28 Αυγ 2020

Μέρκελ: Η Ε.Ε. έχει υποχρέωση να υποστηρίξει την Ελλάδα


Ηχηρό μήνυμα στήριξης στην Αθήνα έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος ενώ στο Βερολίνο συνεδριάζει ατύπως το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.
Στην καθιερωμένη θερινή συνέντευξη Τύπου, η Άνγκελα..
Μέρκελ τόνισε πως όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καθήκον να στηρίξουν την Ελλάδα στη διένεξή της με την Τουρκία για τις έρευνες στα ανοιχτά της Κύπρου.
«Όλοι, ως κράτη - μέλη της Ε.Ε., έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα θέματα που παρουσιάζουν οι έλληνες φίλοι μας και επίσης να τους υποστηρίξουμε, όπου έχουν δίκιο», δήλωσε η κ. Μέρκελ.
«Παραταύτα, έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό γίνεται εν μέρει μόνο με το να μιλάει κανείς συνεχώς και με τις δύο πλευρές. Οι διαφορές που υπάρχουν εκεί σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί. Γι' αυτό προσπαθεί η Γερμανία», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι δεσμεύεται να εμποδίσει την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας και ζήτησε κοινή επίλυση της διένεξης για την ΑΟΖ της Κύπρου. 

«Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ. Η διένεξη μεταξύ δύο εταίρων του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, αλλά και για αυτόν τον λόγο πρέπει να προσπαθήσει κανείς να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο πλαίσιο της Συμμαχίας», είπε μεταξύ άλλων αναφερόμενη στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι έχει ήδη συζητήσει εντατικά τη διαμάχη ανάμεσα στην Αθήνα και στην Άγκυρα με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Η κ. Μέρκελ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν και πως όταν είναι να έχει μια τέτοια επαφή θα ενημερώσει σχετικά.

Η δήλωση αυτή της Μέρκελ έρχεται να δώσει ένα πιο καθαρό τόνο μετά τα κάπως αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμψε ο Χάικο Μάας, ο οποίος κινήθηκε περισσότερο στη λογική των ίσων αποστάσεων και προέτρεψε τις δύο πλεύρες σε απευθείας διάλογο.

«Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε προσερχόμενος στη σημερινή συνάντηση των ΥΠΕΞ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των Ευρωπαίων ομολόγων του, για το θέμα της Τουρκίας. Χαρακτήρισε δε «απόλυτη αναγκαιότητα» -προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο- τις επικείμενες ανακοινώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Επαφές Μισέλ με Μέρκελ και Μακρόν
Σήμερα στις 13.00 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας στο Παρίσι, ενώ τη Δευτέρα, 31 Αυγούστου ο Σαρλ Μισέλ θα έχει συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας στις 19.00 στο Βερολίνο.