ισχύει και για πολίτες που δεν έχουν καν δηλώσει ένα ή περισσότερα ακίνητά τους στον οικείο δήμο. Θα μπορούν κι αυτοί να υποβάλουν δήλωση μέσω της οποίας θα αποκαλύψουν τις επιφάνειες των αδήλωτων ακινήτων που ανήκουν στην ιδιοκτησία τους.
Χρεώσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες που υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές χρεώνονται μόνο με τα ποσά δημοτικών φόρων και τελών τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ. και αφορούν σε χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά. Εξαίρεση αποτελούν όσοι δηλώνουν ακίνητα των οποίων διεκόπη κατά το παρελθόν η ηλεκτροδότηση.
Για την κατηγορία αυτή προβλέπεται:
1 Απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη τόσο πριν την 1η-1-2020 όσο και από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης.
2 Υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης.
Επιπλέον, όσοι δηλώνουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως και από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά.
Ποιους αφορά
Επί της ουσίας, η ρύθμιση για τη διόρθωση των στοιχείων των δηλωθεισών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους αφορά:
* ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που δεν τα έχουν δηλώσει ποτέ στους δήμους,
* όσους ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει στους δήμους τους ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, καθώς επίσης και
* όσους τακτοποίησαν πρόσφατα ή πρόκειται να τακτοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα.
Ειδικότερα:
* Για όσους ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση με σκοπό να δηλώσουν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα τα οποία ήταν αδήλωτα τόσα χρόνια στους δήμους, η χρέωση με τα επιπλέον ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, για τα επιπλέον δηλούμενα τετραγωνικά μέτρα, αρχίζει να υπολογίζεται από την 1η-1-2020 και μετά.
* Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων διεκόπη η ηλεκτροδότηση οποτεδήποτε στο παρελθόν, η υπαγωγή στη ρύθμιση για τη δήλωση των πραγματικών επιφανειών έχει ως αποτέλεσμα την απαλλαγή από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που δηλώνουν τόσο για την περίοδο μέχρι την 31η-12-2019 όσο και μετά την ημερομηνία αυτή και μέχρι την επανηλεκτροδότησή τους. Η μόνη επιβάρυνση από την οποία δεν μπορούν να απαλλαγούν είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), το οποίο οφείλουν να καταβάλουν αναδρομικά για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης.
* Στους ιδιοκτήτες ουδέποτε ηλεκτροδοτηθέντων ακινήτων οι οποίοι τα δηλώνουν για πρώτη φορά στους δήμους παρέχεται πλήρης απαλλαγή από όλους τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη, όμως για τις περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες πρέπει να πληρώνουν μόνο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).
* Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση αν τελικά δεν δοθεί παράταση λήγει στις 31 Αυγούστου.